Hopp til innhold

Her bryter de reglene: Sjakkprofiler langer ut mot «absurde» klesregler

Under VM må spillerne følge en rekke krav til hva de har på seg. Flere toppspillere reagerer på «meningsløse» regler fra det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Boris Gelfand og Pontus Carlsson

BRYTER REGLENE: Både Boris Gelfand (til venstre) og Pontus Carlsson har på seg klær som ikke følger reglene. Ser du hva som er galt?

Foto: Lennart Ootes / FIDE

Det er helt absurd, sier Pontus Carlsson, Sveriges eneste representant i turneringen.

Før VM i lyn- og hurtigsjakk fikk spillerne tilsendt klesreglementet for turneringen. Det pleier å være likt under de fleste storturneringer, men nå har enkelte av spillerne fått nok.

For eksempel er det ikke tillatt å ha på seg genser. I reglementet står det også at alle plagg skal være ensfarget.

Maxime Vachier-Lagrave, en av verdens beste sjakkspillere, har flere ganger uttalt seg kritisk til kleskoden i store turneringer. Han lurer på hva dress har med sjakk å gjøre.

Det gir ikke mening. Ingen spillere er komfortabel i dress. I tillegg er det spesifisert at det skal være ensfarget. Det er rart, reglene er for strenge, sier Vachier-Lagrave til NRK.

Hikaru Nakamura

GLAD I SHORTS: Hikaru Nakamura sier til NRK at han stort sett har gått i shorts og slippers i to år, og synes det er uvant å spille i dress.

Foto: Lennart Ootes / FIDE

Som sjakkspiller og som sjakktilhenger ønsker jeg å se partiene. Hvis noen møter opp i singlet og slippers bryr jeg meg ikke. Men det bør kanskje være litt profesjonalitet, sier amerikanske Hikaru Nakamura til NRK.

Mener lyse klær blender motspilleren

Kleskoden ble et tema på et spillermøte allerede før turneringen startet. Spillerne fikk tydelig beskjed om at det skal være mørke bukser og mørk jakke. Sort, blå, grå, beige eller brun er tillatte farger, og de skal være ensfarget. Skjorten skal være hvit, lyseblå brun eller beige. Lyse farger er ikke tillatt.

Svenske Carlsson tok selv opp spørsmålet, og humret når han sier hva han fikk til svar.

Jeg fikk en slags forklaring av dommeren på at man kan blende motstanderen. Hvis det er noen som klager på det, får de holde på. Jeg skjønner ikke hvordan man kan forby enkelte farger, sier Carlsson.

Kristian Stuvik Holm humret også av svaret.

Den har ikke jeg hørt før. Hvis du kommer i glinsende partydrakt eller som utkledd som ei diskokule, så skjønner jeg det, sier han.

Kristian Stuvik Holm

INGEN DISKOKULE: Kristian Stuvik Holm gikk for hvit skjorte.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Risikerer bøter

Blant spillerne i VM er meningene delte. Noen synes kleskoden er helt ålreit, og synes det er fint å se ålreit ut når en spiller VM.

De vil vel ha et visst image. Kleskode er helt fint, men kanskje ikke forby halvparten at alle klær? sier Carlsson.

– Alle ser bra ut, men i lynsjakk blir det et mareritt med ermer som river ned brikker og sånt, sier britiske David Howell.

Johan-Sebastian Christiansen forstår at noen går lei.

Jeg skjønner det, jeg hadde vært dritlei hvis jeg hadde spilt alle turneringer i dress. Da skjønner jeg at det er irriterende her og. Det er en vanskelig diskusjon, sier han.

Flere spillere har allerede brutt reglene. Bruk av genser er noe utbredt. Det samme er flerfarget skjorte. Regelbrudd blir rapportert inn og kan straffes med å frata en spiller fem prosent av premiepengene. Ved flere regelbrudd ryker ytterligere fem prosent per regelbrudd.

Atle Grønn forteller at kleskoden stammer fra den forrige presidenten i det internasjonale sjakkforbundet.

På et tidspunkt gikk han litt lei av å vise frem dårlig kledde sjakkspillere når de fikk besøk av prominente gjester, som for eksempel statsoverhoder. Da ble det bestemt at de skulle ha kleskoder i disse mesterskapene, forklarer Grønn.

Langet ut – fikk svar

Maxime Vachier-Lagrave begriper ikke hvorfor reglene må være så strenge. Han tror det er en måte å gjøre seg attraktive for sponsorer, men mener absolutt ikke det er rett vei å gå.

Maxime Vachier-Lagrave

OPPGITT: Maxime Vachier-Lagrave, her iført dress under VM i hurtigsjakk i 2019.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Etter første dag av VM i Warszawa sendte han en spydig twitter-melding til det internasjonale sjakkforbundet.

Det hadde vært mer hensiktsmessig å ha vann tilgjengelig for spillerne, metalldetektorer ved inngangen til spillesalen og følge tidsskjemaet enn å bruke alle krefter på en utdatert kleskode, skrev franskmannen.

Før andre dag av mesterskapet var det meste i orden.

Jeg må takke dem for det, sier han med et lurt smil.

Men kleskoden irriterer ham – og flere andre spillere – fortsatt.

Jeg vet ikke om det er mulig å endre det. Jeg snakket med dem før turneringen, og de ville ikke gjøre noe. Kanskje vi tar det opp igjen senere, sier han.

  • Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er forelagt kritikken fra spillerne. De har foreløpig ikke svart på NRKs spørsmål.

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal