– Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten idretten

Langrennspigger Trygve Steinar Toskedal Larsen forteller for første gang om overgrepene fra klasseforstanderen sin. Han håper det kan hjelpe andre som har opplevd det samme at han nå forteller sin historie.

Video Min idrett: Pigging

VIDEO: Se andre episode av Min Idrett!

 • Se hele Trygve Steinar Toskedals historie i «Min Idrett».

– Idretten har nok reddet meg. Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten den, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen.

For tiden er han den eneste norske langrennspiggeren som kjemper i verdenstoppen på herresiden. Livet hans ble snudd på hodet da han mistet venstrebeinet i en motorsykkelulykke for 11 år siden.

Men sammenlignet med andre opplevelser, sier han at å venne seg til å leve med protese nærmest var for småtteri å regne.

Vil hjelpe andre som har opplevd overgrep

I kveldens program av «Min Idrett» på NRK1 forteller 40-åringen for første gang om hvordan hans egen klasseforstander forgrep seg på ham.

– Jeg hadde nesten følt meg egoistisk hvis jeg ikke gikk ut med denne historien, som jeg tror kan hjelpe andre med lignende erfaringer. Jeg håper det er noen som kan få hjelp av at jeg står frem, forklarer Toskedal Larsen.

fotball

- Jeg hadde alltid en fotball med meg, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen. Første del av barndommen beskriver han som perfekt. (FOTO: Privat)

Overgrepene forandret ham fra en livsglad gutt som elsket fotball, ski og idrett over alt annet, til en som trakk seg unna, slet med konsentrasjonen og i en periode havnet han sammen med folk som drakk mye.

– Det er lett å forstå som voksen at det som skjedde var galt, men når man er liten er det ikke like enkelt. Jeg la skylden på meg og selv og turte ikke fortelle om det til noen, sier Toskedal Larsen.

Ble dømt til fengsel

Han holdt den vonde opplevelsen for seg selv i mange år. Først som 26-åring klarte han å fortelle foreldrene om overgrepene. Det førte til at læreren ble anmeldt og siden dømt til 120 dagers fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreising.

Saken ble avsluttet våren 1998, men de vanskelige følelsene bærer Larsen fortsatt med seg. Idrett har alltid vært hans beste medisin.

Motorsykkelulykken og å miste beinet i 2001 ble et nytt vendepunkt i livet hans. Han kom for lavt i en sving, slik at bakhjulene glapp og han ble kastet av sykkelen. Da han åpnet øynene igjen lå han under autovernet.

– Jeg så at beina lå i forskjellige vinkler. Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, erindrer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

toskedal

Trygve Steinar Toskedal Larsen sier at etter ulykken syntes han det vanskeligste var at andre trillet ham i rullestol. Han bestemte seg for å klare å gå igjen så fort som mulig. (FOTO: Privat)

Venstrebeinet måtte amputeres over kneet. Men Toskedal Larsen kom seg raskt ut av rullestolen og lærte seg å leve med handicapet.

Satser mot Paralympics

Ett år etter ulykken prøvde han pigging for første gang. Det ble starten på et helt nytt liv.

– Det var et tøft første møte med kjelken i 2002. Men jeg har alltid lært fort og når jeg bestemmer meg for å gjøre noe, da gjør jeg det 100 prosent. Derfor visste jeg at jeg kunne bli god dersom jeg satset, forteller Toskedal Larsen.

Se video av Trygve Einars mange bein! (artikkelen fortsetter under)

Video Trygve har flere ben å stå på

Trygve Steinar har flere ben å stå på.

Etter den gang har han rukket å bli verdensmester i sprint, og ble i fjor nummer tre sammenlagt i verdenscupen. Nå satser han mot Paralympics og VM neste år.

– Idretten har vært min vei til å få vonde tanker over på noe annet. Jeg har fått mye mer ro over meg de siste årene enn jeg har hatt i deler av oppveksten. Nå har jeg fått senket skuldrene og er mer mottakelig for gode impulser, fastslår han.

– Bør søke hjelp

Toskedal Larsens råd til andre som har opplevd overgrep er å ikke nøle med å fortelle om det til noen de stoler på, og deretter kontakte profesjonell hjelp. Men det er de vonde følelsene som kan bli den aller største utfordringen.

– For meg var det viktig å finne på ting som gjorde meg glad, som gjorde at jeg klarte å koble ut de vonde tankene. Det er det samme hva man gjør, så lenge det fungerer for en. Men jeg vil anbefale dem å komme seg ut og være sosiale.

– Å ha blitt utsatt for overgrep kan sammenlignes med å miste en fot. Man kan aldri bli bra igjen, men man må lære seg å leve videre med det, sier han.

Siste nytt

 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP
 • Stabæk kapret poeng mot Glimt

  Stabæk var heldige og effektive på bortebane i Eliteserien søndag. Det holdt til 3-3 borte mot gulljagende Bodø/Glimt. Ettersom Molde vant hjemme mot Tromsø, ligger Bodø/Glimt nå tre poeng bak serielederen.

   Bodø/Glimts Patrick Berg og Stabæks Emil Bohinen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal