NRK Meny
Normal

Ingen godkjent test for Tour-dop

Ifølge bloddopingekspert Michel Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for sykkeldopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco tatt av fransk politi.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

I løpet av den siste uken har Riccardo Ricco, Moises Duenas Nevado og Manuel Beltran testet positivt for CERA under det franske etapperittet.

Dopingeksperter er ikke overrasket over at ryttere har tatt i bruk tredje generasjons EPO i Tour de France.

Professor Michel Audran, som er blant de ledende ekspertene på bloddoping, er overrasket over at det finnes en test for CERA. Ifølge Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for CERA.

- WADA arbeider med en test, men det er ingen tester for dette preparatet nå, sier han til Procycling.

Brukt under Giro d`Italia

Audran er ikke overrasket over at ryttere tør å bruke stoffet i Tour de France.

- Vi vet at CERA ble brukt under Giro d'Italia. Derfor overrasker det meg ikke at det også dukker opp i Tour-en. Derimot overrasker det meg at det franske antidopingbyrået (AFLD) sier at Riccardo Ricco har testet positivt for stoffet. Kanskje har de undersøkt rommet til Ricco og funnet produktet, sier han.

I forkant

Talsmann for Verdens antidopingbyrå (WADA), Frederic Donze, mener den positive testen til Ricco viser at WADA er kjent med utviklingen av nye EPO-preparater.

- Med CERA har vi takket være samarbeid med produsenten av dette preparatet mottatt molekyler god tid i forhånd og har derfor hatt mulighet til å utvikle testmetoder for å påvise bruken av dette stoffet, sier Donze til Cyclingnews.

For lite testing

Rasmus Damsgaard, mannen som står bak antidopingprogrammet til CSC-Saxo Bank, mener at Amaury Sport Organisation (ASO) og AFLD ikke gjør nok for å stoppe dopingproblemet i Tour de France.

- Hvis ASO fortsetter med tilfeldige tester vil det bli tatt en eller to ryttere til. Dersom de hadde tatt flere tester for EPO ville vi sett flere positive saker, sier han til Danmarks Radio.

Tour de France er ikke sanksjonert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men følger reglene til det franske sykkelforbundet. Derfor står AFLD for dopingtestene under årets Tour de France.

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag