NRK Meny
Normal

Homoforkjemperen som kan velte England

Lørdag møtes Australia og England i Rugby-VM. Da kan samfunnsaktivisten David Pocock kaste vertsnasjonen på hodet ut av egen turnering.

David Pocock

HARD TYPE: Australias David Pocock.

Foto: SAEED KHAN / Afp

David Pocock

ENGASJERT: David Pocock sier ifra om han synes noen blir urettferdig behandlet.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Folk sier at sport og politikk ikke bør blandes. Jeg mener imidlertid det er viktig at sportsutøvere engasjerer seg i andre ting og snakker om det også.

Ordene tilhører David Pocock, det australske landslagets 106 kilo-tunge flankespiller, og en av verdens beste rugbyspillere. Nå frykter England at han skal sende vertsnasjonen ut av sitt egen verdensmesterskap. Men 27-åringen er slettes ikke som andre idrettsutøvere.

– Rett eller galt? Barn ser opp til profesjonelle idrettsutøvere. Det er bare positivt om man kan få disse barna til å tenke på større ting enn sport, forklarer Pocock ifølge BBC.

Samfunnsengasjementet til hans går mye lenger enn de fleste andre idrettsutøvere.

Faktisk gikk Pocock i 2011, sammen med samboeren Emma Palandri, ut i media og fortalte at de nektet å gifte seg før lesbiske og homofile fikk gjøre det samme i Australia.

– Jeg forstår ikke logikken med å nekte noen fra å avgi ekteskapsløftet til hverandre, sa Pocock til Canberra Times den gangen.

David Pocock

TAKLER HARDT: David Pocock lar Italias Tito Tebaldi få merke spillet.

Foto: ANDREW BROWNBILL, Andrew Brownbill / AP

Kan velte England

I november i fjor ble rugbyspilleren siktet for tre straffbare forhold i et nytt stunt, da han lenket seg selv til en gravemaskin i ti timer, ved en kullgruve i New South Wales.

Rugbyaktivisten slapp til slutt unna med «å ha hindret en arbeider i å gjøre jobben sin», men måtte tåle kritikk for opptredenen sin.

– Selv om folk ikke synes det var smart å bli arrestert håper jeg de ser dette som en mulighet til å fremme fokuset på klimaendringer og til å engasjere flere til å bidra i å forme framtiden vår, skrev Pocock på det sosiale nettstedet Tumblr.

Lørdag kveld kan David Pocock og Australia sende England ut av VM på hjemmebane, når de to landene møtes i London. Med tap vil vertene bli første nasjon som ryker ut i gruppespillet i «sin egen» turnering.

– Pocock er ekstremt sterk, fleksibel og god, og blir meget viktig i den kampen. Oppgaven hans er å fysisk stoppe England og sette i gang angrepene til Australia, forteller daglig leder i Bergen Rugbyprosjekt, Karl Frisch.

– Stemningen er nervøs i England nå.

Kjemper for de svake

Pocock vokste opp i Zimbabwe, men måtte flykte til Australia i en alder av bare tolv år.

– Familien min var hvite bønder, og ble offer i konflikten. Vi var imidlertid veldig privilegerte som kunne komme oss til Australia for å starte et nytt liv. Millioner av mennesker fikk ikke den samme sjansen, utalte Pocock.

Karl Fischer mener at den australske flankespilleren har satt seg i respekt med samfunnsengasjementet sitt.

– At en sportsfigur i det hele tatt viser at han bryr seg om de som ikke har det så godt er ekstremt viktig. Stort sett får han «kred» for dette, sier Fischer.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Tromsø - Odd
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Cupen: Semifinale, Molde - Lillestrøm
Semifinale i cupen, menn
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Etter Kamp
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm