NRK Meny
Normal

Ingen godkjent test for Tour-dop

Ifølge bloddopingekspert Michel Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for sykkeldopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco tatt av fransk politi.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

I løpet av den siste uken har Riccardo Ricco, Moises Duenas Nevado og Manuel Beltran testet positivt for CERA under det franske etapperittet.

Dopingeksperter er ikke overrasket over at ryttere har tatt i bruk tredje generasjons EPO i Tour de France.

Professor Michel Audran, som er blant de ledende ekspertene på bloddoping, er overrasket over at det finnes en test for CERA. Ifølge Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for CERA.

- WADA arbeider med en test, men det er ingen tester for dette preparatet nå, sier han til Procycling.

Brukt under Giro d`Italia

Audran er ikke overrasket over at ryttere tør å bruke stoffet i Tour de France.

- Vi vet at CERA ble brukt under Giro d'Italia. Derfor overrasker det meg ikke at det også dukker opp i Tour-en. Derimot overrasker det meg at det franske antidopingbyrået (AFLD) sier at Riccardo Ricco har testet positivt for stoffet. Kanskje har de undersøkt rommet til Ricco og funnet produktet, sier han.

I forkant

Talsmann for Verdens antidopingbyrå (WADA), Frederic Donze, mener den positive testen til Ricco viser at WADA er kjent med utviklingen av nye EPO-preparater.

- Med CERA har vi takket være samarbeid med produsenten av dette preparatet mottatt molekyler god tid i forhånd og har derfor hatt mulighet til å utvikle testmetoder for å påvise bruken av dette stoffet, sier Donze til Cyclingnews.

For lite testing

Rasmus Damsgaard, mannen som står bak antidopingprogrammet til CSC-Saxo Bank, mener at Amaury Sport Organisation (ASO) og AFLD ikke gjør nok for å stoppe dopingproblemet i Tour de France.

- Hvis ASO fortsetter med tilfeldige tester vil det bli tatt en eller to ryttere til. Dersom de hadde tatt flere tester for EPO ville vi sett flere positive saker, sier han til Danmarks Radio.

Tour de France er ikke sanksjonert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men følger reglene til det franske sykkelforbundet. Derfor står AFLD for dopingtestene under årets Tour de France.

Siste nytt

 • Northug stiller til start på Gålå

  Fredag sesongdebuterer Petter Northug under norgescupen på Gålå. Han stiller til start i to løp. – Petter går 15 km fristil fredag og etter planen den klassiske sprinten lørdag, sier trener Stig Rune Kveen til NRK.

  NM- ski del 2. Lagsprint
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup langrenn: Klassisk sprint
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
V-cup langrenn: Klassisk sprint
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn