Hopp til innhold

Håndballstjernene protesterer i ny video: – Vi vil bli hørt

Verdens beste håndballspillere sier nå i fra om at den totale belastningen er for stor, og at det stadig økende antallet kamper kan være skadelig for spillernes helse.

sagosen

SIER FRA: Sander Sagosen er en av flere store håndballprofiler som i en ny kampanje går ut mot det de kaller rovdrift av topp-spillere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under emneknaggen #dontplaytheplayers har flere av de største håndballprofilene i verden, i samarbeid med Den europeiske spillerforeningen, onsdag startet en kampanje hvor de sier klart fra om at totalbelastningen i topphåndballen ikke er forsvarlig.

Så å si alle de største håndballprofilene i verden er med i videoen, som for eksempel Mikkel Hansen, Nikola Karabatic, Cristina Neagu, Isabella Gulldén og de norske landslagsspillerne Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød.

Sagosen forteller til NRK at totalbelastningen i håndballen er blitt altfor stor, og at det var på tide å si fra.

– Vi gjør det først og fremst fordi vi spillerne vil bli hørt. Nå har det gått så mange sesonger der arbeidsmengden vår bare er blitt større og større. Vi skal spille flere og flere kamper, og det blir mindre og mindre tanke på hvordan vi spillerne har det, og hvordan kroppene våre har det. Da blir det til at vi må si i fra såpass tydelig som vi gjør nå, sier Sagosen.

Selv om Sagosen så langt har vært heldig med tanke på alvorlige skader, frykter han at de vil komme dersom han og de andre spillerne fortsetter på denne måten.

– Både i mesterskap både på damesiden og herresiden ser vi at det aldri har vært så mange skader, og det er liksom akutte skader og korsbåndsskader som er alvorlig. Vi som ikke har vært skadet ser jo det at belastningen er så stor at det kan komme alvorlige skader på oss også, så det er bare et spørsmål om tid, sier han.

Sagosen spiller både serie, cup, mesterliga og for det norske landslaget. Han spilte rundt 80 kamper i løpet av fjorårets sesong.

mikkel hansen

Mikkel Hansen, av mange regnet som verdens beste håndballspiller, en en av profilene i den nye kampanjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er litt rovdrift på de beste spillerne. Problemet er at det er de beste spillerne alle vil se. Da tar det internasjonale håndballforbundet og det europeiske håndballforbundet i bruk de beste spillerne og ordner flere kamper til dem, sier Sagosen.

– Pausen blir mindre og mindre

Han er på ingen måte alene om å ha et tett kampprogram, for slik blir det for de fleste toppspillere. Vipers- og Norge-spiller Emilie Hegh Arntzen hadde omtrent det samme kampprogrammet.

Hun kjenner også på følelsen av å ikke få nok hvile.

– Man kjenner jo at etter en lang sesong så er det greit å ha en liten pause. Den pausen blir nå bare mindre og mindre, sier Arntzen.

Hele denne debatten ble opprinnelig sparket i gang av tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng. I forkant av kvinnenes EM før jul i fjor gikk hun ut og ba spillerne si fra om hardkjøret i en kronikk for TV 2.

Kronikk startet debatten

Det gjorde hun etter en oppkjøring til mesterskapet der Amanda Kurtovic ble skadet, og flere andre spillere på landslaget slet med å bli friske fra skader i tide til mesterskapet.

«Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerene over tid er for stor», skrev Hammerseng-Edin blant annet.

Også under herrenes VM i januar var totalbelastningen tema.

– Vi får liksom aldri restituert oss ordentlig. Det er vel kanskje det jeg har savnet litt, å puste ut og slappe av mellom slagene, sier Amanda Kurtovic.

Hun er i ferd med å trene seg opp igjen etter korsbåndsskaden hun fikk før EM.

Kurotvic tror ikke at hennes skade skjedde på grunn av totalbelastning, men mener likevel at mange andre spillere har blitt skadet på grunn av for tett program.

Møbelringen Cup). Golden League, landslagsturnering kvinner i Fornebu Arena (2. runde). Norge Frankrike. (23-21)

Etter at Amanda Kurtovic røk korsbåndet under fjorårets Møbelringen Cup, etterlyste Gro Hammerseng at spillerne hevet stemmen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Savner politisk handlekraft

Også trener i Vipers, Ole Gustav Gjekstad, synes kampsesongen er altfor lang slik den er i dag, og er enig i at belastningen på de beste spillerne er stor. Han etterlyser tiltak fra forbundet.

arntzen

– Pausen blir bare mindre og mindre, sier landslagsspiller Emilie Hegh Arntzen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Problemet er at det ikke er nok politisk vilje til å gjøre noe, det gjøres ikke noe i terminplanlegging og i kampprogrammet, sier Gjekstad.

Håndballforbundet synes problemstillingen er utfordrende.

– Utfordringen er ikke å diskutere det, utfordringen er å finne en felles løsning som den internasjonale håndballverden kan slutte seg om, sier Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Komplekst problem

Landslagssjef Thorir Hergeirsson engajserer seg i problematikken. Han er opptatt av at det er mange aktører involvert og at problemet er komplekst.

– Vi trenerne, både i landslag og klubb, trenger å tenke på hva vi kan gjøre. Nasjonale forbund, internasjonale forbund, som driver både klubbturneringer og mesterskap, i tillegg til interesseparter som sponsorer og andre – alle må se litt på hva de kan gjøre med den situasjonen vi står i, sier Hergeirsson til NRK.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal