Hopp til innhold

På Brendens fang

Kanskje er det bildet av Sophia Loren på Hallgeir Brendens fang som gjør at én av 50-tallets aller største langrennsløpere fremdeles huskes.

Sophia Loren på Hallgeir Brendens fang under OL i 1956
Foto: Scanpix / Scanpix

Bildet var arrangert av Billedbladet Nås fotograf Bjørn Fjørtoft på banketten etter Brendens gull på 15 km i 1956, og gikk verden rundt i en tid da tabloid-journalistikken lå langt inne i framtida.

Nett-TV Hallgeir Brendens karriere

  Stem her

Bildegalleri:

Tryslingen Hallgeir Brenden sørget for OL-gull både i 1952 og 1956, på en tid da norsk langrenssport fremdeles sleit med å komme på beina igjen etter krigens og okkupasjonens herjinger.

Favoritt som holdt

Allerede i OL i Oslo i 1952 var Brenden er stor langrennsløper. Han var blant de norske favorittene, og skuffet ikke. På 18 km - som var OL-distanse for siste gang det året - vant han med mer enn et halvt minutts forsprang på sølvvinneren.

Det kom godt med for norsk langrenn, som hadde slitt med å komme tilbake etter krigen.

Den store OL-dagen

Det skjedde forøvrig på én av de virkelig store norske dagene i norsk OL-historie - mandag 18. februar 1952.

I løpet av 54 sekunder denne mandagsettermiddagen tok Hallgeir Brenden gull på 18 kilometer og Simon Slåttvik i kombinert. Og seinere på dagen tok skøyteløperen Hjalmar Andersen gull på 1500 meter.

Seinere under lekene gikk han også på Norges sølvlag i stafetten.

Han var også en løper som studerte teknikk for å lære og alltid bli bedre. Det blir beskrevet slik i en artikkel i Østlendingen:

 

Hallgeir Brenden mot gull på 18 km i Oslo-OL i 1952

Hallgeir Brenden på vei mot OL-gullet på 18 km i Oslo i 1952

Foto: Aktuell / SCANPIX

I løypa kom han med en motbakketeknikk som var ny. Da Olympiafilmen rullet over alle kino-lerreter utover våren og sommeren etter triumfen, ble det alltid beundrende latterbrøl når Brenden LØP som et ekorn opp kneikene, der andre sterke løpere GIKK med trauste, kraftige tak.

Og videre:

På sin første tur til Finland ble han og nordmennene slått av finner som hadde en helt annen fart på flatene. Hallgeir så at det handlet om teknikk, og brukte øynene flittig.

Da han kom hjem til Tørberget, gikk han opp et godt spor på ei stor myr. Så fikk han låne med seg kjøkkenklokka av mor si, for den hadde stor sekundviser. Den satte han på en stubbe, og så begynte eksperimenteringen. Med flere ulike teknikk-variasjoner tok han tida på test-distansen, til han var sikker i sin sak. Så begynte treningen på de nye detaljene. Mange sekunder ble vunnet. 

Norsk lyspunkt

Fire år seinere gikk OL i Cortina d'Ampezzo i Nord-Italia. Det ble tidenes dårligste vinter-OL for Norge til da. Men Brenden ble et lysende unntak og tok den ene av Norges to gullmedaljer. Han vant 15-kilometeren, også denne gangen over halvminuttet foran nummer to.

I sitt siste OL, i Squaw Valley i 1960, ble det ikke noen individuelle medaljer på Brenden. Men han gikk nok en gang på stafettlaget som tok sølv, mindre enn et sekund unna gullmedaljen.

Ingen VM-suksess

I VM ble det merkelig nok aldri suksess for 50-tallets store løper. Han deltok i tre av dem - Falun 1954, Lahti 1958 og Zakopane 1962. Alle gangene var han med på stafettlaget som endte på fjerdeplass. Individuelt var 19.-plassen på 30 km i 1958 det beste.

I Holmenkollen ble det tre seirer på 15 km, og i NM ble det 12 titler til 1950-tallets beste norske langrennsløper.

Gull også i friidrett

Men Brenden gav seg ikke med det. Han var også en meget god friidrettsmann. Tryslingen representerte Tjalve i friidrett, og var med på å vinne Holmenkollstafetten. På banen tok han NM-gull på 3000 m hinder to ganger, og ble første nordmann som løp distansen på under ni minutter.

Det skulle bare mangle at han ikke fikk Egebergs Ærespris - den ble han tildelt i 1952.

Tryslingene visste å sette pris på Brenden. Han fikk etter hvert sin statue, laget av skulptøren Skule Waksvik. Den står foran rådhuset i byhda, og ble avduket 16. februar 2002 - to dager før 50-årsjubileet for Brendens OL-gull i Oslo.

Hallgeir Brenden døde i september i fjor, 78 år gammel.

Les også: Brenden døde i september

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal