Hopp til innhold

Her får Ellefsen Kongens fortjenstmedalje: – Jeg er målløs

Pioneren Karen-Marie Ellefsen (69) har banet vei for kvinnelige sportsjournalister i over 40 år. Onsdag ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

OVERRASKET: Statsminister Erna Solberg og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (med ryggen til) gratulerte Karen-Marie Ellefsen med Kongens fortjenstmedalje onsdag kveld.

– Kjære deg, nå er jeg helt målløs. Jeg er målløs, sa Ellefsen da hun skjønte hva som hadde skjedd.

Ellefsen har vært både reporter, programleder og kommentator i NRK-sporten. 25. august fyller hun 70 år, og en usedvanlig innholdsrik karriere får et punktum etter friidrettssesongen.

På 70-tallet, i en tid der svært få kvinner formidlet sport, ble Ellefsen den første kvinnelige sportskommentatoren i NRK.

Ellefsen ble fast ansatt 1. oktober 1979, og siden har hun formidlet mange av de mest minnerike sportsøyeblikkene til det norske folk.

Karen-Marie Ellefsen

LANG KARRIERE: Karen-Marie Ellefsen hadde jobbet frilans for NRK før hun ble fast ansatt i 1979.

Foto: NTB Scanpix / NRK

Hennes første store mesterskap var sommer-OL i Moskva i 1980. Onsdag brukte Ellefsen all sin erfaring til å lede et OL-program som sendes på NRK1 lørdag 19.35. Programmet blir også tilgjengelig i NRK TV.

Det hun ikke visste, var at hun også skulle bli tildelt Kongens fortjenstmedalje.

– En av våre livs stemmer

Mot slutten av TV-innspillingen kom nemlig statsminister Erna Solberg inn i TV-studioet med utmerkelsen, som ble overrakt av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Hun har betydd så utrolig mye. Hun er en kvinnelig pioner. Karen-Marie er en av våre livs stemmer som har fulgt oss gjennom hele livet, sier Eriksen.

Ellefsen selv ante altså ingenting om utmerkelsen.

– Jeg kan ikke si annet enn tusen, tusen takk, sa Ellefsen.

Ellefsen

TILDELINGEN: Her får Karen-Marie Ellefsen Kongens fortjenstmedalje av Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

«Du har banet veien»

Kong Harald tildeler ordener og medaljer til personer som har gjort en «særlig fortjenestefull innsats i samfunnet».

«Den får du, fordi du har vært et forbilde. Med din direkte væremåte, god formidlingsevne og stå-på-vilje har du vist at det å være kvinnelig sportsjournalist og programleder i et mannsdominert miljø, er mulig. Du har banet veien for flere av dine yngre kolleger, og det gror en underskog av gode kvinnelige journalister i dine fotefar», heter det i begrunnelsen.

Senere får Ellefsen en invitasjon til mottakelse i kongehuset.

Kringkastingssjef Eriksen og statsminister Solberg takket Ellefsen for hennes innsats gjennom flere tiår.

– Foregangskvinne og pioner med unik formidlingsevne. Gjennom å være deg har du tatt kampen for mange. Du har knust glasstak om, og om igjen – gått foran og vist at det er mulig. Det er mye du fortjener berømmelse og heder for, men i dag er også en dag for å takke deg, sa Solberg til Ellefsen.

Ellefsen

KJENTE OMGIVELSER: Karen-Marie Ellefsen har brukt utallige timer på friidrettsstadioner rundt om i verden. Her fra Doha-VM i 2019.

Foto: Lise Åserud

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal