Hopp til innhold

Hushovd er verdensmester

Ingen kunne hamle opp med oksen fra Grimstad i VM-innspurten.

Video Ny innspurt

Her går Thor Hushovd til topps i VM i landeveissykling, som første norske mannlige syklist. Desverre falt NRKs kommentatorer ut de siste meterne av løpet. De siste meterne av innspurten etterkommentert.

Thor Hushovd knuste alle i innspurten i nattens landeveisritt i sykkel-VM. Grimstad-mannen tok gull foran danske Matti Breschel og australske Allan Davis.

Gratuler Hushovd i kommentarfeltet under saken!

Karriererens høydepunkt

– Jeg skjønner ikke at det er mulig, var det første gullgutten utbrøt etter at han kom i mål.

– Det er vanskelig å forstå at jeg er verdensmester. Det er en
drøm. Jeg er målløs, sier Hushovd.

Hushovd har i løpet av karrieren rukket å vinne to grønne poengtrøyer og ni etappe-seiere i Tour de France, samt blitt verdensmester på tempo i ungdoms-VM i 1993.

Ingenting kan måle seg med dette.

– Nå har jeg ikke noe å sammenligne med lenger. Dette er VM, dette er det største. Jeg kommer til å være stolt over dette resten av livet, sier Hushovd til NRKs reporter.

Video Medaljer Hushovd

Her får Thor Hushovd det synlige beviset på at han er VM-vinner.

Samlet innspurt

Det så lenge ut som det ikke skulle ende med massespurt i løpet, men rundt to kilometer før mål var feltet samlet.

Det siste bruddet ble innhentet noen hundre meter før mål, og en tetgruppe på omlag 20 mann spurtet om seieren.

Danske Matti Breschel dro opp spurten og var nær ved å lykkes fullt ut, men han måtte nøye seg med sølv da Hushovd føk forbi på de siste meterne. Bronsen gikk til den australske hjemmefavoritten Allan Davis.

– Denne spurten passet meg bra, og det visste jeg. Derfor trengte jeg ikke være så aggressiv tidligere i løpet, sier gullvinneren.

– Det ble etterhvert et perfekt taktisk løp for Thor, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til NRK.

Video Intervju Hushovd engelsk

Hushovds reaksjon på karrierens største triumf.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle nyte hvert sekund på pallen og øyeblikket hvor jeg får mestertrøya - den fineste trøya i feltet. Dette var et fantastisk stort øyeblikk, sier den nybakte verdensmesteren.

Gratuler sykkelkongen på NRK sports facebookside.

Historisk seier

Fra før var to 7.-plasser (Knut Knudsen i 1979 og Dag Otto Lauritzen i 1993) beste norske plasseringer i mennenes fellesstart.

Monica Valen (da Valvik) var inntil i dag Norges eneste verdensmester i landeveissykling fellesstart. Det skjedde på Sicilia i 1994.

Selv i den verste gullrusen makter Hushovd å se frem mot nye bataljer på sykkelsetet.

– Mitt største mål fremover nå er Paris-Roubaix. Å vinne en stor klassiker i denne trøyen vil være fint, sier en overlykkelig Thor Hushovd.

VM-gull var målet

Ikke overraskende er stemningen voldsomt høy også i Norges Cykleforbund. Sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen, kunne umulig ønsket seg en bedre jubileumsgave enn VM-gull, nå som Cykleforbundet er blitt 100 år gammelt.

– Jeg som er sykkelmann, jeg dette er det største som noen gang har skjedd i Norge. Se på antall nasjonene, all bredden sykkelsporten har, så er dette det største Norge har vært med på, sa en eurforisk sykkelpresident etter løpet.

Video Intervju Harald Tiedemann Hansen

Det er litt av en prestasjon for en så liten nasjon som Norge å ta VM-gull. Forklaringen på hvordan lille Norge har klart å erobre den aller gjeveste medaljen i sykkelsporten, den har sykkelpresidenten:

– Det bare viser at vi kan knuse verden, bare vi vil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB
 • Etterlengtet Mudryk-scoring i Chelsea-seier

  Chelsea utnyttet svakt forsvarsspill, scoret to ganger på 82 sekunder og tok sesongens andre seier da Fulham ble slått 2-0 i Premier League mandag.

  London-klubben og manager Mauricio Pochettino hadde ikke vunnet på tre kamper før derbyet mot Fulham. Der kom det tre svært kjærkomne poeng.

  Scoringene som avgjorde kampen kom på rappen litt før halvspilt første omgang. Først scoret ukraineren Mykhajlo Mudryk sitt første mål for Chelsea etter å ha blitt presist og vakkert framspilt av lagkamerat Levi Colwill.

  Deretter ga Fulham-veteranen Tim Ream bort ballen i eget forsvar og fulgte opp med å skyte den via Chelsea-spiss Armando Broja og i mål da han skulle forsøke å rydde opp i egen bommert.

  Skåret i gleden for Pochettinos menn var at målscorer Broja måtte forlate banen midtveis i annen omgang med en skade. Angriperen er akkurat tilbake i spill etter en alvorlig kneskade. Nå kan et nytt avbrekk være på trappene. (NTB)

  CFI60mwrltg
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste