Hopp til innhold

Her er blodsertifikatet som gir Tysse håp om dop-frifinnelse

Erik Tysses blodsertifikat viser ingen tegn på unormale blodverdier. Det gir den dopingtatte kappgjengeren håp.

Erik Tysse

Erik Tysses blodpass viser ingen utslag i blodverdiene den siste tyden.

Foto: NRK

NRK har fått tilgang på Erik Tysses dopingtester de siste ti årene, og også blodpasset som viser blodverdier fra de siste fire årene. Disse brukes av dopingjegere for å finne svinginger i blodverdiene, noe som blant annet kan avsløre dopingbruk.

Slike svingninger vises imidlertid ikke i Tysses dopingsertifikat, og det gir nordmannen et visst håp.

Les også: Vil DNA-teste dopingprøvene

- Dette sier meg bare at jeg ikke har gjort noe, og at andre ting kanskje kan påvirke. Hvis man bruker CERA, så skal det gi store variasjoner i blodet. Det burde man kunne se i et slikt blodpass, sier Tysse til NRK.

Tirsdag denne uken detonerte friidrettsforbundet bomben om at kappgjenger Erik Tysse har avgitt positiv dopingprøve på det forbudte stoffet CERA.

Urinprøven som felte 29-åringen ble tatt under et stevne i Italia 1. mai.

Les også: Sjefen fikk sjokkbeskjeden på faks

- Tyder ikke på CERA

Nordmannen var raskt ute med krystallklart å si at han er uskyldig, og sammen med advokat Gunnar Martin Kjenner og lege Helge Oftebro vil han gjøre alt han kan for å finne ut hva som kan være årsaken til at han avga en positiv dopingprøve. I kampen for frifinnelse, vil blodpasset være et av de viktigste våpnene.

Les også: Omstridt fortid for Tysse-lege

Tysses dopingprøver

Oversikten over Erik Tysses tester det siste året.

Sandset

Per Morten Sandset ved Ullevål Universitetssykehus ser ikke noe som tyder på dopingbruk i Erik Tysses blodprøver.

Foto: NRK

Professor og avdelingsleder ved hematologisk avdeling på Ullevål Universitetssykehus, Per Morten Sandset, er ikke i tvil når han ser Erik Tysses blodsertifikat.

Ingenting i blodpasset tyder på at Tysse har tatt CERA, mener Sandset.

- Når jeg ser på dette blodpasset, viser det stabile blodverdier over flere år. I denne saken ville det vært aktuelt å se om det hadde vært økning, sier han.

Et blodpass definerer hva som er normal blodprosent for hver enkelt uttøver. Det har gitt dopingjegerne et gjennombrudd de siste årene, fordi de kan intensivere og konsentrere testingen på utøvere som har mistenkelige blodprofiler.

- Det burde ut fra disse tette målingene være mulig å se at det var en forandring - og det kan du ikke ut i fra det bildet her, men man kan heller ikke utelukke det, legger han til.

Det ble nemlig aldri tatt noen blodprøve av Erik Tysse i forbindelse med stevnet i Italia, men han ble derimot felt av en urinprøve. Mangelen på blodprøve samtidig som urinprøven ble tatt, kan tenkes å svekke verdien av kappgjengerens trumfkort.

Video Tysse blodpass

- Kommer an på prøvetidspunkt

Også mangeårig avdelingsoverlege ved hormonlaboratoriet ved Aker Sykehus, Egil Haug, konkluderer med at blodverdiene er normale. Men han understreker at det kan være faktorer som gjør at man ikke kan se sammenheng mellom en positiv dopingprøve og blodverdiene.

- De røde blodcellene har en levetid på 100-110 dager, så det er vanskelig å si noe om hemoglobinnivået som er tatt en til to måneder før testen eller en til to måneder etterpå.

- Så det er ikke merkverdig at det ikke slår ut?

- Jeg syns ikke man skal koble det altfor sterkt sammen. Jeg syns det er for stor avstand mellom prøvetidspunktene og den CERA-testen til at kan si noe helt bastant om det der.

- For det første må prøvene være tatt på samme tid. Hvis vi snakker om en hemoglobinverdi som er tatt noen uker før man har testet positivt på for eksempel CERA, så kan man ikke sammenligne de verdiene fordi det er for lang tid mellom prøvetaking.

Video Erik Tysse

Siste nytt

 • Fofana sikret Molde seieren med sitt første Eliteserie-mål

  David Datro Fofana ble den store helten for Molde da han sikret seieren mot Sarpsborg 08. Vingen dro seg inn i boksen og banket ballen i lengste hjørne.

  Det skjedde kun minutter etter at Tobias Heinz hadde utlignet for Sarpsborg i andre omgang.

  Da hadde allerede Magnus Grødem sendt Molde i ledelsen med et hodestøt.

  Seieren gjør at Molde holder kontakten med Lillestrøm på toppen av tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Sarpsborg 08 - Molde
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Formel 2: Hauger treer på Monaco-trening

  Det norske Formel 2-håpet Dennis Hauger ble torsdag nummer tre på treningen før Monacos Grand Prix.

  Nordmannen var 48 tusendeler bak brasilianske Felipe Drugovich som var raskest. Mellom der snek sveitsiske Ralph Boschung seg kun to tusendeler bak Drugovich.

  Med tredjeplassen har Hauger uansett fått en fin start på sin første løpshelg i Monaco.

  Mye har gått galt for 19-åringen fra Aurskog i sesongstarten. Han ble nummer 13 i hovedløpet i Barcelona sist helg, men ser ut til å kunne få et løft på den ikoniske banen i Monte Carlo.

  Det skal kjøres kvalifisering fredag før sprintløpet går av stabelen lørdag. Hovedløpet finner sted søndag. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ohi Omoijuanfo kronet sesongen med cupgull

  Det ble både serie- og cupgull for Ohi Omoijuanfo i sin første sesong for Røde Stjerne. Cupgullet ble sikret med 2-1-seier over erkerival Partizan Beograd.

  Nordmannen har titt og ofte funnet nettmaskene for den serbiske storklubben, men torsdag var det Aleksandar Katai som noterte seg for scoringer. En dobbel fra 31-åringen sikret Røde Stjerne sin 26. cuptittel.

  Cupgullet avslutter noen strålende dager for Omoijuanfo og Røde Stjerne. Søndag ble ligagullet sikret med 3-1-seier over Vozdovac.

  Omoijuanfo startet cupfinalen og ble byttet ut etter en snau time spilt. Like etterpå utlignet Slobodan Urosevic for Partizan, men Katai avgjorde kampen drøyt ti minutter senere.

  Den norske spissen ble Røde Stjerne-spiller ved nyttår etter at kontrakten hans med Molde utløp. (NTB)

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste