Hushovd er verdensmester

Ingen kunne hamle opp med oksen fra Grimstad i VM-innspurten.

Video Ny innspurt

Her går Thor Hushovd til topps i VM i landeveissykling, som første norske mannlige syklist. Desverre falt NRKs kommentatorer ut de siste meterne av løpet. De siste meterne av innspurten etterkommentert.

Thor Hushovd knuste alle i innspurten i nattens landeveisritt i sykkel-VM. Grimstad-mannen tok gull foran danske Matti Breschel og australske Allan Davis.

Gratuler Hushovd i kommentarfeltet under saken!

Karriererens høydepunkt

– Jeg skjønner ikke at det er mulig, var det første gullgutten utbrøt etter at han kom i mål.

– Det er vanskelig å forstå at jeg er verdensmester. Det er en
drøm. Jeg er målløs, sier Hushovd.

Hushovd har i løpet av karrieren rukket å vinne to grønne poengtrøyer og ni etappe-seiere i Tour de France, samt blitt verdensmester på tempo i ungdoms-VM i 1993.

Ingenting kan måle seg med dette.

– Nå har jeg ikke noe å sammenligne med lenger. Dette er VM, dette er det største. Jeg kommer til å være stolt over dette resten av livet, sier Hushovd til NRKs reporter.

Video Medaljer Hushovd

Her får Thor Hushovd det synlige beviset på at han er VM-vinner.

Samlet innspurt

Det så lenge ut som det ikke skulle ende med massespurt i løpet, men rundt to kilometer før mål var feltet samlet.

Det siste bruddet ble innhentet noen hundre meter før mål, og en tetgruppe på omlag 20 mann spurtet om seieren.

Danske Matti Breschel dro opp spurten og var nær ved å lykkes fullt ut, men han måtte nøye seg med sølv da Hushovd føk forbi på de siste meterne. Bronsen gikk til den australske hjemmefavoritten Allan Davis.

– Denne spurten passet meg bra, og det visste jeg. Derfor trengte jeg ikke være så aggressiv tidligere i løpet, sier gullvinneren.

– Det ble etterhvert et perfekt taktisk løp for Thor, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til NRK.

Video Intervju Hushovd engelsk

Hushovds reaksjon på karrierens største triumf.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle nyte hvert sekund på pallen og øyeblikket hvor jeg får mestertrøya - den fineste trøya i feltet. Dette var et fantastisk stort øyeblikk, sier den nybakte verdensmesteren.

Gratuler sykkelkongen på NRK sports facebookside.

Historisk seier

Fra før var to 7.-plasser (Knut Knudsen i 1979 og Dag Otto Lauritzen i 1993) beste norske plasseringer i mennenes fellesstart.

Monica Valen (da Valvik) var inntil i dag Norges eneste verdensmester i landeveissykling fellesstart. Det skjedde på Sicilia i 1994.

Selv i den verste gullrusen makter Hushovd å se frem mot nye bataljer på sykkelsetet.

– Mitt største mål fremover nå er Paris-Roubaix. Å vinne en stor klassiker i denne trøyen vil være fint, sier en overlykkelig Thor Hushovd.

VM-gull var målet

Ikke overraskende er stemningen voldsomt høy også i Norges Cykleforbund. Sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen, kunne umulig ønsket seg en bedre jubileumsgave enn VM-gull, nå som Cykleforbundet er blitt 100 år gammelt.

– Jeg som er sykkelmann, jeg dette er det største som noen gang har skjedd i Norge. Se på antall nasjonene, all bredden sykkelsporten har, så er dette det største Norge har vært med på, sa en eurforisk sykkelpresident etter løpet.

Video Intervju Harald Tiedemann Hansen

Det er litt av en prestasjon for en så liten nasjon som Norge å ta VM-gull. Forklaringen på hvordan lille Norge har klart å erobre den aller gjeveste medaljen i sykkelsporten, den har sykkelpresidenten:

– Det bare viser at vi kan knuse verden, bare vi vil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Ajax får fri før Tottenham-møte

  Nederlands fotballforbund utsetter samtlige kamper i æresdivisjonens 33. runde for å gi Ajax-spillerne friske bein til semifinalen i mesterligaen. Opprinnelig skulle Ajax møtt nedrykkstruede De Graafshap kun to dager foran bortemøtet med Spurs.

  Italy Soccer Champions League
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Andersen ferdig i Sør-Korea

  Jørn Andersen er løst fra kontrakten som trener for den sørkoreanske klubben Incheon United. Det bekrefter nordmannen overfor VG. Han hadde kontrakt ut sesongen, men avviser at han ble sparket og sier begge parter var enige om å avslutte kontrakten.

  Jørn Andersen i Nord-Korea
  Foto: Lasse Evensen
 • Suveren i toppkampen

  Ståle Solbakkens FC København slo Midtjylland 3-0 i toppkampen i Danmark. Dermed leier FCK med åtte poeng på det jyske laget når seks kampar står att.

  Dame N'Doye scora dei to siste etter at Andreas Bjelland scora først.

  Solbakken kan dermed føre FCK til seriemeisterskap for åttande gong.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal