Hopp til innhold

Her er blodsertifikatet som gir Tysse håp om dop-frifinnelse

Erik Tysses blodsertifikat viser ingen tegn på unormale blodverdier. Det gir den dopingtatte kappgjengeren håp.

Erik Tysse

Erik Tysses blodpass viser ingen utslag i blodverdiene den siste tyden.

Foto: NRK

NRK har fått tilgang på Erik Tysses dopingtester de siste ti årene, og også blodpasset som viser blodverdier fra de siste fire årene. Disse brukes av dopingjegere for å finne svinginger i blodverdiene, noe som blant annet kan avsløre dopingbruk.

Slike svingninger vises imidlertid ikke i Tysses dopingsertifikat, og det gir nordmannen et visst håp.

Les også: Vil DNA-teste dopingprøvene

- Dette sier meg bare at jeg ikke har gjort noe, og at andre ting kanskje kan påvirke. Hvis man bruker CERA, så skal det gi store variasjoner i blodet. Det burde man kunne se i et slikt blodpass, sier Tysse til NRK.

Tirsdag denne uken detonerte friidrettsforbundet bomben om at kappgjenger Erik Tysse har avgitt positiv dopingprøve på det forbudte stoffet CERA.

Urinprøven som felte 29-åringen ble tatt under et stevne i Italia 1. mai.

Les også: Sjefen fikk sjokkbeskjeden på faks

- Tyder ikke på CERA

Nordmannen var raskt ute med krystallklart å si at han er uskyldig, og sammen med advokat Gunnar Martin Kjenner og lege Helge Oftebro vil han gjøre alt han kan for å finne ut hva som kan være årsaken til at han avga en positiv dopingprøve. I kampen for frifinnelse, vil blodpasset være et av de viktigste våpnene.

Les også: Omstridt fortid for Tysse-lege

Tysses dopingprøver

Oversikten over Erik Tysses tester det siste året.

Sandset

Per Morten Sandset ved Ullevål Universitetssykehus ser ikke noe som tyder på dopingbruk i Erik Tysses blodprøver.

Foto: NRK

Professor og avdelingsleder ved hematologisk avdeling på Ullevål Universitetssykehus, Per Morten Sandset, er ikke i tvil når han ser Erik Tysses blodsertifikat.

Ingenting i blodpasset tyder på at Tysse har tatt CERA, mener Sandset.

- Når jeg ser på dette blodpasset, viser det stabile blodverdier over flere år. I denne saken ville det vært aktuelt å se om det hadde vært økning, sier han.

Et blodpass definerer hva som er normal blodprosent for hver enkelt uttøver. Det har gitt dopingjegerne et gjennombrudd de siste årene, fordi de kan intensivere og konsentrere testingen på utøvere som har mistenkelige blodprofiler.

- Det burde ut fra disse tette målingene være mulig å se at det var en forandring - og det kan du ikke ut i fra det bildet her, men man kan heller ikke utelukke det, legger han til.

Det ble nemlig aldri tatt noen blodprøve av Erik Tysse i forbindelse med stevnet i Italia, men han ble derimot felt av en urinprøve. Mangelen på blodprøve samtidig som urinprøven ble tatt, kan tenkes å svekke verdien av kappgjengerens trumfkort.

Video Tysse blodpass

- Kommer an på prøvetidspunkt

Også mangeårig avdelingsoverlege ved hormonlaboratoriet ved Aker Sykehus, Egil Haug, konkluderer med at blodverdiene er normale. Men han understreker at det kan være faktorer som gjør at man ikke kan se sammenheng mellom en positiv dopingprøve og blodverdiene.

- De røde blodcellene har en levetid på 100-110 dager, så det er vanskelig å si noe om hemoglobinnivået som er tatt en til to måneder før testen eller en til to måneder etterpå.

- Så det er ikke merkverdig at det ikke slår ut?

- Jeg syns ikke man skal koble det altfor sterkt sammen. Jeg syns det er for stor avstand mellom prøvetidspunktene og den CERA-testen til at kan si noe helt bastant om det der.

- For det første må prøvene være tatt på samme tid. Hvis vi snakker om en hemoglobinverdi som er tatt noen uker før man har testet positivt på for eksempel CERA, så kan man ikke sammenligne de verdiene fordi det er for lang tid mellom prøvetaking.

Video Erik Tysse

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal