NRK Meny
Normal

Johaug har fått psykologhjelp

HOLMENKOLLEN (NRK): Therese Johaug får ikke trene på Olympiatoppen, men har hatt samtaler med Olympiatoppens idrettspsykolog i den tunge tida etter at dopingsaken sprakk.

Therese Johaug

MØTTE MEDIA IGJEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang på to uker torsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det har vært et stort apparat rundt henne som har prøvd å ta vare på henne, blant annet psykolog, forteller Johaugs manager, Jørn Ernst til NRK.

Jørn Ernst

THERESE JOHAUGS MANAGER: Jørn Ernst

Foto: Braata, Espen / VG

Johaug er utestengt fra all konkurranse og organisert trening frem til 18 desember. Hun har heller ikke lov til å trene på Olympiatoppen i Oslo.

Likevel har hun benyttet seg av Britt Tajet-Foxell som er tilknyttet Olympiatoppen som kognitiv psykolog.

Manageren er usikker på hvor lenge hun får bruke psykologen.

– Frem til nå har hun hatt noen samtaler med henne, og hun har stilt opp. Så får vi se hva reglene sier om dette fremover, sier Ernst.

Manageren beskriver situasjonen som svært vanskelig for Johaug, som har fortsatt oppladningen til en ny sesong i påvente av en mulig dopingdom.

– Hun ble revet ut av et system og en rutine som hun var trygg i. Men hun prøver å holde planen hun har hatt hele tiden, så får vi se hvordan dette blir fremover, sier Ernst.

– Avhengig av profesjonell hjelp

NRKs langrennsekspert mener langrennsstjerna er avhengig av profesjonell støtte.

– Det er ikke enkelt å stå i dette alene. Jeg håper Therese har dyktige mennesker rundt seg som kan veilede henne i denne fasen. Rent sportslig er det viktig for henne at hun har en plan slik at hun kan ta fatt på de utfordringene hun står overfor, sier Fredrik Aukland.

Aukland

LANGRENNSEKSPERT: Fredrik Aukland

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ekspertens store Johaug-bekymring

Johaug ga torsdag sine første intervjuer - to uker etter at ble kjent at hun hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Til NRK erkjente 28-åringen at årets sesong er usikker, siden saken fortsatt er under behandling.

– Jeg håper at jeg kan komme tilbake så fort som mulig. Men jeg er realist og ser at denne prosessen her kan ta tid, sa Johaug til NRK.

Bjørn

LANGRENNSEKSPERT: Torgeir Bjørn

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener Johaug er selvstendig nok til å fortsette sin sportslige utvikling utenfor landslaget.

– Hadde dette skjedd for fem-seks år siden tror jeg det hadde vært langt mer alvorlig. Da var hun mer avhengig av trenere og ressurspersoner rundt seg. Nå har hun blitt en moden og erfaren langrennsløper, og vet veldig klart hva hun trenger for å være god, sier Bjørn.

Bjørn mener Johaug er så viljesterk at hun vil klare å gjennomføre de harde treningsøkene på egenhånd.

Men han er mer bekymret for hvordan tapet av lagvenninnene vil påvirke skiløperen.

– Hun vil nok merke at en del av stolpene i idrettslivet sitt vil være borte. Hun mister jo lagvenninene sine, og det er nesten et sjokk, fortsetter Bjørn.

Siste nytt

 • Skarpnord falt av i Australia

  Marianne Skarpnord trengte 78 slag på lørdagens runde på europatouren golf i Bonville i Australia og falt til 40.-plass.

  Skarpnord var på 12.-plass etter runder på 73 og 70 slag de to første dagene, men fikk problemer og er beste norske etter at Tonje Daffinrud spilte seg opp med en 72-runde.

  skarp
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin