Hopp til innhold

Heftig debatt da idrettsstyret tapte likestillingskamp: – Jeg er veldig skuffet

LILLEHAMMER (NRK): Idrettsstyret ønsket mer likestilling i alle styrer i Idretts-Norge. De led et solid tap.

Idrettsstyret

Idrettsstyret foreslo å lovpålegge mer likestilling i idretten. Lørdag ble de nedstemt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg har idrettslag kun bestående av kvinner. Jeg skal ikke tvinge menn til å begynne med idretter de ikke vil drive med. Noen aktiviteter er kjønnsdelt og vil forbli kjønnsdelt, sa president i fleridrettsforbundet, Eline Oftedal fra talerstolen på idrettstinget lørdag.

Debatten gikk i bunn og grunn på dette:

Idrettsstyret ønsket å ha like mange kvinnelige og mannlige styremedlemmer i idretten. I de styrene hvor det var et oddetall i antall styremedlemmer, kunne man maks ha én persons overvekt av hvert kjønn.

Forslaget ble nedstemt med 123 stemmer mot 38.

– Jeg ønsker å bli valgt fordi jeg er flink, ikke fordi jeg er kvinne, sa Mariann Brattland fra luftsportsforbundet.

– Vanskelig å kreve noe som ikke er mulig

En rekke personer gikk opp på talerstolen og argumenterte mot forslaget. At man skal kvotere inn personer kun på bakgrunn av kjønn vil være krevende for flere klubber, mente flere. Blant dem var president i fekteforbundet, Junjie Cao.

– I noen idrettslag er det kanskje bare 12 medlemmer. Kanskje er alle kvinner eller alle menn. Må de da søke om dispensasjon? Er det sånn vi ønsker det? Det er veldig vanskelig å kreve noe som ikke er mulig, sa Cao fra talerstolen.

Idrettsstyremedlem Marcela Montserrat Fonseca Bustos argumenterte på sin side for forslaget.

– På klubbnivå er det mange mammaer og pappaer. Da må vi se hvordan vi rekrutterer på klubbnivå hos oss. Rekrutterer vi enkelte, rekrutterer vi for eksempel pappaer? Er vi fornøyde med at det er sånn? spurte hun retorisk.

– Jeg var utrolig skuffet over at forslaget ble nedstemt. Samtidig vet jeg at denne organisasjonen kommer til å si at vi ikke er fornøyde, at vi skal bli bedre. Disse diskusjonene kommer til å fortsette. Jeg vet at norsk idrett kommer til å si at vi kommer til å gjøre en slik endring. Vi vil ha idrettsglede for alle – det mener vi på alle området, sier Bustos til NRK.

Kulturministeren: – For dårlig på mange områder

Fredag var også kulturminister Trine Skei Grande på idrettstinget. Fra talerstolen fortalte hun at likestilling innen idretten er en av de fire store utfordringene idrettsforbundet står overfor.

– Det er noe fundamentalt i hele norsk idrett på at vi ikke har vært bra nok på likestilling, sa hun fra talerstolen.

Idrettstinget 2019 på Lillehammer.

Trine Skei Grande var svært tydelig da hun snakket om utfordringene med likestilling innen idretten.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Til NRK utdyper hun:

– Jeg synes likestilling i idretten på mange områder er dårlig. Både når det gjelder tillitsvalgte på ulike nivå, men også at vi ser at mye av sponsorkronene går til gutteidrettene. Det er noen jenteidretter som gjør det bra, men de som har vært best på å få inn sponsorkroner, er mannlige idrettsutøvere, sier Skei Grande.

– Helt konkret: Hvilke tiltak kan norsk idrett iverksette for å utligne forskjellen?

– Nå ser vi hva fotballforbundet har gjort i forhold til lønn og prøve å gjøre statusen mer lik. Vi prøver, gjennom de statlige tilskuddene, å prioritere at de idrettene som har få sponsorkroner, får flere offentlige kroner, sier Skei Grande.

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal