Ingen godkjent test for Tour-dop

Ifølge bloddopingekspert Michel Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for sykkeldopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco tatt av fransk politi.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

I løpet av den siste uken har Riccardo Ricco, Moises Duenas Nevado og Manuel Beltran testet positivt for CERA under det franske etapperittet.

Dopingeksperter er ikke overrasket over at ryttere har tatt i bruk tredje generasjons EPO i Tour de France.

Professor Michel Audran, som er blant de ledende ekspertene på bloddoping, er overrasket over at det finnes en test for CERA. Ifølge Audran finnes det per i dag ikke noen godkjent test for CERA.

- WADA arbeider med en test, men det er ingen tester for dette preparatet nå, sier han til Procycling.

Brukt under Giro d`Italia

Audran er ikke overrasket over at ryttere tør å bruke stoffet i Tour de France.

- Vi vet at CERA ble brukt under Giro d'Italia. Derfor overrasker det meg ikke at det også dukker opp i Tour-en. Derimot overrasker det meg at det franske antidopingbyrået (AFLD) sier at Riccardo Ricco har testet positivt for stoffet. Kanskje har de undersøkt rommet til Ricco og funnet produktet, sier han.

I forkant

Talsmann for Verdens antidopingbyrå (WADA), Frederic Donze, mener den positive testen til Ricco viser at WADA er kjent med utviklingen av nye EPO-preparater.

- Med CERA har vi takket være samarbeid med produsenten av dette preparatet mottatt molekyler god tid i forhånd og har derfor hatt mulighet til å utvikle testmetoder for å påvise bruken av dette stoffet, sier Donze til Cyclingnews.

For lite testing

Rasmus Damsgaard, mannen som står bak antidopingprogrammet til CSC-Saxo Bank, mener at Amaury Sport Organisation (ASO) og AFLD ikke gjør nok for å stoppe dopingproblemet i Tour de France.

- Hvis ASO fortsetter med tilfeldige tester vil det bli tatt en eller to ryttere til. Dersom de hadde tatt flere tester for EPO ville vi sett flere positive saker, sier han til Danmarks Radio.

Tour de France er ikke sanksjonert av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), men følger reglene til det franske sykkelforbundet. Derfor står AFLD for dopingtestene under årets Tour de France.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal