NRK Meny
Normal

Island klar for EM-fest

Island kvalifiserte seg for sitt første store mesterskap noensinne da EM-billetten ble sikret søndag.

Island

KLARE FOR EM: Island.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Aron Gunnarsson

Fighter: Islands Aron Gunnarsson i duell med Tsjekkias Tomas Rosicky.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

Etter den overraskende seieren i Nederland torsdag trengte islendingene kun ett poeng for å bli EM-klar, og etter 0-0 hjemme mot Kasakhstan kunne Lars Lagerbäcks mannskap slippe jubelen løs. Lagerbäck har fått mye ros for jobben han har gjort på det islandske landslaget, og søndag kom belønningen.

– Jeg er sjokkert over at vi er det første islandske laget som tar seg til et mesterskap. Det drømte jeg ikke om da jeg var liten og begynte å spille fotball, sa kaptein Aron Gunnarsson til Eurosport.

Fulle tribuner

Foran fullsatte tribuner i Reykjavik hadde hjemmelaget det spillemessige overtaket gjennom store deler av første omgang, men uten å få uttelling. I annen omgang hadde islendingene også kontroll på kampen selv om de store mulighetene uteble og Gunnarsson ble utvist i sluttminuttene.

Da dommeren blåste av var det ville jubelscener ute på banen og på tribunene. På åtte kvalifiseringskamper har Islands menn målforskjellen 15-3.

– Jeg er så stolt. Det har begynt å synke inn nå, sa Gunnarsson.

Tsjekkia også klar

To runder før slutt topper Island gruppe A. Tsjekkia på andreplass har like mange poeng og tok seg også til EM søndag. De slo Latvia 2-1.

Scoringer av David Limbersky og Vladimir Darida sørget for at Tsjekkia ledet 2-0 til pause i Riga. Latvia reduserte ved Artus Zjuzins et drøyt kvarter før full tid, men nærmere kom ikke vertene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tsjekkia

EM-KLARE: Tsjekkia.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Wales sløste bort første sjanse

Gareth Bale

ENNÅ IKKE KLAR: Gareth Bale og Wales.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

Også Wales kunne kvalifisere seg til EM med seier over Israel, men Gareth Bale og co måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Israel.

– De gjorde det vanskelig for oss. Vi ønsket en seier, men vi fikk i det minste med oss et nytt poeng og ingen baklengsmål. Vi ønsket å bli klare i dag, men det har vært en positiv uke med fire poeng, sa Wales-kaptein Ashley Williams etter kampen.

Wales topper fortsatt grupp B med 18 poeng på åtte kamper. I de to siste kampene venter Bosnia-Hercegovina (borte) og Andorra (hjemme). Waliserne håper å ta seg til sitt første store mesterskap siden VM i 1958.

PS: Disse landene er så langt klare for EM 2016: Frankrike (vertsnasjon), England, Tsjekkia og Island.

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal