– Vraker to gullvinnere fra Vancouver

Verken gull fra forrige OL eller pallplass i verdenscupen gir garanti for deltakelse i Sotsji. Her er den norske OL-kabalen i langrenn – halvannen uke før uttaket.

Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen

Vibeke Skofterud og Øystein Pettersen er to av de største fargeklattene i norsk langrenn, men til OL kommer de neppe.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Slik det ser ut nå, kommer verken Vibeke Skofterud eller Øystein Pettersen med til Sotsji. Skofterud må gjøre noe ekstraordinært i NM for å komme med i troppen, mens Pettersen er avhengig av at andre løpere mislykkes i Nove Mesto til helga for at han kan gå seg inn med et godt løp i NM, sier Jann Post.

NRKs langrennskommentator går dermed langt i å avskrive to norske gullvinnere fra Vancouver-OL for fire år siden. Der gikk Skofterud på det norske stafettlaget som tok gull, mens Øystein Pettersen vant lagsprinten sammen med Petter Northug.

Se NRKs OL-analyse, distanse for distanse, lenger ned i saken!

Den gangen var det god plass i den norske OL-troppen, i hvert fall på herresiden. Frode Estil og Tor Arne Hetland hadde gitt seg, mens løpere som Jens Arne Svartedal og Odd-Bjørn Hjelmeset var på tur ned. Dermed hvilte nesten alt ansvar på Petter Northugs skuldrer.

Nå er situasjonen snudd på hodet.

– Slik det ser ut, vil alle som går langrenn for Norge i Sotsji ha reelle muligheter til å ta en medalje, påpeker Jann Post.

Petter Northug

Petter Northug har vært en kald fisk siden han ble syk i høst, og ser ut til å ha full kontroll på OL-formen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tøffest på 15 km klassisk

Halvannen uke før uttaket, som finner sted etter NM på Lillehammer, har NRK gjort en grundig gjennomgang av OL-kabalen. Status er at Didrik Tønseth, som har en tredjeplass i verdenscupen på OL-øvelsen 15 km klassisk, ikke er inne i troppen.

Selv ikke Pål Golberg, som har en seier på den samme distansen, kan føle seg helt trygg på å få gå i OL.

– Det er kanskje aller størst kamp om plassene på 15 kilometer klassisk. Der vil det være potensielle medaljekandidater som ikke får gå, konstaterer Post.

Også sprintuttaket er vidåpent, ettersom bare ett av tre kvalifiseringsløp er unnagjort. Petter Northug kan føle seg sikker, etter å ha vært suveren i fjorårets prøve-OL. Han har også tatt medalje i tre mesterskapssprinter på rad. Faktisk har Northug aldri vært utenfor pallen i sprint i et mesterskap.

– Anders Gløersen er også sikker, ettersom han vant i Davos. Foreløpig vil jeg si at Finn Hågen Krogh og Eirik Brandsdal har de to siste plassene, ut fra det som skjedde i Davos. Men mye kan snu seg i løpet av kommende helgs verdenscup i Nove Mesto og NM, sier Post.

Mange aktuelle på lagsprint

For begge kjønn er det knalltøff kamp om plassene også i lagøvelsene, både i stafett og lagsprint. Aller mest åpent er det naturligvis i lagsprint, der bare to får gå.

– Petter Northug og Marit Bjørgen går ankeretappene i lagsprint hvis de er i form, og hvis de ønsker det selv. Hvem de skal gå sammen med, er veldig åpent, analyserer Post.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen ble OL-dronning i Vancouver for fire år siden, og virker like sterk foran Sotsji-lekene.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Norge kan altså maks ta ut 18 langrennsløpere i OL. Den sannsynlige fordelingen er ti menn og åtte kvinner.

Det er ikke friplass for tittelforsvarere i OL, slik det er i VM.

Dermed er dette status på OL-kabalen i langrenn:

Kvinner:

Sprint, fristil:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Ingvild Flugstad Østberg
SIKKER: Maiken Caspersen Falla
Kjemper om den siste plassen: Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie

– Brun-Lie var sterk innledningsvis i sesongen, men fikk ikke de resultatene hun kunne fått, på grunn av fall. Uhrenholdt Jacobsen imponerte stort i Tour de Ski. Formutviklingen avgjør, sier Jann Post.

10 km, klassisk:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
SIKKER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
INNE: Heidi Weng
Utfordrere: Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg

– Uttaket virker rimelig klart akkurat nå, sier Jann Post.

15 km, skibytte:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
INNE: Heidi Weng
INNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Utfordrer: Kristin Størmer Steira

– Som på 10-kilometeren virker laget klart. Steira må vise formstigning for å slå ut en av de andre, sier Jann Post.

Therese Johaug

Therese Johaug går trolig fire løp i OL, og kan ta medalje i alle fire.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

30 km, fristil:
SIKKER: Marit Bjørgen
SIKKER: Therese Johaug
INNE: Kristin Størmer Steira
INNE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Utfordrer 1: Heidi Weng

– Steira er sterk på tremil, god i høyden og pleier å treffe med formen til mesterskap. Uhrenholdt Jacobsen er inne etter Tour de Ski. Dermed er Weng utenfor laget akkurat nå, sier Jann Post.

Lagsprint, klassisk:
– Marit Bjørgen er sikker ankerkvinne hvis hun velger å gå. Og så vil jeg si det er helt åpent mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla, sier Jann Post.

Stafett:
Det norske laget har det siste året bestått av Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. De utfordres av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Slik jeg ser det, er Astrid inne på bekostning av Steira ut fra det hun har prestert til nå i vinter. Hun var tross alt på pallen i seks av sju etapper i Tour de Ski, påpeker Jann Post.

Troppen per i dag (8): Marit Bjørgen, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og Celine Brun-Lie.

– Jeg skjønner ikke helt hva som skal skje for at troppen ikke blir slik. Løpere utenfor dette må gjøre noe helt ekstraordinært for å gå seg inn, sier Jann Post.

Menn:

Sprint, fristil:
SIKKER: Anders Gløersen
SIKKER: Petter Northug
INNE: Eirik Brandsdal
INNE: Finn Hågen Krogh
Hovedutfordrere: Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg

– Flere kan gå seg inn med gode resultater i Nove Mesto og NM. Her er det veldig åpent, sier Jann Post.

SKIING/ Sundby climbs on his way to win the men's FIS World Cup cross-country skiing 9km free final climb pursuit race on the Alpe Cermis in Val di Fiemme

Martin Johnsrud Sundby vant Tour de Ski, og har vært Norges stabilt beste herreløper i OL-sesongen.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

15 km, klassisk:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
INNE: Eldar Rønning
INNE: Pål Golberg
Utfordrer 1: Chris Jespersen
Utfordrer 2: Didrik Tønseth

– Et veldig vanskelig uttak. Det er kanskje Chris Jespersens beste distanse, likevel er han i utgangspunktet utenfor. Men både Pål Golberg og Eldar Rønning må vise form før OL for å være trygge. Det er også en usikkerhet knyttet til om Petter Northug velger å gå distansen, poengterer Jann Post.

30 km, skibytte:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
SIKKER: Chris Jespersen
INNE: Sjur Røthe
Utfordrer 1: Tord Asle Gjerdalen
Utfordrer 2: Finn Hågen Krogh

– Her er det veldig jevnt mellom Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen, og Finn Hågen Krogh er også en aktuell kandidat hvis han først er i troppen, analyserer Jann Post.

50 km:
SIKKER: Petter Northug
SIKKER: Martin Johnsrud Sundby
INNE: Chris Jespersen
INNE: Tord Asle Gjerdalen
Utfordrere: Petter Elisassen og Sjur Røthe

– Som på tremila er det veldig jevnt om den siste plassen. Gjerdalen utfordres av Røthe og ikke minst Petter Eliassen, som gikk godt i Davos og er sterk i ei slik kapasitetsløype, sier Jann Post.

Jann Post

NRKs kommentator Jann Post mener alle som går langrenn for Norge i OL vil være medaljekandidater.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Lagsprint:
I normal form er Petter Northug sikker som ankermann. Det er meget tøff kamp om den andre plassen, med Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning og Pål Golberg som de sterkeste kandidatene.

– Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal kan også være aktuelle, men det vil overraske meg veldig hvis de velger en spesialsprinter i disse løypene. Sundby, Rønning og Golberg stiller likt. Den som viser best form, bør gå, sier Jann Post.

Stafett:
– Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby er sikre på laget. Eldar Rønning, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe kjemper om de siste plassene, sier Jann Post.

Troppen per i dag (10): Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Eldar Rønning, Chris Jespersen, Tord Asle Gjerdalen, Pål Golberg, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh.

– Her er det stor usikkerhet rundt flere av plassene. På distanse utfordres Gjerdalen og Røthe av Eliassen og Tønseth. I sprint gjenstår jo fortsatt to av tre kvalifiseringsrenn, og en pallplass i Nove Mesto til helga vil langt på vei bety en sikker OL-plass. De siste plassene i troppen kan avgjøres av anvendelighet. Det er en fordel å kunne gå flere distanser, poengterer Jann Post.

Hvem bør gå for Norge i OL? Si din mening i kommentarfeltet.

Siste nytt

 • Hedret for sitt arbeid mot rasisme

  Friidrettsutøver Ezinne Okparaebo mottok i dag «Brobyggerprisen» for 2020. Prisen deles ut av den norsk-pakistanske stiftelsen 14.agustkomiteen.

  Prisen går til personer som har bygget broer mellom mennesker og nasjoner. Tidligere mottakere inkluderer blant andre Kåre Willoch, Kong Harald og Kjell Magne Bondevik.

  – Jeg kjenner meg stolt over å stå her i dag. Det er en ære å bli tildelt «Brobyggerprisen», sa Okparaebo i sin takketale.

  16SjMxSH72s
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Heile Sotra-laget i koronakarantene

  2. divisjonslaget Sotra, som blir trena av Renate Blindheim (26), er sett i karantene etter at ein person i støtteapparatet har fått påvist koronasmitte. Det er dermed sannsynleg at kommande helgs seriekamp mot Levanger blir utsett.

  J2mcJNRsSbk
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Norsk sykkelprofil dropper VM

  Den norske proffrytteren Amund Grøndahl Jansen har sagt nei til kjøre sykkel-VM i Italia som begynner 24. september.

  – Jeg er sliten etter Touren, og med et hektisk rittprogram utover høsten velger jeg å ikke kjøre VM. Ettersom løypen heller ikke er av det slaget jeg liker best, ser jeg for meg at noen andre vil ha langt større glede av å sykle VM. Ønsker alle mine landsmenn/kvinner lykke til!, skriver syklisten på Twitter

  Landslagssjef Hans Falk forteller til TV 2 at det er UNO-X-rytteren Torstein Træen som får plassen til Jansen.

  Pressetreff med eliterytterne under sykkel-VM landevei i Yorkshire 2019
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal