– Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten idretten

Langrennspigger Trygve Steinar Toskedal Larsen forteller for første gang om overgrepene fra klasseforstanderen sin. Han håper det kan hjelpe andre som har opplevd det samme at han nå forteller sin historie.

Video Min idrett: Pigging

VIDEO: Se andre episode av Min Idrett!

 • Se hele Trygve Steinar Toskedals historie i «Min Idrett».

– Idretten har nok reddet meg. Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten den, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen.

For tiden er han den eneste norske langrennspiggeren som kjemper i verdenstoppen på herresiden. Livet hans ble snudd på hodet da han mistet venstrebeinet i en motorsykkelulykke for 11 år siden.

Men sammenlignet med andre opplevelser, sier han at å venne seg til å leve med protese nærmest var for småtteri å regne.

Vil hjelpe andre som har opplevd overgrep

I kveldens program av «Min Idrett» på NRK1 forteller 40-åringen for første gang om hvordan hans egen klasseforstander forgrep seg på ham.

– Jeg hadde nesten følt meg egoistisk hvis jeg ikke gikk ut med denne historien, som jeg tror kan hjelpe andre med lignende erfaringer. Jeg håper det er noen som kan få hjelp av at jeg står frem, forklarer Toskedal Larsen.

fotball

- Jeg hadde alltid en fotball med meg, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen. Første del av barndommen beskriver han som perfekt. (FOTO: Privat)

Overgrepene forandret ham fra en livsglad gutt som elsket fotball, ski og idrett over alt annet, til en som trakk seg unna, slet med konsentrasjonen og i en periode havnet han sammen med folk som drakk mye.

– Det er lett å forstå som voksen at det som skjedde var galt, men når man er liten er det ikke like enkelt. Jeg la skylden på meg og selv og turte ikke fortelle om det til noen, sier Toskedal Larsen.

Ble dømt til fengsel

Han holdt den vonde opplevelsen for seg selv i mange år. Først som 26-åring klarte han å fortelle foreldrene om overgrepene. Det førte til at læreren ble anmeldt og siden dømt til 120 dagers fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreising.

Saken ble avsluttet våren 1998, men de vanskelige følelsene bærer Larsen fortsatt med seg. Idrett har alltid vært hans beste medisin.

Motorsykkelulykken og å miste beinet i 2001 ble et nytt vendepunkt i livet hans. Han kom for lavt i en sving, slik at bakhjulene glapp og han ble kastet av sykkelen. Da han åpnet øynene igjen lå han under autovernet.

– Jeg så at beina lå i forskjellige vinkler. Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, erindrer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

toskedal

Trygve Steinar Toskedal Larsen sier at etter ulykken syntes han det vanskeligste var at andre trillet ham i rullestol. Han bestemte seg for å klare å gå igjen så fort som mulig. (FOTO: Privat)

Venstrebeinet måtte amputeres over kneet. Men Toskedal Larsen kom seg raskt ut av rullestolen og lærte seg å leve med handicapet.

Satser mot Paralympics

Ett år etter ulykken prøvde han pigging for første gang. Det ble starten på et helt nytt liv.

– Det var et tøft første møte med kjelken i 2002. Men jeg har alltid lært fort og når jeg bestemmer meg for å gjøre noe, da gjør jeg det 100 prosent. Derfor visste jeg at jeg kunne bli god dersom jeg satset, forteller Toskedal Larsen.

Se video av Trygve Einars mange bein! (artikkelen fortsetter under)

Video Trygve har flere ben å stå på

Trygve Steinar har flere ben å stå på.

Etter den gang har han rukket å bli verdensmester i sprint, og ble i fjor nummer tre sammenlagt i verdenscupen. Nå satser han mot Paralympics og VM neste år.

– Idretten har vært min vei til å få vonde tanker over på noe annet. Jeg har fått mye mer ro over meg de siste årene enn jeg har hatt i deler av oppveksten. Nå har jeg fått senket skuldrene og er mer mottakelig for gode impulser, fastslår han.

– Bør søke hjelp

Toskedal Larsens råd til andre som har opplevd overgrep er å ikke nøle med å fortelle om det til noen de stoler på, og deretter kontakte profesjonell hjelp. Men det er de vonde følelsene som kan bli den aller største utfordringen.

– For meg var det viktig å finne på ting som gjorde meg glad, som gjorde at jeg klarte å koble ut de vonde tankene. Det er det samme hva man gjør, så lenge det fungerer for en. Men jeg vil anbefale dem å komme seg ut og være sosiale.

– Å ha blitt utsatt for overgrep kan sammenlignes med å miste en fot. Man kan aldri bli bra igjen, men man må lære seg å leve videre med det, sier han.

Siste nytt

 • Endeleg EM-avgjerd fredag

  UEFA vil vente til fredag med å avgjere om München, Bilbao og Dublin skal vere blant vertsbyane under fotball-EM i sommar.

  EM skal etter planen arrangerast i 12 byar frå 11. juni til 11. juli. Ni av byane meiner dei kan etterkome kravet om minst 25 prosent fulle tribuner.

  Berre dei tre byane har ikkje lova publikum, og risikerer derfor å miste kampane dei er sett opp med.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Nytt meisterligaformat med 36 lag

  UEFA vedtok i dag formatet på meisterligaen i fotball frå 2024.

  Vedtaket kom berre eit halvt døgn etter at 12 av dei største fotballklubbane til kontinentet annonserte planane sine for ein felles utbrytarliga.

  Dette er hovudtrekka i det nye Champions League-formatet:

  * Turneringa blir utvida til 36 lag som møtest i ei stor gruppe. Det er med andre ord ikkje snakk om grupper med fire lag lenger.

  * Alle lag skal spele ti kampar i gruppespelet (fem heime og fem borte).

  * Dei åtte beste laga etter gruppespelet kvalifiserer seg direkte for åttedelsfinale.

  * Laga som endar på plass 9 til 24, møtest i åtte omspelskampar, der vinnarane går til åttedelsfinale. Taparane rykkjer ned i Europaligaen.

  * Dei 12 laga som endar sist i det 36 lag store gruppespelet, er eliminerte.

  * Det vil bli spelt kampar tysdag, onsdag og torsdag i enkelte rundar.

  Dei to klubbane som speler seg fram til finale,n vil ha spelt 17 kampar i turneringa, mot 13 i dag.

  Soccer Champions League Draw
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Nytt Pedersen-mål i Tyrkia

  Marcus Pedersen fortsetter å score for Ankaraspor i nest øverste divisjon i tyrkisk fotball. Men mandagens mål hjalp lite i 3-4-tapet for Ümraniyespor. 30-åringen gjorde 1-0 etter 16 minutter.
  – Det går bra for min del for tiden. Tapet var fortjent, i hvert fall når vi slipper inn fire mål. Når man scorer tre mål på bortebane, må man vinne, sier Pedersen til NTB.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal