Hopp til innhold

Hevdet korrupsjonen i Fifa er død – dagen etter ble visepresidenten pågrepet

PARIS (NRK): Gianni Infantino hevdet onsdag at man var kvitt problemene med korrupsjon i Fifa. Torsdag ble visepresident Ahmad Ahmad pågrepet, mistenkt for nettopp korrupsjon.

Fifa

ARRESTERT: Fifas visepresident Ahmad Ahmad (t.h.) ble torsdag pågrepet, mistenkt for korrupsjon. Her med Fifa-president Gianni Infantino i februar 2018.

Foto: Abdeljalil Bounhar / AP

– De siste årene har ikke vært perfekt. Jeg har gjort feil, det er sikkert, men vi skal jobbe videre. I dag snakker ingen om kriser. Ingen snakker om skandaler og korrupsjon. Vi snakker om fotball, sa Gianni Infantino onsdag, da han ble gjenvalgt som Fifa-president.

Han pekte på en rekke punkter som var blitt bedre. Blant annet bedyret han at det ikke lenger finnes korrupsjon.

Uttalelsene kunne knapt vært dårligere timet.

Visepresidenten pågrepet

Torsdag ble nemlig visepresident i Fifa, Ahmad Ahmad arrestert i Paris, mistenkt for nettopp korrupsjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Ahmad er også leder av det afrikanske fotballforbundet (CAF). Han skal ha sparket en medarbeider som nektet å overføre 20.000 dollar til en rekke afrikanske fotballforbund, ifølge Inside World Football. CAF har benektet påstandene og uttalt at alle overføringer er fullstendig transparente, skriver nettstedet.

Torsdag bekrefter Fifa at det pågår avhør av Ahmad.

– Han blir nå avhørt av franske myndigheter etter anklager knyttet til hans jobb som president i det afrikanske fotballforbundet. Fifa spør nå franske myndigheter om informasjon som kan være av interesse for vår etiske komite, skriver Fifa i en pressemelding.

De understreker også at man har nulltoleranse for korrupsjon i den mektige fotballorganisasjonen. Alt dette skjer altså dagen før fotball-VM for kvinner begynner i Frankrike.

– Vi vet ikke noe om omstendighetene rundt denne etterforskningen, så vi kan ikke kommentere ytterligere, skriver Fifa i pressemeldingen.

– Aldri mer

Fifa har vært rammet av en lang rekke korrupsjonssaker tidligere. Det hele toppet seg da den tidligere presidenten, Sepp Blatter, i 2015 ble utestengt fra alle fotballverv i åtte etter en etterfoskning av overføringer til Michel Platini.

Det var nettopp disse sakene Infantino påstod at ikke lenger fantes i Fifa.

– I dag er det ikke mulig å gjøre hemmelige betalinger eller gjøre noe uetisk med pengene våre. Vi vet hvor alle penger kommer fra og hvor alle pengene går. Det er ikke lenger rom for korrupsjon i Fifa. Aldri mer, sa Infantino onsdag.

Andreas Selliaas driver nettstedet idrettspolitikk.no. Han trekker nettopp frem denne etterforskningen som et tegn på at alt kanskje ikke er helt som det skal være.

– Vi har hatt veldig mange korrupsjonssaker de siste par-tre årene. Jeg nekter å tro at vi har sett sistemann ut på grunn av misligheter når det gjelder penger, sier Selliaas.

– Er det blitt bedre i Fifa?

– Infantino har jo lagt ned nesten alle etiske råd og komiteer og fjernet alle protester, så det er vanskelig å vite hva som egentlig foregår internt. Man skal ikke alltid stole på hva lederen av en organisasjon sier, mener Selliaas.

Det er ikke lenge siden Fifa fjernet ordet korrupsjon fra deres etiske regelverk. Det skjedde i fjor, og fikk solid kritikk internasjonalt.

Mandag møttes lederne i Fifa blant annet for å diskutere om man igjen skulle skrive om korrupsjon i dette regelverket. Det endte de til slutt med å gjøre.

Til tross for at dette ble fjernet i fjor, fortalte Infantino om at korrupsjon ikke lenger tolereres.

France Soccer FIFA Meeting

ENESTE KANDIDAT: Gianni Infantino ble gjenvalgt ved akklamasjon.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Lovet mer penger til medlemslandene

I talen snakket Infantino også om den enorme veksten på organisasjonens bankkontoer. For fire år siden hadde Fifa 1 milliard dollar i egenkapital. I dag er tallet 2,75 milliarder, opplyste presidenten.

Han kom også med et løfte til Fifas medlemmer:

– Vi øker pengene til medlemslandene til 1,75 milliarder i neste periode. Vi bruker ikke pengene på lumske avtaler. Vi bruker pengene på å utvikle fotball i hele verden. Vi sjekker alt hva pengene våre brukes til, sa Infantino til applaus fra salen.

– FIFA handler ikke om penger, det handler om å utvikle fotball. Men vi trenger penger for å utvikle fotball, sa Infantino.

Nettopp pengene tror Selliaas at betyr alt for den mektige fotballorganisasjonen.

– Når Infantino snakker om utviklingen i Fifa så snakker han egentlig om å tjene mest mulig penger. Det klinger veldig godt hos de regionene som tjener lite penger.

Gjenvalgt uten motkandidater

På det samme møtet på mandag diskuterte de også hvem som skulle arrangere klubb-VM de neste to årene. Valget falt på Qatar, som har fått heftig kritikk tidligere for å ha drevet korrupsjon før de fikk tildelt fotball-VM for landslag i 2022.

Infantino påsto at landet har gjort store fremskritt for å bedre menneskerettighetene i landet.

– Alle kritiserte Qatar, men se hvilken fremgang som har skjedd takket være fotball og fotballens makt. Vi skal utvikle dette videre, forklarte Infantino.

Deretter ble presidenten altså gjenvalgt som Fifa-president for de neste fire årene. Det var ingen motkandidater. Infantino ble dermed valgt ved akklamasjon.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal