Johaug måtte lære seg å trene mindre

FALUN/OSLO (NRK.no): Therese Johaug har lært seg å styre sin enorme treningsiver. Men landslagstrener Egil Kristiansen må fortsatt passe på at hun ikke trener for mye - hver eneste dag.

Norway's Therese Johaug celebrates on February 26, 2013 in the finish area after winning the Women's Cross Country skiing 10 Km Free Individual of the FIS Nordic World Ski Championships at Val Di Fiemme Cross Country stadium in Cavalese, northern Italy. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Therese Johaug mener hun har tatt et stort steg i riktig retning denne sesongen. Beviset er blant annet VM-gullet hun tok på 10 kilometer friteknikk i Val di Fiemme.

– Jeg måtte lære å bremse meg selv. Jeg er jo veldig glad i å trene, forteller Therese Johaug.

I år har hun ifølge seg selv gjennomført sin beste sesong noensinne, mye takket endringer i treningsopplegget. En annen ting er at hun rett og slett har lært seg å ta det litt mer med ro.

For mens de fleste konkurrentene sliter med å trene nok, uttalte Johaug tidligere i vinter at hun har nådd maksgrensen i antall årlige treningstimer.

Blir holdt i tøylene

Til NRK.no utdyper Johaug at hun innså at hun etterhvert ville bli nødt til å begrense den store iveren hun har etter å trene.

Utfordringen er å ikke bli utslitt og i verste fall overtrent, samt sørge for god kvalitet på hver eneste økt.

Men hadde hun fått velge helt fritt, hadde hun kanskje trent enda mer enn hennes nesten 1000 årlige treningstimer.

– Egil (Kristiansen) holder meg stadig i tøylene. Det er godt å ha en som passer litt på, sier Johaug og smiler.

– Kan ikke bare trene og trene

Likevel er hun sannsynligvis langrennsløperen som trener aller mest. Helt fri fra trening tar hun seg sjelden.

– Vi har to-tre fridager uten trening i måneden, spesielt på våren og på høsten. Jeg er blitt flinkere til å porsjonere treningstimene mine utover året, forteller Johaug.

Landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at han ofte må gripe inn og be både Johaug og de andre løperne om å ta det med ro.

– Therese er ekstremt treningsvillig, og vil i grunn trene hele tida. Hun vil jo bli best. Da er det en viss treningsmengde som må til, men samtidig må man justere så det ikke blir for mye, sier han, og understreker:

– Man kan ikke bare trene og trene og tro man blir bedre og bedre av det. Da blir man bare utkjørt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

johaug

Ett av Johaugs største øyeblikk denne sesongen var verdenscupseieren på tremila i Holmenkollen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Ber løpere roe ned daglig

Kristiansen er usikker på hvor mye mer Johaug hadde trent dersom hun ikke ble passet på.

– Det er vanskelig å si. Hun er blitt flinkere selv også til å se at kroppen trenger hvile innimellom, og har ikke noe problem med å ta de grepene nå, sier han.

– Når i karrieren var det du så at du måtte gripe inn og be henne roe litt ned?

– Det har egentlig vært hele tiden. Treningsmengden har økt gradvis de siste årene, slik den gjør for alle unge løpere. Når de ligger på så store mengder er det viktig å tørre å si at nå kutter vi denne økta, dersom vi tror det er det beste.

– Hvor ofte skjer det at du må be noen av løperne dine droppe trening?

– Hvis du skjønner at det er noe som ikke er helt som det skal være, så kan det være nesten daglig. Men når ting går bra er det ikke så ofte. Da kan det gå flere dager mellom vi har sånne prater.

Ser resultater etter endret trening

Selv om 24 år gamle Johaug for lengst har etablert seg i verdenstoppen, er hun ikke blitt bortskjemt med individuelle seiere.

Derfor jobber hun stadig knallhardt for å nærme seg Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk ytterligere - og føler årets sesong har gitt svar på hvordan hun bør gjøre det.

Under oppkjøringen i fjor endret hun på treningsopplegget sitt. Inn kom større mengder styrketrening, avslutningstrening og spurttrening.

– Det skal jeg bare fortsette med. Resultatene mine denne sesongen viser at grepene jeg gjorde fungerte. Det er veldig inspirerende å se, sier Johaug.

– Min beste sesong

Denne sesongen har hun vunnet VM-gull i 10-kilometer friteknikk, i tillegg til å gå til topps i to verdenscuprenn.

– Jeg har aldri hatt en så jevn og god sesong. Det er min beste, helt klart, fastslår Johaug, og utdyper:

– Jeg har vært på pallen i nesten alle distanserennene jeg har gått. I VM ble det medalje i alle konkurransene jeg gikk, pluss et individuelt gull. I tillegg har jeg to verdenscupseiere. Jeg føler jeg har tatt et godt steg i riktig retning i år.

Sportsnyheter

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Bjørgen overrasket over tiden opp til Johaug: – Jeg må hjem å trene

Marit Bjørgen blir helt satt ut når hun får beskjed om hvor langt bak hun var Therese Johaug i styrkeprøven Tryvann Opp på rulleski.

Siste nytt

 • Sørloth halta av bana

  Alexander Sørloth halta av bana eit kvarter før slutt, då Real Sociedad vann 3–2 borte mot Granada.

  Den norske kraftspissen fekk ein smell og måtte gi seg på stillinga 2–2.

  Det er ingen heldig situasjon for det norske landslaget med tanke på den viktige bortekampen mot Tyrkia i VM-kvalifiseringa 8. oktober.

  Ifølgje NTB kan det sjå ut som nordmannen har pådratt seg ein hamstringsskade.

  Før skaden kom Sørloth til fleire sjansar, men det vart ikkje mål eller målegjevande for hans del.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Serieleder Stjernen tapte

  Serieleder Stjernen røk 1–2 hjemme for Stavanger. Vålerenga tapte 4–5 for Lillehammer etter forlengning. Sparta er ny serieleder med 3–2 over Ringerike.

  Etter en målløs 1. periode tok Stavanger ledelsen ved Daniel Bøen Rokseth mot slutten av midtperioden. Dan Kissel økte til 2–0 tidlig i tredje periode. Arturs Niskakangas reduserte, men flere mål ble det ikke, og Stjernen gikk på sitt første tap denne sesongen.

  Naboen Sparta er nytt lag på tabelltopp. Lars Lundberg ble matchvinner etter 3.39 minutter i sudden death mot Ringerike.

  På Jordal ble Spencer Humphries matchvinner for Lillehammer da han scoret gjestenes 5-4-mål 59 sekunder ut i forlengningen. (NTB)

  Stavanger Oilers - Stjernen (8-3)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Stortap for Thorsby

  Morten Thorsby har lagt lårskaden bak seg og spelte frå start, då Sampdoria tok i mot Napoli i Serie A.

  Det enda med eit stygt 0–4 tap.

  Thorsby vart bytta ut 20 minutt før slutt.

  Serie A - Sampdoria v Inter Milan
  Foto: Ciro De Luca / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal