– Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten idretten

Langrennspigger Trygve Steinar Toskedal Larsen forteller for første gang om overgrepene fra klasseforstanderen sin. Han håper det kan hjelpe andre som har opplevd det samme at han nå forteller sin historie.

Video Min idrett: Pigging

VIDEO: Se andre episode av Min Idrett!

 • Se hele Trygve Steinar Toskedals historie i «Min Idrett».

– Idretten har nok reddet meg. Jeg hadde kanskje ikke vært i live uten den, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen.

For tiden er han den eneste norske langrennspiggeren som kjemper i verdenstoppen på herresiden. Livet hans ble snudd på hodet da han mistet venstrebeinet i en motorsykkelulykke for 11 år siden.

Men sammenlignet med andre opplevelser, sier han at å venne seg til å leve med protese nærmest var for småtteri å regne.

Vil hjelpe andre som har opplevd overgrep

I kveldens program av «Min Idrett» på NRK1 forteller 40-åringen for første gang om hvordan hans egen klasseforstander forgrep seg på ham.

– Jeg hadde nesten følt meg egoistisk hvis jeg ikke gikk ut med denne historien, som jeg tror kan hjelpe andre med lignende erfaringer. Jeg håper det er noen som kan få hjelp av at jeg står frem, forklarer Toskedal Larsen.

fotball

- Jeg hadde alltid en fotball med meg, sier Trygve Steinar Toskedal Larsen. Første del av barndommen beskriver han som perfekt. (FOTO: Privat)

Overgrepene forandret ham fra en livsglad gutt som elsket fotball, ski og idrett over alt annet, til en som trakk seg unna, slet med konsentrasjonen og i en periode havnet han sammen med folk som drakk mye.

– Det er lett å forstå som voksen at det som skjedde var galt, men når man er liten er det ikke like enkelt. Jeg la skylden på meg og selv og turte ikke fortelle om det til noen, sier Toskedal Larsen.

Ble dømt til fengsel

Han holdt den vonde opplevelsen for seg selv i mange år. Først som 26-åring klarte han å fortelle foreldrene om overgrepene. Det førte til at læreren ble anmeldt og siden dømt til 120 dagers fengsel og til å betale 50.000 kroner i oppreising.

Saken ble avsluttet våren 1998, men de vanskelige følelsene bærer Larsen fortsatt med seg. Idrett har alltid vært hans beste medisin.

Motorsykkelulykken og å miste beinet i 2001 ble et nytt vendepunkt i livet hans. Han kom for lavt i en sving, slik at bakhjulene glapp og han ble kastet av sykkelen. Da han åpnet øynene igjen lå han under autovernet.

– Jeg så at beina lå i forskjellige vinkler. Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, erindrer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

toskedal

Trygve Steinar Toskedal Larsen sier at etter ulykken syntes han det vanskeligste var at andre trillet ham i rullestol. Han bestemte seg for å klare å gå igjen så fort som mulig. (FOTO: Privat)

Venstrebeinet måtte amputeres over kneet. Men Toskedal Larsen kom seg raskt ut av rullestolen og lærte seg å leve med handicapet.

Satser mot Paralympics

Ett år etter ulykken prøvde han pigging for første gang. Det ble starten på et helt nytt liv.

– Det var et tøft første møte med kjelken i 2002. Men jeg har alltid lært fort og når jeg bestemmer meg for å gjøre noe, da gjør jeg det 100 prosent. Derfor visste jeg at jeg kunne bli god dersom jeg satset, forteller Toskedal Larsen.

Se video av Trygve Einars mange bein! (artikkelen fortsetter under)

Video Trygve har flere ben å stå på

Trygve Steinar har flere ben å stå på.

Etter den gang har han rukket å bli verdensmester i sprint, og ble i fjor nummer tre sammenlagt i verdenscupen. Nå satser han mot Paralympics og VM neste år.

– Idretten har vært min vei til å få vonde tanker over på noe annet. Jeg har fått mye mer ro over meg de siste årene enn jeg har hatt i deler av oppveksten. Nå har jeg fått senket skuldrene og er mer mottakelig for gode impulser, fastslår han.

– Bør søke hjelp

Toskedal Larsens råd til andre som har opplevd overgrep er å ikke nøle med å fortelle om det til noen de stoler på, og deretter kontakte profesjonell hjelp. Men det er de vonde følelsene som kan bli den aller største utfordringen.

– For meg var det viktig å finne på ting som gjorde meg glad, som gjorde at jeg klarte å koble ut de vonde tankene. Det er det samme hva man gjør, så lenge det fungerer for en. Men jeg vil anbefale dem å komme seg ut og være sosiale.

– Å ha blitt utsatt for overgrep kan sammenlignes med å miste en fot. Man kan aldri bli bra igjen, men man må lære seg å leve videre med det, sier han.

Siste nytt

 • Nok et semifinaletap for Ruud

  Italienske Matteo Berrettini ble hakket for sterk for Norges tennisstjerne og vant med sifrene 6-4, 6-4. I sin tredje strake semifinale på ATP-1000-nivå, ble det også det tredje tapet. Det betyr at det er Berrettini som møter Alexander Zverev i finalen i Madrid.

  Ruud må derfor vente videre på sin første Masters-finale. Tidligere har han kommet til kort i semifinaler mot verdensstjernene Novak Djokovic (Roma, 2020) og Andrej Rublev (Monte Carlo, 2021).

  Ruud servet noe svakere enn han har gjort tidligere i turneringen. I tillegg fikk han flere bruddballer mot seg. Før semifinalen hadde han kun fått én bruddball mot seg i hele turneringen.

  Spain Tennis. Casper Ruud.
  Foto: Paul White / AP
 • Glesnes scoret i etterlengtet seier

  Jakob Glesnes nikket inn 2-0-målet i Philadelphia Unions bortetriumf over Chicago Fire i MLS lørdag. Scoringen kom i kjølvannet av en corner etter en times spill, og ni minutter tidligere hadde Cory Burke sendt gjestene i føringen. Det var lagets første seier i den nye sesongen.

  CONCACAF Union Atlanta United Soccer
  Foto: Curtis Compton / AP
 • Chelsea forsinket Citys gullfeiring

  Hakim Ziyech og Marcos Alonso ble kveldens viktigste menn for Chelsea, som stakk kjepper i hjulene for gulljagende Manchester City. Kampen endte 2-1 til gjestene fra London, og dermed må de lyseblå utsette gullfeiringen.

  For med seier i lørdagens kamp kunne de ha blitt seriemestere. Og det startet ganske bra for hjemmelaget. Gabriel Jesus spilte uselvisk mot Sergio Agüero, men han traff ballen med feil fot og sjansen så ut til å bli spolert. I stedet kom Raheem Sterling susende inn like bak og fikk satt ballen i mål.

  På overtid i første omgang kunne de også ha doblet ledelsen. Billy Gilmour løp ned Jesus i feltet og straffe til City. Agüero stilte seg opp, men i stedet for å dunke den inn prøvde han seg på en «panenka»-variant. Den hadde sisteskansen til Chelsea ingen problemer med å ta imot.

  – Det er ekstremt pinlig rett og slett, sa TV 2s fotballekspert Solveig Guldbrandsen.

  Men så startet Chelsea snuoperasjonen. Ziyech banket ballen inn i høyre hjørne og utlignet. På overtid satt Alonso ballen i nettet fra kloss hold, og sørget for tre poeng til Chelsea og utsatt gullfeiring for City.

Sendeplan

Kl. Program Kanal