Hopp til innhold

IOC kritiserer Russlands plan om alternativt OL

Den internasjonale olympiske komité retter skarp kritikk mot de russiske planene om å arrangere et alternativt OL på hjemmebane like etter sommerlekene i Paris.

IOC-styret møttes tirsdag i Lausanne for blant annet å ta stilling til om utøvere fra Russland og Belarus skal få adgang til å delta på åpnings- og avslutningsseremonien i den franske hovedstaden i sommer.

I den forbindelse sendte IOC ut en kraftfull formulert uttalelse knyttet til arrangementet Vennskapslekene som planlegges i Moskva og Jekaterinburg senere i år.

Det planlegges også en vinterutgave av arrangementet i 2026, samme år som det er vinterleker i Milano og Torino.

«IOC bemerker at den russiske regjeringen, i strid med de grunnleggende prinsippene i det olympiske charteret og resolusjonene fra FNs hovedforsamling, har til hensikt å organisere rent politisk motiverte sportsarrangementer i Russland», heter det fra IOC tirsdag.

«Dette er et åpenbart brudd på det olympiske charteret og et brudd på de ulike FN-resolusjonene på samme tid», skriver styret i sin uttalelse.

IOC kaller Friendship Games «et kynisk forsøk fra den russiske føderasjonen på å politisere idretten».

Thomas Bach
Foto: AFP

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

Siste nytt

 • Skarstein slått i Luzern

  Birgit Skarstein (35) fikk tøff kamp i singlescullerfinalen i verdenscupen i sveitsiske Luzern og endte på 3.-plass.

  Tyskeren Manuela Diening, som tok sølv bak Skarstein i EM tidligere i vår, vant finalen. Hun kom i mål på tiden 10.01,03 og var knappe sekunder raskere enn Moran Samuel fra Israel.

  Skarstein fikk det tøft på slutten og ble slått med sju sekunder. Hun ledet løpet halvveis.

  Det er ikke ofte den norske pararoeren blir slått. Hun er regjerende mester i både Paralympics, VM og EM. Om tre måneder skal hun i aksjon i Paralympics i Paris. (NTB)

  Pressetreff med roerne foran VM i Tsjekkia
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal