Ingen godkjent test for Tour-dop

Ifølge bloddopingekspert Michel Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for sykkeldopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco tatt av fransk politi.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

I løpet av den siste uken har Riccardo Ricco, Moises Duenas Nevado og Manuel Beltran testet positivt for CERA under det franske etapperittet.

Dopingeksperter er ikke overrasket over at ryttere har tatt i bruk tredje generasjons EPO i Tour de France.

Professor Michel Audran, som er blant de ledende ekspertene på bloddoping, er overrasket over at det finnes en test for CERA. Ifølge Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for CERA.

- WADA arbeider med en test, men det er ingen tester for dette preparatet nå, sier han til Procycling.

Brukt under Giro d`Italia

Audran er ikke overrasket over at ryttere tør å bruke stoffet i Tour de France.

- Vi vet at CERA ble brukt under Giro d'Italia. Derfor overrasker det meg ikke at det også dukker opp i Tour-en. Derimot overrasker det meg at det franske antidopingbyrået (AFLD) sier at Riccardo Ricco har testet positivt for stoffet. Kanskje har de undersøkt rommet til Ricco og funnet produktet, sier han.

I forkant

Talsmann for Verdens antidopingbyrå (WADA), Frederic Donze, mener den positive testen til Ricco viser at WADA er kjent med utviklingen av nye EPO-preparater.

- Med CERA har vi takket være samarbeid med produsenten av dette preparatet mottatt molekyler god tid i forhånd og har derfor hatt mulighet til å utvikle testmetoder for å påvise bruken av dette stoffet, sier Donze til Cyclingnews.

For lite testing

Rasmus Damsgaard, mannen som står bak antidopingprogrammet til CSC-Saxo Bank, mener at Amaury Sport Organisation (ASO) og AFLD ikke gjør nok for å stoppe dopingproblemet i Tour de France.

- Hvis ASO fortsetter med tilfeldige tester vil det bli tatt en eller to ryttere til. Dersom de hadde tatt flere tester for EPO ville vi sett flere positive saker, sier han til Danmarks Radio.

Tour de France er ikke sanksjonert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men følger reglene til det franske sykkelforbundet. Derfor står AFLD for dopingtestene under årets Tour de France.

Siste nytt

 • West Ham til femteplass

  West Ham slo Leeds 2-0 og kleiv til femteplass på tabellen. Jesse Lingard og Craig Dawson scora måla i løpet av seks minutt midt i første omgang.

  Leeds fekk to mål annullert tidleg i kampen, og er nummer 11 i Premier League.

  Craig Dawson
  Foto: Ian Walton / AP
 • Marek Hamsík klar for svensk klubb

  Fotballstjernen Marek Hamsík er klar for IFK Göteborg. Det melder klubben og blir gjengitt av blant annet SVT.

  – Det er ikke hver dag at en svensk klubb får en slik mulighet, sier sportssjef Pontus Farnerud.

  Han legger til at Hamsik ikke har tatt turen til Göteborg for pengenes skyld, men at han er der for å prestere. Det blir understreket av slovaken selv.

  – Jeg vet ikke mye om Allsvenskan og jeg må tilpasse meg veldig raskt. Jeg er her for å gjøre mitt beste for klubben, sa Marek Hamsík på en pressekonferanse.

  Men det har ikke blitt lagt skjul på at overgangen delvis skyldes at Hamsik vil representere en europeisk klubb før sommerens EM.

  Hamsik spilte over 400 kamper for Napoli og var lenge kaptein i klubben. Han har de siste årene spilt fotball i Kina, men er nå klar for Sverige.

  Marek Hamsik
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Fossum avgjorde på overtid

  Iver Fossum scoret kampens eneste mål på straffespark da Aalborg slo Sønderjyske 1-0 i dansk fotball mandag.

  Dermed klatret Jylland-klubben til åttendeplass i den danske superligaen. Mandagens motstander Sønderjyske har samme antall poeng, men er foran på bedre målforskjell.

  Matchvinnerscoringen var Fossums sjuende i ligaen denne sesongen.

  På sidelinjen kunne tidligere Sandefjord-trener Marti Cifuentes juble for sin første seier for Aalborg etter at han overtok treneransvaret i klubben.

  Iver Fossum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal