Hopp til innhold

Håndballstjernene protesterer i ny video: – Vi vil bli hørt

Verdens beste håndballspillere sier nå i fra om at den totale belastningen er for stor, og at det stadig økende antallet kamper kan være skadelig for spillernes helse.

sagosen

SIER FRA: Sander Sagosen er en av flere store håndballprofiler som i en ny kampanje går ut mot det de kaller rovdrift av topp-spillere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under emneknaggen #dontplaytheplayers har flere av de største håndballprofilene i verden, i samarbeid med Den europeiske spillerforeningen, onsdag startet en kampanje hvor de sier klart fra om at totalbelastningen i topphåndballen ikke er forsvarlig.

Så å si alle de største håndballprofilene i verden er med i videoen, som for eksempel Mikkel Hansen, Nikola Karabatic, Cristina Neagu, Isabella Gulldén og de norske landslagsspillerne Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød.

Sagosen forteller til NRK at totalbelastningen i håndballen er blitt altfor stor, og at det var på tide å si fra.

– Vi gjør det først og fremst fordi vi spillerne vil bli hørt. Nå har det gått så mange sesonger der arbeidsmengden vår bare er blitt større og større. Vi skal spille flere og flere kamper, og det blir mindre og mindre tanke på hvordan vi spillerne har det, og hvordan kroppene våre har det. Da blir det til at vi må si i fra såpass tydelig som vi gjør nå, sier Sagosen.

Selv om Sagosen så langt har vært heldig med tanke på alvorlige skader, frykter han at de vil komme dersom han og de andre spillerne fortsetter på denne måten.

– Både i mesterskap både på damesiden og herresiden ser vi at det aldri har vært så mange skader, og det er liksom akutte skader og korsbåndsskader som er alvorlig. Vi som ikke har vært skadet ser jo det at belastningen er så stor at det kan komme alvorlige skader på oss også, så det er bare et spørsmål om tid, sier han.

Sagosen spiller både serie, cup, mesterliga og for det norske landslaget. Han spilte rundt 80 kamper i løpet av fjorårets sesong.

mikkel hansen

Mikkel Hansen, av mange regnet som verdens beste håndballspiller, en en av profilene i den nye kampanjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er litt rovdrift på de beste spillerne. Problemet er at det er de beste spillerne alle vil se. Da tar det internasjonale håndballforbundet og det europeiske håndballforbundet i bruk de beste spillerne og ordner flere kamper til dem, sier Sagosen.

– Pausen blir mindre og mindre

Han er på ingen måte alene om å ha et tett kampprogram, for slik blir det for de fleste toppspillere. Vipers- og Norge-spiller Emilie Hegh Arntzen hadde omtrent det samme kampprogrammet.

Hun kjenner også på følelsen av å ikke få nok hvile.

– Man kjenner jo at etter en lang sesong så er det greit å ha en liten pause. Den pausen blir nå bare mindre og mindre, sier Arntzen.

Hele denne debatten ble opprinnelig sparket i gang av tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng. I forkant av kvinnenes EM før jul i fjor gikk hun ut og ba spillerne si fra om hardkjøret i en kronikk for TV 2.

Kronikk startet debatten

Det gjorde hun etter en oppkjøring til mesterskapet der Amanda Kurtovic ble skadet, og flere andre spillere på landslaget slet med å bli friske fra skader i tide til mesterskapet.

«Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerene over tid er for stor», skrev Hammerseng-Edin blant annet.

Også under herrenes VM i januar var totalbelastningen tema.

– Vi får liksom aldri restituert oss ordentlig. Det er vel kanskje det jeg har savnet litt, å puste ut og slappe av mellom slagene, sier Amanda Kurtovic.

Hun er i ferd med å trene seg opp igjen etter korsbåndsskaden hun fikk før EM.

Kurotvic tror ikke at hennes skade skjedde på grunn av totalbelastning, men mener likevel at mange andre spillere har blitt skadet på grunn av for tett program.

Møbelringen Cup). Golden League, landslagsturnering kvinner i Fornebu Arena (2. runde). Norge Frankrike. (23-21)

Etter at Amanda Kurtovic røk korsbåndet under fjorårets Møbelringen Cup, etterlyste Gro Hammerseng at spillerne hevet stemmen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Savner politisk handlekraft

Også trener i Vipers, Ole Gustav Gjekstad, synes kampsesongen er altfor lang slik den er i dag, og er enig i at belastningen på de beste spillerne er stor. Han etterlyser tiltak fra forbundet.

arntzen

– Pausen blir bare mindre og mindre, sier landslagsspiller Emilie Hegh Arntzen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Problemet er at det ikke er nok politisk vilje til å gjøre noe, det gjøres ikke noe i terminplanlegging og i kampprogrammet, sier Gjekstad.

Håndballforbundet synes problemstillingen er utfordrende.

– Utfordringen er ikke å diskutere det, utfordringen er å finne en felles løsning som den internasjonale håndballverden kan slutte seg om, sier Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Komplekst problem

Landslagssjef Thorir Hergeirsson engajserer seg i problematikken. Han er opptatt av at det er mange aktører involvert og at problemet er komplekst.

– Vi trenerne, både i landslag og klubb, trenger å tenke på hva vi kan gjøre. Nasjonale forbund, internasjonale forbund, som driver både klubbturneringer og mesterskap, i tillegg til interesseparter som sponsorer og andre – alle må se litt på hva de kan gjøre med den situasjonen vi står i, sier Hergeirsson til NRK.

Siste nytt

 • Haaland åpnet opp om «tøff» periode: – Plutselig vet du ikke hva du skal gjøre

  Erling Braut Haaland har ikke for vane å stille på pressekonferanser for Manchester City.

  Tirsdag gjorde nordmannen en sjelden opptreden foran pressen i forkant av Citys møte med FC København onsdag.Der kom det mange spørsmål rundt jærbuens form, og den store sjansen han bommet på i Manchester-derbyet i forrige kamp.

  – Jeg kommer til å bomme på store muligheter i framtiden og folk kommer til å kritisere meg da. Hva skal jeg gjøre? Jeg må bare fortsette, sier Haaland.

  Stjernespissen snakket åpent om den nylige skadeperioden. Da var den norske landslagsspissen ute i rundt én måneds tid.

  – Det var tøft. Fordi du blir vant til noe, og plutselig vet du ikke hva du skal gjøre. Du må bare fokusere på å trene. Samtidig handler det om å finne det positive i livet. Livet er nydelig og jeg har mange nydelige folk rundt meg som hjelper meg mye, fortsetter Haaland.

  Pep Guardiolas mannskap vant 3–1 i Parken, men spanjolen tar ikke lett på returoppgjøret på Etihad.

  – Dere så hva de gjorde sist. Mot Bayern München, Galatasaray og Manchester United. De er et godt lag, sier Guardiola dagen før kampen.

  UVsHQzhLzOQ
  Foto: Reuters
 • Storslalåmen i Kranjska Gora er avlyst

  På grunn av ugunstige værforhold og sikkerhetssituasjonen avlyses verdenscupen i storslalåm for menn i Kranjska Gora i Slovenia.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet.

  Etter planen skulle det være storslalåm på lørdag og slalåm på søndag. Nå blir slalåmen flyttet frem til lørdagen.

  wQHlSVjE1L4
  Foto: AP
 • Norges vei mot EM i 2025 er klar

  Det norske landslaget starter ferden med å prøve å bli ett av de 16 lagene som skal kvalifisere seg til EM-sluttspillet i Sveits i 2025.

  På veien mot neste års sluttspill møter de: (Landets FIFA-rangering i parentes.)

  Nederland (7)
  Italia (14)
  Norge (16)
  Finland (27)

  – Det er fint at trekningen er over, jeg har ventet på det. Nå vet vi motstanderne og kan starte planleggingen. Jeg gleder meg, sier landslagssjef Gemma Grainger til TV 2.

  NRKs fotball-ekspert Carl-Erik Torp ser positivt på Norges gruppe:

  – Finland skal vi slå. Italia er vi ganske like med nivåmessig, der er det absolutt muligheter. Nederland er et par hakk over oss, men i enkeltkamper kan vi hamle opp med dem også.

  Norge slo nylig Kroatia overbevisende over to kamper, dermed beholdt de sin posisjon i pulje A, men i pot C. Grainger og resten av landslaget måtte likevel krysse fingrene for en heldig trekning.

  Hvor de blant annet kunne trekke lag som Frankrike fra pot A og England fra pot B som begge havnet i samme gruppe sammen med Sverige og Irland.

  Glad for at dere slapp den?

  – Ja, jeg så den gruppen og den skiller seg ut. Alle grupper ville blitt tøffe, men det er en svært interessant gruppe, sier landslagstreneren.

  – Vi skal være veldig glad for at vi ikke havnet i «dødens» gruppe med Frankrike, England og Sverige. Det hadde vært fryktelig. Vi havnet i en gruppe med muligheter, så det er positivt, sier Torp til NRK.

  I den kommende kvalifiseringen tar de to beste i hver av gruppene på A-nivået seg direkte til EM-sluttspillet, det vil si åtte lag. Dessuten får både gruppetreeren og gruppefireren på nivå A seedet plass i omspillet om de siste sju EM-plassene.

  EM spilles i Sveits i juli 2025. Norge har kvalifisert seg til 21 EM- og VM-sluttspill på rad.

  De første kvalifiseringskampene spilles 3.–9. april i år.

  nbkBafFt-HQ
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal