Hopp til innhold

Grøvdal med tidenes raskeste løp, men får trolig ikke verdensrekord: – Utrolig dårlig

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) smadret tiden til den offisielle verdensrekorden da hun sesongdebuterte på fem kilometer gateløp. Likevel må det norske friidrettsforbundet jobbe på spreng om de skal få godkjent rekorden.

Karoline Bjerkeli Grøvdal i superform

UOFFISIELL VERDENSREKORD: Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte tidenes raskeste fem kilometer gateløp lørdag.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det er ikke ofte man kan si at man har løpt på verdensrekordtid, sier en glisende Karoline Bjerkeli Grøvdal.

I en klasse med både kvinner og menn tok Grøvdal både seieren og slo den offisielle verdensrekord-tiden på distansen, som er på 14.43 minutter, og tilhører kenyanske Beatrice Chepkoech.

– Jeg visste om den tiden, men det var faktisk ikke fokuset mitt i dag. Jeg hadde et mål om å forbedre min norske rekord, men formen har vært bra lenge nå, sier Grøvdal, som var både litt sjokkert og strålende fornøyd over det historiske løpet.

Full forvirring

Men i etterkant av løpet har det også hersket mye forvirring.

Grøvdals tid på 14.39 er utvilsomt den raskeste noensinne, men likevel er det svært lite sannsynlig at hun får det godkjent som verdensrekord.

Grøvdal

Grøvdal er ikke videre fornøyd med at hun sannsynligvis ikke blir verdensrekordholder.

Foto: Malin Jørnholt

Løypa er ikke er blitt målt i forkant på den måten man må gjøre for å få offisielle verdensrekorder, nemlig av en person som er godkjent internasjonalt til å gjøre dette.

Det blir Grøvdal forståelig nok oppgitt av å tenke på.

– Hvis ikke formalitetene er der, så er det utrolig dårlig av arrangøren. Jeg kan ikke si noe mer enn det. Tida er jo løpt uansett, sier Grøvdal.

Problemer med karanteneregler

Arrangøren forklarer at det er koronapandemien som har skylda for at det neppe blir verdensrekord på Grøvdal.

I Norge hadde man ingen med såkalt internasjonal ratifisering som kunne måle i akkurat dette løpet. Alternativet var å hente inn en godkjent måler fra et annet land i Europa, men på grunn av karantenereglene gikk heller ikke det.

Løpet ble planlagt først forrige tirsdag, og da ville ikke vedkommende ha rukket løpet på grunn av de ti dagene man må være i karantene etter innreise.

– Vi har brukt andre, mye brukte løypemålere fra Kondis som har målt. Så er det et spørsmål om det blir godkjent. Vi rapporterer hva som har skjedd her i dag, og det som er helt sikkert, er at det ble løpt en fem kilometer her på 14.39, sier Nils Kristen Wiig, som var dommeransvarlig på stevnet.

Gateløpet foregikk på utenfor Maarud potetgull-fabrikk i Sør Odal, i en rundeløype som var 1,6 kilometer lang.

Konfrontert med Grøvdals misnøye, sier Wiig at det kan godt hende det hadde vært mulig å gjøre enda mer.

– Da måtte vi ha hentet opp en løypemåler fra Europa, men vi rakk det ikke i koronatida. Så sånn er det, sier han.

6F4XyH_deLU

Grøvdal har vært i egen klasse i Norge i lang tid, og har kommet stadig nærmere verdensklasse de siste årene.

Foto: Carina Johansen / NTB

Friidrettssjef Erlend Slokvik bekrefter til NRK at forbundet kommer til å gjøre det de kan for å få godkjent verdensrekorden.

– Vi prøver å ordne så hun blir dopingtesta nå, og så må vi se hva som er mulig. Det er ingen i Norge som kan måle det, så er det spørsmål om noen kan komme hit i etterkant, men det er usikkert på grunn av karanteneregler og sånt, sier Slokvik, og legger til:

– Hun løp litt fortere enn man kanskje hadde trodd.

Han svarer også bekreftende på at han regner med at Grøvdal hadde fått verdensrekorden i dag om det ikke hadde vært koronapandemi i verden.

– Da tror jeg det hadde vært lett å få ordna alt dette i forkant, sier han.

Kanonform før OL

Både Grøvdal og Slokvik må leve i uvisshet en stund, for de må forhøre seg med både det europeiske og det internasjonale friidrettsforbundet. De vet ikke hvor lang tid ta før de får svar på om det er mulig å få godkjent verdensrekorden eller ikke.

– Det hadde vært helt fantastisk og utrolig gøy å få den verdensrekorden, men uansett har hun løpt så fort, og det er det viktigste, sier Slokvik.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Grøvdal smilte godt da hun innså at hun hadde kommet i mål fire sekunder foran den offisielle verdensrekorden.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

For det er definitivt slik at Grøvdal har løpt distansen raskest i historien - og med det kan man slå fast at 30-åringen er i kanonform tre måneder før OL i Tokyo.

– Dette er egentlig ikke så overraskende, for hun har vært bra på trening, sier treneren hennes, Knut Jæger Hansen, og smiler lurt.

– Det er vanskelig å si noe om hennes OL-sjanser, men hun er i så god form at hun kan være med i en finale. Hun kan løpe i et høyere tempo nå uten å bli sliten. Hun har trent veldig bra over veldig mange år nå, og det er hovegrunnen, sier han.

Grøvdal er naturlig nok fornøyd med å levere på et slikt nivå såpass lenge før sesongens høydepunkt.

– Jeg har fått god kontinuitet, vært frisk og skadefri, og det får jeg igjen for i dag. Jeg har bare vært hjemme i Norge, men har følt at det har vært tryggest nå, sier Grøvdal, og sikter til korona-faren.

– Det har funka, konkluderer hun.

Vil løpe to distanser

Grøvdal fikk det meste av fjoråret spolert av skade, men skrudde sammen en meget bra høstform. 5. oktober satte hun norsk bestenotering på fem kilometer gateløp. Da løp hun på tiden 15:04, og viste allerede da at hun var nær å kunne ta den offisielle verdensrekorden, som kun var 21 sekunder raskere.

Hun ville egentlig sesongdebutere på distansen for to uker siden, men da ble stevnet avlyst på grunn av koronapandemien.

Neste uke skal Grøvdal løpe sesongens første 10.000 meter, og satser på å kvalifisere seg til OL på den distansen da.

– Dette var en selvtillitsboost til det, konkluderer Grøvdal, som vil løpe både 5000 meter og 10.000 meter i OL.

Hun er også kvalifisert til å løpe 3000 meter hinder, men dette vil hun ikke satse på i dette mesterskapet, sier hun.

Siste nytt

  • AIK-Djurgården: Dialog med fansen skal hindre nytt kaos-oppgjør

    I mai endte oppgjøret mellom fotballklubbene i kaos og utsettelse. Nå mener AIK at de har gjort forberedelser for å hindre bråk og opptøyer.

    Stockholmsderbyene mellom Djurgården og AIK er høyrisikokamper. 28. mai måtte kampen stoppes i en time da tilskuere forsøkte å ta seg inn på banen. Først etter en times utsettelse ble kampen ferdigspilt.

    TT har intervjuet AIKs sikkerhetssjef Henrik Koch, som mener de er godt forberedt for å hindre nye kaosscener på Friends Arena søndag.

    – Vi har jobbet med dialog (med fansen), sier Koch, som mener kampen i mai må betraktes som et engangstilfelle der aggresjonen ble rettet mot AIK på grunn av misnøye med klubbens innsats.

    Han innrømmer at det alltid er en risiko for uønskede hendelser, men mener at samtaler med supporterne gjennom hele sommeren har lagt et godt grunnlag for en mer fredelig gjennomføring av søndagens oppgjør.

    – Vi er enige om at vi ikke kan ha kamper som blir avbrutt, det gir oss ingen poeng.

    Og poeng er hva AIK trenger for å komme unna en utsatt posisjon rett over nedrykksstreken i Allsvenskan. Klubbene Sirius og Degerfors ligger bare to poeng bak.

    (©NTB)

    WEB_SPORT
    Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
  • Verstappen raskest på trening i Japan

    Etter fiaskoen i Singapore sist helg har Max Verstappen igjen fått fart på bilen og var raskest i den første treningsomgangen før Japan Grand Prix.

    Den suverene VM-lederen sjokkerte ved å bli slått ut i kvalifiseringen i Singapore lørdag, og han fikk dermed en håpløs startposisjon i selve løpet. Det endte med en femteplass etter å ha vunnet i de ti foregående løpene.

    Red Bulls Verstappen var først ut på banen i Suzuka fredag og markerte seg med raskest tid i hver av banens sektorer.

    Nederlenderen har stø kurs mot sin tredje strake VM-tittel. Han leder med 151 poeng på Red Bull-kollega Sergio Perez. Med et godt resultat i Japan i helgen kan han sikre tittelen i Qatar neste måned.

    (©NTB)

    APTOPIX Italy F1 GP Auto Racing
    Foto: Luca Bruno / AP
  • Molde-tap i Europaligaen

    Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

    Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

    Les mer om konflikten her.

    Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

    Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

    Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

    ecUPVIzcaMg
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste