Håndballstjernene protesterer i ny video: – Vi vil bli hørt

Verdens beste håndballspillere sier nå i fra om at den totale belastningen er for stor, og at det stadig økende antallet kamper kan være skadelig for spillernes helse.

sagosen

SIER FRA: Sander Sagosen er en av flere store håndballprofiler som i en ny kampanje går ut mot det de kaller rovdrift av topp-spillere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under emneknaggen #dontplaytheplayers har flere av de største håndballprofilene i verden, i samarbeid med Den europeiske spillerforeningen, onsdag startet en kampanje hvor de sier klart fra om at totalbelastningen i topphåndballen ikke er forsvarlig.

Så å si alle de største håndballprofilene i verden er med i videoen, som for eksempel Mikkel Hansen, Nikola Karabatic, Cristina Neagu, Isabella Gulldén og de norske landslagsspillerne Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød.

Sagosen forteller til NRK at totalbelastningen i håndballen er blitt altfor stor, og at det var på tide å si fra.

– Vi gjør det først og fremst fordi vi spillerne vil bli hørt. Nå har det gått så mange sesonger der arbeidsmengden vår bare er blitt større og større. Vi skal spille flere og flere kamper, og det blir mindre og mindre tanke på hvordan vi spillerne har det, og hvordan kroppene våre har det. Da blir det til at vi må si i fra såpass tydelig som vi gjør nå, sier Sagosen.

Selv om Sagosen så langt har vært heldig med tanke på alvorlige skader, frykter han at de vil komme dersom han og de andre spillerne fortsetter på denne måten.

– Både i mesterskap både på damesiden og herresiden ser vi at det aldri har vært så mange skader, og det er liksom akutte skader og korsbåndsskader som er alvorlig. Vi som ikke har vært skadet ser jo det at belastningen er så stor at det kan komme alvorlige skader på oss også, så det er bare et spørsmål om tid, sier han.

Sagosen spiller både serie, cup, mesterliga og for det norske landslaget. Han spilte rundt 80 kamper i løpet av fjorårets sesong.

mikkel hansen

Mikkel Hansen, av mange regnet som verdens beste håndballspiller, en en av profilene i den nye kampanjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er litt rovdrift på de beste spillerne. Problemet er at det er de beste spillerne alle vil se. Da tar det internasjonale håndballforbundet og det europeiske håndballforbundet i bruk de beste spillerne og ordner flere kamper til dem, sier Sagosen.

– Pausen blir mindre og mindre

Han er på ingen måte alene om å ha et tett kampprogram, for slik blir det for de fleste toppspillere. Vipers- og Norge-spiller Emilie Hegh Arntzen hadde omtrent det samme kampprogrammet.

Hun kjenner også på følelsen av å ikke få nok hvile.

– Man kjenner jo at etter en lang sesong så er det greit å ha en liten pause. Den pausen blir nå bare mindre og mindre, sier Arntzen.

Hele denne debatten ble opprinnelig sparket i gang av tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng. I forkant av kvinnenes EM før jul i fjor gikk hun ut og ba spillerne si fra om hardkjøret i en kronikk for TV 2.

Kronikk startet debatten

Det gjorde hun etter en oppkjøring til mesterskapet der Amanda Kurtovic ble skadet, og flere andre spillere på landslaget slet med å bli friske fra skader i tide til mesterskapet.

«Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerene over tid er for stor», skrev Hammerseng-Edin blant annet.

Også under herrenes VM i januar var totalbelastningen tema.

– Vi får liksom aldri restituert oss ordentlig. Det er vel kanskje det jeg har savnet litt, å puste ut og slappe av mellom slagene, sier Amanda Kurtovic.

Hun er i ferd med å trene seg opp igjen etter korsbåndsskaden hun fikk før EM.

Kurotvic tror ikke at hennes skade skjedde på grunn av totalbelastning, men mener likevel at mange andre spillere har blitt skadet på grunn av for tett program.

Møbelringen Cup). Golden League, landslagsturnering kvinner i Fornebu Arena (2. runde). Norge Frankrike. (23-21)

Etter at Amanda Kurtovic røk korsbåndet under fjorårets Møbelringen Cup, etterlyste Gro Hammerseng at spillerne hevet stemmen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Savner politisk handlekraft

Også trener i Vipers, Ole Gustav Gjekstad, synes kampsesongen er altfor lang slik den er i dag, og er enig i at belastningen på de beste spillerne er stor. Han etterlyser tiltak fra forbundet.

arntzen

– Pausen blir bare mindre og mindre, sier landslagsspiller Emilie Hegh Arntzen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Problemet er at det ikke er nok politisk vilje til å gjøre noe, det gjøres ikke noe i terminplanlegging og i kampprogrammet, sier Gjekstad.

Håndballforbundet synes problemstillingen er utfordrende.

– Utfordringen er ikke å diskutere det, utfordringen er å finne en felles løsning som den internasjonale håndballverden kan slutte seg om, sier Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Komplekst problem

Landslagssjef Thorir Hergeirsson engajserer seg i problematikken. Han er opptatt av at det er mange aktører involvert og at problemet er komplekst.

– Vi trenerne, både i landslag og klubb, trenger å tenke på hva vi kan gjøre. Nasjonale forbund, internasjonale forbund, som driver både klubbturneringer og mesterskap, i tillegg til interesseparter som sponsorer og andre – alle må se litt på hva de kan gjøre med den situasjonen vi står i, sier Hergeirsson til NRK.

Sportsnyheter

Slåst for å kome nær Maradonas kiste

Det kom til samanstøytar mellom sørgjande fotballtilhengarar og politi då publikum fekk tilgang til Diego Maradonas båre i presidentpalasset i Buenos Aires i dag tidleg.

Siste nytt

 • Dommer testet positivt

  En av dommerne som skulle dømme oppgjøret i Europaligaen mellom Molde og Arsenal torsdag kveld, har testet positivt for koronaviruset.

  Det bekrefter Uefa i en uttalelse noen timer før kampstart.

  – Uefa har i dag offentliggjort at to av dommerne som skulle ledet europaligakampen mellom Molde og Arsenal torsdag 26. november er erstattet, som følge av at en av kamplederne avga en positiv koronatest etter ankomst til Norge, melder Uefa.

  I tillegg til den smittede dommeren er også en av de andre dommerne satt i karantene i Molde. De blir nå erstattet av to nye dommere, og kampen står dermed ikke i fare for å avlyses.

  l-RnW_jVRlU
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Verdenscuprenn flyttes

  Verdenscuprennene i alpint som skulle ha vært arrangert i franske Val d'Isère neste helg er flyttet til italienske Santa Catarina grunnet snømangel.

  Storslalåmrennene skulle ha vært kjørt i Frankrike 5.- og 6. desember, men blir i stedet arrangert i Italia på de samme datoene.

  Etter planen skal det også kjøres fartsrenn for menn i Val d'Isère 13. til 16. desember. Det er fare for at også disse rennene må flyttes.

  Det samme gjelder fartsrennene for kvinner i Val d'Isère 16. til 20. desember.

  Aleksander Aamodt Kilde.
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • To norske til finalen

  Thea Louise Stjernesund og Kristin Lysdahl er de eneste norske kvinnene som er klare for finalen i verdenscuprennet i parallellslalåm i Lech torsdag.

  Stjernesund ble nummer sju i kvalifiseringen i Østerrike, mens Lysdahl ble nummer ni.

  Kristina Riis-Johannessen var best av alle i den første kvalifiseringsomgangen, men kjørte ut i den andre. Dermed ble det ingen finaleomgang på henne.

  Det ble det heller ikke på Maria Therese Tviberg. Hun endte på 45.-plass med 1,60 sekunder opp til beste kvalifiseringstid.

  Kristin Lysdahl.
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Sendeplan

Kl. Program Kanal