Hopp til innhold

Her får Ellefsen Kongens fortjenstmedalje: – Jeg er målløs

Pioneren Karen-Marie Ellefsen (69) har banet vei for kvinnelige sportsjournalister i over 40 år. Onsdag ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

OVERRASKET: Statsminister Erna Solberg og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (med ryggen til) gratulerte Karen-Marie Ellefsen med Kongens fortjenstmedalje onsdag kveld.

– Kjære deg, nå er jeg helt målløs. Jeg er målløs, sa Ellefsen da hun skjønte hva som hadde skjedd.

Ellefsen har vært både reporter, programleder og kommentator i NRK-sporten. 25. august fyller hun 70 år, og en usedvanlig innholdsrik karriere får et punktum etter friidrettssesongen.

På 70-tallet, i en tid der svært få kvinner formidlet sport, ble Ellefsen den første kvinnelige sportskommentatoren i NRK.

Ellefsen ble fast ansatt 1. oktober 1979, og siden har hun formidlet mange av de mest minnerike sportsøyeblikkene til det norske folk.

Karen-Marie Ellefsen

LANG KARRIERE: Karen-Marie Ellefsen hadde jobbet frilans for NRK før hun ble fast ansatt i 1979.

Foto: NTB Scanpix / NRK

Hennes første store mesterskap var sommer-OL i Moskva i 1980. Onsdag brukte Ellefsen all sin erfaring til å lede et OL-program som sendes på NRK1 lørdag 19.35. Programmet blir også tilgjengelig i NRK TV.

Det hun ikke visste, var at hun også skulle bli tildelt Kongens fortjenstmedalje.

– En av våre livs stemmer

Mot slutten av TV-innspillingen kom nemlig statsminister Erna Solberg inn i TV-studioet med utmerkelsen, som ble overrakt av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Hun har betydd så utrolig mye. Hun er en kvinnelig pioner. Karen-Marie er en av våre livs stemmer som har fulgt oss gjennom hele livet, sier Eriksen.

Ellefsen selv ante altså ingenting om utmerkelsen.

– Jeg kan ikke si annet enn tusen, tusen takk, sa Ellefsen.

Ellefsen

TILDELINGEN: Her får Karen-Marie Ellefsen Kongens fortjenstmedalje av Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

«Du har banet veien»

Kong Harald tildeler ordener og medaljer til personer som har gjort en «særlig fortjenestefull innsats i samfunnet».

«Den får du, fordi du har vært et forbilde. Med din direkte væremåte, god formidlingsevne og stå-på-vilje har du vist at det å være kvinnelig sportsjournalist og programleder i et mannsdominert miljø, er mulig. Du har banet veien for flere av dine yngre kolleger, og det gror en underskog av gode kvinnelige journalister i dine fotefar», heter det i begrunnelsen.

Senere får Ellefsen en invitasjon til mottakelse i kongehuset.

Kringkastingssjef Eriksen og statsminister Solberg takket Ellefsen for hennes innsats gjennom flere tiår.

– Foregangskvinne og pioner med unik formidlingsevne. Gjennom å være deg har du tatt kampen for mange. Du har knust glasstak om, og om igjen – gått foran og vist at det er mulig. Det er mye du fortjener berømmelse og heder for, men i dag er også en dag for å takke deg, sa Solberg til Ellefsen.

Ellefsen

KJENTE OMGIVELSER: Karen-Marie Ellefsen har brukt utallige timer på friidrettsstadioner rundt om i verden. Her fra Doha-VM i 2019.

Foto: Lise Åserud

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal