Hopp til innhold

Jeremy (23) er idrettens raskest voksende merkevare

For to uker siden bodde den ukjente basketspilleren Jeremy Lin (23) på sofaen til broren og var på vei ut av NBA. Nå går amerikanerne av hengslene for «Linsanity».

Jeremy Lin

Jeremy Lin har kommet fra det store intet og tatt NBA med storm. Siden gjennombruddet for to uker siden har New York Knicks økt omsetningen av supporterutstyr med 3000 prosent.

Foto: Frank Gunn / Ap

– Utrolig! var det eneste kommentatorene greide å stotre fram da Jeremy Lin gjorde det igjen natt til onsdag.

Den totalt ukjente 23-åringen har blitt årets desiderte basketsnakkis etter en vanvittig rekke kamper for New York Knicks i februar.

Den notoriske benkesliteren fikk sjansen fra start på grunn av skader for 11 dager siden, og siden den gang har han skrevet seg inn i basketballens historiebøker.

Lin scoret 139 poeng på karrierens fem første kamper fra start - mer enn både Michael Jordan, Shaquille O'Neal, LeBron James og alle andre NBA-spillere siden 1974 - og natt til torsdag ble det hele kronet med den syvende seieren på rad for Knicks.

– Dette er et fenomen vi aldri har sett maken til, sier NBA-sjef David Stern til USA Today.

Økte med 3000 prosent!

Den kristne amerikaneren med kinesiske og taiwanske aner har plutselig blitt en gullgruve for New York Knicks. Ikke bare har den falmende gigantklubben vunnet syv strake kamper - i tillegg håver de inn dollar.

Trafikken på klubbens nettbutikk har økt med vanvittige 3000 prosent, og Jeremy Lin-trøyer går som varmt hvetebrød over hele landet, ifølge USA Today.

– Draktene flyr av hyllene. Vi greier nesten ikke å holde tritt med etterspørselen, sier Mike Bair, president i selskapet som eier New York Knicks.

Obama følger med

Selskapet som eier klubben har økt sin verdi på med hele 9,2 prosent de siste dagene, og er nå på sitt høyeste nivå siden det ble børsnotert. Kanskje ikke så rart når seertallene for Knicks-kamper har økt med 70 prosent på bare 11 dager.

– Hvis du liker sport, må du elske det Jeremy Lin driver med om dagen, skrev NBA-stjerne Steve Nash på Twitter etter én av kampene.

Til og med president Barack Obama har bitt seg merke i Jeremy Lin.

– Det er rett og slett en fantastisk historie, og det sa presidenten senest i dag morges, uttalte talsmann Jay Carney på torsdag ifølge AP.

– Wow, presidenten. Det blir ikke større enn det, er reaksjonen fra Lin selv.

Linsanity

Fans og mediefolk har fråtset i Lin-ordspill de siste dagene. «Linsanity» er begrepet som har festet seg.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Verdt 80 millioner allerede

På mandag, allerede før «Linsanity» nådde sitt foreløpige klimaks med en avgjørende trepoenger i siste sekund mot Toronto Raptors, anslo Forbes at Lin er idrettsverdenens raskest voksende merkevare.

Knicks Raptors Basketball Jeremy Lin

Jeremy Lin er Harvard-elev, beskjeden og dypt religiøs, noe som slår an i USA. Her peker han mot himmelen etter han scoret den avgjørende trepoengeren i siste sekund mot Toronto Raptors.

Foto: Frank Gunn / Ap

Det anerkjente magasinet anslår at hans markedsverdi allerede er på rundt 80 millioner kroner, noe som gjør ham til idrettsverdenens sjette største personlige merkevare.

Ikke så verst for en spiller som inntil for to uker siden bodde på sofaen til broren sin og var i ferd med å bli vraket fra sitt tredje NBA-lag på et halvt år.

Fikk ikke idrettsstipend

Den voldsomme suksessen kommer nemlig fra det store intet.

Lin fikk aldri noe idrettsstipend hos et universitet. Han fikk heller ikke sjansen i noen av de mest prestisjefylte universitsligaene.

I stedet endte han på Harvard, hvor han tok en økonomigrad. Allerede da virket det opplagt at Lin ikke skulle ende på parketten.

Harvard er kjent for mye, men ikke basketball.

Faktisk har universitetet, som spiller i den lite prestisjefulle Ivy League, fått fram dobbelt så mange amerikanske presidenter (åtte) som NBA-spillere (fire).

Lå an til en kort NBA-karriere

Ingen NBA-lag valgte Lin i spillerdraften. Ballfordeleren med den ordinære fysikken kom seg inn i ligaen likevel, men ble vraket av både Golden State Warriors og Houston Rockets i sommer.

Så kom New York Knicks på banen, men inntil for to uker siden var også de i ferd med å kvitte seg med Jeremy Lin. Det har lagledelsen innrømmet.

Kvelden før «Linsanity» startet, sov Lin på sofaen til en lagkamerat. Vanligvis bodde han på sofaen til broren Josh. Han visste ikke om han hadde noen garantert inntekt i fremtiden.

– Det er helt vilt

Kobe Bryant og Jeremy Lin

Superstjernen Kobe Bryant visste ikke hvem Jeremy Lin var før de møttes forrige uke. Så scoret Lin 38 poeng mot Bryant og co.

Foto: Chris Chambers / Afp

Så ble alt snudd på hodet. I de siste kampene har Jeremy Lin scoret i snitt nesten 27 poeng og 9 målgivende pasninger, noe som plasserer ham i den ypperste basketeliten.

Før kampen mot Los Angeles Lakers måtte NBA-superstjernen over alle, Kobe Bryant, innrømme at han knapt visste hvem Lin var.

Noen timer senere hadde han full oversikt. Da hadde Lin scoret 38 poeng og slått Lakers nesten på egenhånd.

– Jeg har ikke sett sånn stemning i Madison Square Garden på veldig, veldig lenge, sier basketlegenden Magic Johnson til AP.

Lin gir mesteparten av æren til Gud og til lagkameratene - når han i det hele tatt kommer til orde. Etter onsdagens kamp ble seiersintervjuet hans overdøvet av publikum i sagnomsuste Madison Square Garden. Tusenvis viste at de ville ha ham ham kåret til årets mest verdifulle spiller ved å rope «MVP! MVP! MVP!».

– Det er vilt. Det er helt vilt, konstaterte en leende og rødmende 23-åring.

Multikulturell mann

Jeremy Lin

Taiwanske aviser har vært spekket med Lin-stoff de siste dagene.

Foto: SAM YEH / Afp

Nå omfavnes Lin av millionbefolkningene i tre land: USA (hvor han vokste opp), Kina (hvor bestemoren kommer fra) og ikke minst Taiwan (hvor foreldrene hans vokste opp).

Google har registrert en 650 prosents økning i søk på New York Knicks, og halvparten kommer fra Taiwan.

– Jeremy Lin regner seg kanskje ikke som taiwaner, og suksessen hans har ingenting med Taiwan å gjøre, men taiwanerne ser på ham som en av sine egne. Han har tatt verden med storm, sier statsviter Liu Bi-rong ved Soochow-universitet i Taipei til NBA.com.

Flytter til luksusleilighet

Denne sesongen mottar Lin minimumslønna i NBA, rundt 4,5 millioner kroner. Han har bare én skikkelig sponsoravtale, en forholdsvis liten skoavtale med Nike.

Det spørs om ikke basketfenomenet kommer til å tjene langt mer de neste årene. Og da kan til og med brorens sofa byttes ut med en hipp leilighet i Trump Tower.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal