Hopp til innhold

I mål med flagget til topps

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For første gang på 26 år tok de norske langrennsjentene gull på stafetten. Nå er Marit Bjørgen OL-dronning med tre gull og en bronse.

Tyskland tok sølvet, 24,6 sekunder bak. Finland sikret bronsen, slått med 30,4 sekunder av Norge.

Resultatlista

- Norge har fortjent en gull i stafett. Dette er veldig stort, sa ankerkvinne Marit Bjørgen til NRK. Hun sendte også en hilsen til trener Egil Kristiansen.

Dermed kunne også Kristin Størmer Steira endelig juble over en OL-medalje, etter tre fjerdeplasser individuelt i Torino og fjerdeplass i skiathlon i Vancouver.

Les: Fortvilet Steira jublet for tidlig

- Det er veldig, veldig godt. Det er så ubeskrivelig at smilet går nesten helt rundt, sa en strålende blid Størmer Steira.

I ensom majestet

Marit Bjørgen fikk det som hun ønsket seg da Kristin Størmer Steira sendte henne ut i tet på ankeretappen.

De to tidelene hun hadde på Italia ble veldig raskt til mye mer, og Bjørgen gikk hele etappen i ensom majestet. Ingen av de andre lagene hadde noe å stille opp mot den norske OL-dronningen, som faktisk økte avstanden underveis.

Inn mot mål gikk Bjørgen med et stort smil om munnen og ble møtt av jublende glade lagvenninner.

Les: - Jeg fikk frysninger på oppløpet

Størmer Steira i tet

Kristin Størmer Steira åpnet suverent på 3. etappe. Etter bare et par minutter hadde hun kontakt med Italia og Polen foran seg, og passerte halvsekundet foran Italia etter 2,5 km.

Skiskytteren Silvia Rupil fra Italia bet seg fast bak Størmer Steira og holdt halvsekundet også ved 4,7 kilometer. I mål vekslet italienerne 0,2 sekunder bak.

Svenske Charlotte Kalla ble sendt ut nesten 47 sekunder bak Norge, men gikk hardt og var 35 sekunder bak etter halvgått etappe. I mål vekslet Kalla som nummer fem, 18,1 sekunder bak Norge.

- Jeg åpna greit, gikk hardt ut. Ville ikke ha de som kom bak opp i ryggen. Fikk det litt på andrerunden, men greit fornøyd, sa Størmer Steira.

Finland og Tyskland tok innpå underveis på etappen og vekslet begge 16,7 sekunder bak de norske jentene.

Johaug kjempet hardt

Therese Johaug leverte en bra andreetappe, selv om det ble tøft i forhold til polske Justyna Kowalczyk og italienske Marianna Longa på slutten.

Den polske jenta gikk som et råskinn på førsterunden og hentet inn 34 sekunder på tetlagene. Like etter var hun oppe i ledelse og vekslet 2,4 sekunder foran Italia.

Johaug bet tennene godt sammen på de siste kilometerne og vekslet 10,4 bak.

- Veldig fornøyd, følte jeg klarte å løse etappen på en god måte. Jeg måtte gi noen meter på slutten til Polen og Italia, men det var ikke så farlig med Polen. Det var viktig å få en god luke ned til Sverige og Kalla, sa Therese Johaug.

Tyskland, en av Norges hovedrivaler, maktet ikke presset. Evi Sachenbacher-Stehle vekslet hele 26,5 sekunder bak Polen.

God start på Skofterud

Vibeke Skofterud gikk en god startetappe for Norge. Hun lå hele tiden i tetgruppa på 4-5 lag, men fikk et lite forsprang mot slutten av etappen sammen med Sverige.

Anna Olsson fikk imidlertid noen meters luke på Skofterud før innkjøringen til stadion, og vekslet 2,8 sekunder foran.

- Jeg synes det var en god etappe. Det var tungt føre, men jeg klarte å holde roen. Jeg turte å slippe litt på slutten og få ordentlig fart i siste utforkjøringen, sa Skofterud til NRK etter etappen.

Tysklands Katrin Zeller vekslet som tredje lag, 6,6 sekunder bak.

Finland hadde store problemer tidlig i etappen. Pirjo Muranen tapte mer og mer og sendte Virpi Kuitunen ut som nummer 12, hele 48 sekunder bak Sverge.

Det så ut som finnene hadde gått seg ut av medaljekampen allerede på 1. etappe, men sterk innsats på de øvrige tre etappene sikret altså bronse.

Norske OL-medaljer langrenn kvinner, 4 x 5 km (3 x 5 km) stafett

År

Navn

Medalje

1968 (3 x 5 km) 

Inger Aufles
Babben Enger Damon
Berit Mørdre

Gull

1972

Inger Aufles
Åslaug Dahl
Berit Mørdre Lammedal 

Bronse

1980 (4 x 5 km) 

Brit Pettersen
Anette Bøe
Marit Myrmæl
Berit Aunli 

Bronse 

1984

Inger Helene Nybråten
Anne Jahren
Brit Pettersen
Berit Aunli 

Gull 

1988

Trude Dybendahl
Marit Wold
Anne Jahren
Marianne Dahlmo

Sølv

1992 

Solveig Pedersen
Inger Helene Nybråten
Trude Dybendahl
Elin Nilsen

Sølv

1994

Trude Dybendahl
Inger Helene Nybråten
Elin Nilsen
Anita Moen 

Sølv

1998

Bente Martinsen
Marit Mikkelsplass
Elin Nilsen
Anita Moen-Guidon

Sølv

2002

Marit Bjørgen
Bente Skari
Hilde G. Pedersen
Anita Moen

Sølv

2010

Vibeke Skofterud
Therese Johaug
Kristin Størmer Steira
Marit Bjørgen

Gull

Siste nytt

 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Langtidsskade for Villa-stopper Konsa

  Aston Villa-midtstopper Ezri Konsa er ute i inntil fire måneder etter å ha blitt skadd i helgens Premier League-kamp mot Crystal Palace.

  Det opplyser manager Steven Gerrard foran torsdagens hjemmekamp mot Burnley. Konsa går glipp av de to siste seriekampene og muligens også starten på neste sesong.

  – Ezri Konsa har vært til undersøkelse, og det er bekreftet at han har en kneskade. Han er ute i inntil 16 uker. Det er ikke det verste tidspunktet om man først skal få en skade, for han går ikke glipp av så mye fotball, sier Gerrard.

  Villa ligger på 14.-plass i Premier League, men har mulighet til å klatre noen plasser torsdag kveld.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Nick Potts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste