Hopp til innhold

John Arne Riise raser mot regjeringen: – Føler vi blir pisset på

Flint Tønsberg-trener John Arne Riise reagerer kraftig på at breddefotballen ikke en gang skal vurderes gjenåpnet før 1. september. Samtidig sitter fotballpresident Terje Svendsen og venter på svar fra regjeringen om møtet han har bedt om.

John Arne Riise

KLAR TALE: John Arne Riise har liten forståelse for at det bare er elitefotballen som får rulle i Norge, minst fram til 1. september.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

«På vegne av alle medlemmene i Norges Fotballforbund (NFF), ber vi innstendig om det snarest tillates fotballtrening og kampaktivitet på alle nivåer i norsk fotball, slik som i for eksempel Danmark,» skrev fotballpresidenten i brevet som fredag ble sendt fra Norges Fotballforbund (NFF) til Abid Raja og Bent Høie fredag.

Terje Svendsen avslutter brevet med å be om et møte «tidlig i neste uke», altså tidlig i inneværende uke.

Brevet ble utløst av et notat fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, avslørt av VG, der det anbefales at en ny vurdering av ytterligere gjenåpning av idretten ikke bør gjøres før etter 1. september.

«Vi kan ikke akseptere en ny vurdering først 1. september. Frustrasjonen og det trykket vi nå opplever fra våre klubber i etterkant av regjeringens pressekonferanse i forrige uke har aldri vært større,» skrev Svendsen.

Ikke fått svar

I 18-tida mandag bekreftet imidlertid fotballpresidenten i en SMS til NRK at han ikke har hørt noe fra verken kultur- og likestillingsministeren eller helse- og omsorgsministeren.

Terje Svendsen

VENTER PÅ SVAR: Fotballpresident Terje Svendsen har bedt om et møte med regjeringen så raskt som mulig, men responsen har uteblitt.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Omtrent samtidig mottok NRK følgende kommentar fra helse- og omsorgsminister Bent Høie:

– Vi har sammen fått kontroll på smittespredningen, og vi må sammen beholde kontrollen. Da kan vi ikke åpne alt, fordi noen har fått åpne. Vi har prioritert barn og unge og arbeidsplasser. Derfor har idretten fått unntak for trening for barn og unge, og elitekamper med et strengt regime.

– Åpner vi for kamper og breddeidrett samtidig, vil veldig mange flere mennesker møtes med nærkontakt, også på tvers av hele landet. Det fører til økt smitterisiko og det øker risikoen for at vi må stramme inn igjen, også på områder som rammer barn og unge og arbeidsplasser.

– Vi har god dialog med idretten og vurderer de faglige rådene opp mot det idretten ønsker. Nå har vi åpnet mye på kort tid, og vi må høste erfaringer fra det før vi går videre.

Kraftsalve fra Riise

Om fotballpresident Svendsen var tydelig i sitt brev, er John Arne Riise enda tydeligere i sin dom i et åpent innlegg på Facebook, som NRK har fått tillatelse til å gjengi.

Den tidligere mesterligavinneren for Liverpool, med 110 A-landskamper for Norge, er nå trener i 3. divisjonsklubben Flint Tønsberg.

«Jeg har, som mange andre lag, spillere som nå vil slutte. Som ikke gidder mer. Som ikke ser fotballen som fristed. Det er katastrofe om folk heller vil slutte enn at regjeringen faktisk gjør noe med dette,» skriver Riise, som påpeker at breddefotballen for voksne i likhet med barnefotballen er en viktig sosial arena for mange.

«Hvor er barne- og breddefotballen nå? Sist på lista? Er vi ikke så viktige som dere i regjeringen sier? Er det viktigere å kunne gå på pub og drikke seg full? Reise på fornøyelsesparker? Stappfull IKEA? Reise til utlandet på ferie, bli smittet der og ta det med hjem? Kunne nevnt flere eksempler. Er dette viktigere enn at barne- og breddefotballen får trene og spille kamper? Selvsagt ikke!!,» skriver Riise, og fortsetter:

FBL-EUR-C1-AC-MILAN-LIVERPOOL

FRA TOPP TIL BREDDE: Mesterligavinner John Arne Riise er nå trener i norsk 3. divisjon.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

«Vi blir totalt glemt. Oversett. Vi betyr ingenting. For å si det stygt, slik samfunnet åpner opp nå så føler jeg at vi blir pisset på.»

– Ser hva som er viktigst

Riise blir ikke akkurat oppmuntret når han får høre helseministerens svar på fotballpresidentens brev.

– Er det viktigere å åpne barer og utesteder enn å ta vare på idretten og bredden? Tror man ikke det er ekstremt med smitterisiko på slike plasser når folk er samlet og drikker alkohol? For meg blir det feil fokus. Men det er som jeg skrev i innlegget mitt: Vi i breddefotballen er ikke så viktige som regjeringen sier, skriver Riise i en melding til NRK.

– Vi blir glemt og ikke sett på som viktige. Åpner breddefotballen og smitten vil øke? Flere studier viser at det er minimalt med kontakt under trening og kamper! Det er vesentlig mer kontakt på uteplasser, reise etc. Men igjen, vi ser hva som er viktigst for regjeringen, og det er ikke oss, fastslår John Arne Riise.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal