Hopp til innhold

Her er Carlsens hemmelige VM-hjelpere

KRAGERØ/SOTSJI/OSLO (NRK.no): Gjennom hele VM-kampen har Magnus Carlsen holdt det hemmelig hvem som er hans medhjelpere. Etter VM-seieren er det klart hvem det er.

Jon Lundvig Hammer, Laurent Fressient og Michael Adams er Magnus Carlsens sekundanter.

Laurent Fressinet, Michael Adams og Jon Ludvig Hammer har utgjort sekundant-teamet til Magnus Carlsen. Fra et hotellrom i Kragerø har de hjulpet Carlsen så godt de kan.

– De har jobbet utrolig bra og sovet veldig lite. Veldig bra jobbet! er Magnus Carlsens dom over sine sekundanter etter at han har sikret VM-tittelen.

På et hotellrom i Kragerø har det i tre uker sittet tre uvurderlige medhjelpere for Magnus Carlsen. Det har vært kjent at Carlsen har fått råd av sin mangeårige sjakk-kompis Jon Ludvig Hammer.

Nå kan NRK avsløre at de to andre har vært de internasjonale stormesterne Michael Adams (43) og Laurent Fressinet (33).

– Utmattende

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen er den eneste av Magnus Carlsens medhjelpere som har vært stasjonert i Sotsji under VM-kampen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Selv om Hammer er en god spiller, er han smågutt sammenliknet med de to andre, som begge har notert rating på over 2700 poeng.

– Er vi usikre på noe, så spiller vi blitz-sjakk på dette brettet. Regelen er at hvis jeg vinner kampen, så er trekket håpløst, sier Jon Ludvig Hammer og ler.

På hotellrommet har de tre sittet timesvis og analysert trekkene og tipset Carlsen om hva som fungerer og ikke fungerer.

Å jobbe på denne måten, har tidvis vært utmattende, skal vi tro Fressinet.

– Det er godt det er over. Ingen ville gå til den siste kampen. Magnus var også sliten, så det var godt å være ferdig, sier han.

Overraskende

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer (t.v.) og Magnus Carlsen har vært venner i mange år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er svært overrasket over valget av sekundanter Carlsen har hatt i bakhånd.

Spesielt Michael Adams, som i perioder har vært blant de ti beste sjakkspillerne i verden, er overraskende, synes Bae.

– Magnus har vært spesielt hemmelighetsfull. Adams er en absolutt toppspiller, og jeg er ikke kjent med at han har hjulpet noen på denne måten tidligere. Det viser at Magnus har tatt denne VM-kampen på absolutt alvor, sier Bae.

Avslører ikke alt

Carlsen begrunner valget av sekundanter slik.

– Noen av dem var veldig bra åpninger, i tillegg til Adams som har vært en toppspiller selv. Han hadde mange gode råd å komme med, sier Carlsen.

Selv om sjakkverdenen nå kjenner til fire av Carlsens medhjelpere, er det fortsatt ting Hammer ikke vil avsløre. På spørsmål om det er flere slike grupper, svarer Hammer slik.

– Det er noen hemmeligheter fortsatt. Det er slik det må være. Om Anand visste alt hva vi gjorde, ville Magnus vært i skikkelig trøbbel, sier Hammer.

Magnus Carlsen (23) forsvarte verdensmestertittelen på utrolig vis i Sotsji

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal