Hopp til innhold

Grøvdal med tidenes raskeste løp, men får trolig ikke verdensrekord: – Utrolig dårlig

Karoline Bjerkeli Grøvdal (30) smadret tiden til den offisielle verdensrekorden da hun sesongdebuterte på fem kilometer gateløp. Likevel må det norske friidrettsforbundet jobbe på spreng om de skal få godkjent rekorden.

Karoline Bjerkeli Grøvdal i superform

UOFFISIELL VERDENSREKORD: Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte tidenes raskeste fem kilometer gateløp lørdag.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Det er ikke ofte man kan si at man har løpt på verdensrekordtid, sier en glisende Karoline Bjerkeli Grøvdal.

I en klasse med både kvinner og menn tok Grøvdal både seieren og slo den offisielle verdensrekord-tiden på distansen, som er på 14.43 minutter, og tilhører kenyanske Beatrice Chepkoech.

– Jeg visste om den tiden, men det var faktisk ikke fokuset mitt i dag. Jeg hadde et mål om å forbedre min norske rekord, men formen har vært bra lenge nå, sier Grøvdal, som var både litt sjokkert og strålende fornøyd over det historiske løpet.

Full forvirring

Men i etterkant av løpet har det også hersket mye forvirring.

Grøvdals tid på 14.39 er utvilsomt den raskeste noensinne, men likevel er det svært lite sannsynlig at hun får det godkjent som verdensrekord.

Grøvdal

Grøvdal er ikke videre fornøyd med at hun sannsynligvis ikke blir verdensrekordholder.

Foto: Malin Jørnholt

Løypa er ikke er blitt målt i forkant på den måten man må gjøre for å få offisielle verdensrekorder, nemlig av en person som er godkjent internasjonalt til å gjøre dette.

Det blir Grøvdal forståelig nok oppgitt av å tenke på.

– Hvis ikke formalitetene er der, så er det utrolig dårlig av arrangøren. Jeg kan ikke si noe mer enn det. Tida er jo løpt uansett, sier Grøvdal.

Problemer med karanteneregler

Arrangøren forklarer at det er koronapandemien som har skylda for at det neppe blir verdensrekord på Grøvdal.

I Norge hadde man ingen med såkalt internasjonal ratifisering som kunne måle i akkurat dette løpet. Alternativet var å hente inn en godkjent måler fra et annet land i Europa, men på grunn av karantenereglene gikk heller ikke det.

Løpet ble planlagt først forrige tirsdag, og da ville ikke vedkommende ha rukket løpet på grunn av de ti dagene man må være i karantene etter innreise.

– Vi har brukt andre, mye brukte løypemålere fra Kondis som har målt. Så er det et spørsmål om det blir godkjent. Vi rapporterer hva som har skjedd her i dag, og det som er helt sikkert, er at det ble løpt en fem kilometer her på 14.39, sier Nils Kristen Wiig, som var dommeransvarlig på stevnet.

Gateløpet foregikk på utenfor Maarud potetgull-fabrikk i Sør Odal, i en rundeløype som var 1,6 kilometer lang.

Konfrontert med Grøvdals misnøye, sier Wiig at det kan godt hende det hadde vært mulig å gjøre enda mer.

– Da måtte vi ha hentet opp en løypemåler fra Europa, men vi rakk det ikke i koronatida. Så sånn er det, sier han.

6F4XyH_deLU

Grøvdal har vært i egen klasse i Norge i lang tid, og har kommet stadig nærmere verdensklasse de siste årene.

Foto: Carina Johansen / NTB

Friidrettssjef Erlend Slokvik bekrefter til NRK at forbundet kommer til å gjøre det de kan for å få godkjent verdensrekorden.

– Vi prøver å ordne så hun blir dopingtesta nå, og så må vi se hva som er mulig. Det er ingen i Norge som kan måle det, så er det spørsmål om noen kan komme hit i etterkant, men det er usikkert på grunn av karanteneregler og sånt, sier Slokvik, og legger til:

– Hun løp litt fortere enn man kanskje hadde trodd.

Han svarer også bekreftende på at han regner med at Grøvdal hadde fått verdensrekorden i dag om det ikke hadde vært koronapandemi i verden.

– Da tror jeg det hadde vært lett å få ordna alt dette i forkant, sier han.

Kanonform før OL

Både Grøvdal og Slokvik må leve i uvisshet en stund, for de må forhøre seg med både det europeiske og det internasjonale friidrettsforbundet. De vet ikke hvor lang tid ta før de får svar på om det er mulig å få godkjent verdensrekorden eller ikke.

– Det hadde vært helt fantastisk og utrolig gøy å få den verdensrekorden, men uansett har hun løpt så fort, og det er det viktigste, sier Slokvik.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Grøvdal smilte godt da hun innså at hun hadde kommet i mål fire sekunder foran den offisielle verdensrekorden.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

For det er definitivt slik at Grøvdal har løpt distansen raskest i historien - og med det kan man slå fast at 30-åringen er i kanonform tre måneder før OL i Tokyo.

– Dette er egentlig ikke så overraskende, for hun har vært bra på trening, sier treneren hennes, Knut Jæger Hansen, og smiler lurt.

– Det er vanskelig å si noe om hennes OL-sjanser, men hun er i så god form at hun kan være med i en finale. Hun kan løpe i et høyere tempo nå uten å bli sliten. Hun har trent veldig bra over veldig mange år nå, og det er hovegrunnen, sier han.

Grøvdal er naturlig nok fornøyd med å levere på et slikt nivå såpass lenge før sesongens høydepunkt.

– Jeg har fått god kontinuitet, vært frisk og skadefri, og det får jeg igjen for i dag. Jeg har bare vært hjemme i Norge, men har følt at det har vært tryggest nå, sier Grøvdal, og sikter til korona-faren.

– Det har funka, konkluderer hun.

Vil løpe to distanser

Grøvdal fikk det meste av fjoråret spolert av skade, men skrudde sammen en meget bra høstform. 5. oktober satte hun norsk bestenotering på fem kilometer gateløp. Da løp hun på tiden 15:04, og viste allerede da at hun var nær å kunne ta den offisielle verdensrekorden, som kun var 21 sekunder raskere.

Hun ville egentlig sesongdebutere på distansen for to uker siden, men da ble stevnet avlyst på grunn av koronapandemien.

Neste uke skal Grøvdal løpe sesongens første 10.000 meter, og satser på å kvalifisere seg til OL på den distansen da.

– Dette var en selvtillitsboost til det, konkluderer Grøvdal, som vil løpe både 5000 meter og 10.000 meter i OL.

Hun er også kvalifisert til å løpe 3000 meter hinder, men dette vil hun ikke satse på i dette mesterskapet, sier hun.

Siste nytt

 • Bilic ny Watford-trener

  Watford sparket Rob Edwards mandag. Like etter ble Slaven Bilic (54) klar som erstatteren og har signert en 18 måneder lang kontrakt.

  Watford opplyser om ansettelsen av Bilic på Twitter med forbehold om at arbeidstillatelsen hans går i orden.

  Bilic er Watfords femte manager på et snaut år. Xisco Munoz fikk fyken etter 287 dager i sjefsstolen. Deretter har Claudio Ranieri, Roy Hodgson og til sist Rob Edwards hatt ansvaret.

  Watford innledet sesongen bra, men står med kun én seier på de sju siste kampene og ligger på 10.-plass etter ti kamper i mesterskapsserien. Joshua Kings tidligere klubb rykket ned fra Premier League sist sesong.

  China Soccer Cutting Costs
  Foto: Mike Egerton / AP
 • Sykkelveteranen Valverde legger opp etter Il Lombardia

  Movistar opplyser at lagets 42 år gamle spanske syklist Alejandro Valverde legger etter Il Lombardia.

  Il Lombardia tilsvarer Lombardiet rundt eller Tour of Lombardy og arrangeres 8. oktober i Italia.

  Valverde avslutter en karriere som har vart i 21 år, og som inneholder en lang rekke med seirer i store etapperitt og endagersritt.

  Valverde vant blant annet Vuelta a Espana i 2009, og han ble også verdensmester i Innsbruck i 2018.

  Han var også innblandet i bloddopingsskandalen Operasjon Puerto og var utestengt i en lengre periode før han ble hentet inn i varmen igjen av Movistar i starten av 2012-sesongen.

  (NTB)

  Valverde
  Foto: LUCA BETTINI / AFP
 • Hegerberg ikke med i landslagstroppen – Graham Hansen fortsatt ute

  Mandag presenterte Hege Riise landslagstroppen for privatlandskampene mot Brasil og Nederland. Som NRK erfarte i forkant av uttaket, er ikke Ada Hegerberg en del av Riises ferskeste landslagstropp.

  – Ada er fortsatt ikke klar. Hun er i kontakt med vårt medisinske team og medisinsk team i Lyon. Hun er ikke aktuell for disse kampene, sier Riise på pressekonferansen.

  Det ble ikke sagt noe om status på skaden eller videre detaljer. Hegerberg ble skadet i landskampen mot Belgia 2. september, og har ikke spilt for klubblaget Lyon siden.

  Heller ikke Caroline Graham Hansen er med i troppen. Hun annonserte i slutten av august at hun tar en pause fra landslaget.

  – Hun spiller for Barcelona og gjør det bra der, men totalbelastningen er ikke endret noe særlig. Så etter samtale er hun heller ikke med for denne samlingen, sier Riise.

  Dette er troppen:

  Keepere: Selma Panengstuen, Sunniva Skoglund, Aurora Mikalsen

  Forsvar. Guro Bergsvand, Tuva Hansen, Maren Mjelde, Anja Sønstevold, Marit Bratberg Lund, Sara Hørte, Kristine Leine, Mathilde Harviken.

  Midtbane: Guro Reiten, Thea Bjelde, Frida Maanum, Lisa Naalsund, Ingrid Syrstad Engen, Cesilie Andreassen

  Angrep: Julie Blakstad, Anna Jøsendal, Elisabeth Terland, Sophie Roman Haug, Celin Bizet Ildhusøy, Amalie Eikeland.

  Ada Hegerberg på trening lørdag 9. juli i Brighton i England under EM 2022. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK
  Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste