Hopp til innhold

Arrangørene innrømmer glipp: Løypa for kort da Grøvdal løp under verdensrekorden

Alt håp om at Karoline Bjerkeli Grøvdal skal få godkjent verdensrekorden på 5 km gateløp er ute. Løypa var nemlig ikke 5 km.

Grøvdal

VISTE FORM: Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte i sesongåpninga, men verdensrekord blir det ikke.

Foto: Malin Jørnholt

Grøvdal imponerte med 14.39 da hun sesongåpnet på 5 km gateløp i Sør-Odal lørdag. Det er den raskeste 5 km av en kvinne noen gang.

Verdensrekord, med andre ord.

Men ganske raskt viste det seg at løypa ikke var offisielt godkjent. Det ble umiddelbart iverksatt tiltak for å redde rekorden, men nå er alt håp ute.

Onsdag ettermiddag bekrefter arrangørene overfor NRK at løypa faktisk ikke var 5 km lang.

En kontrollmåling gjennomført av organisasjonen AIMS viser at hver runde var drøyt fire meter kortere enn den skulle være. Dermed løp Grøvdal bare 4987,5.

Dermed beholder Beatrice Chepkoech fra Kenya verdensrekorden på 14.43.

«Jeg har egentlig ikke så mye å si om det,» skriver Grøvdal i en sms til NRK.

Beklager

«På vegne av Rekordløpet og Ullensaker/Kisa Friidrett ønsker vi å beklage på det sterkeste av Karolines fantastiske prestasjon ikke kan bli godkjent som rekord. Det samme gjelder også alle dere andre som gjorde flotte prestasjoner,» skriver arrangørene i en pressemelding.

– Det positive oppi dette er at Karoline med sin fart bruker ca. 2 sekunder på disse 12,5 meterne og derfor ville vært godt innafor verdensrekord hvis traséen ikke hadde manglet disse meterne. Det er svært viktig for oss å få frem dette poenget, både for hennes selvtillit videre i en OL sesong, og slik at folket skal forstå hvilken utrolig prestasjon dette er, sier André Hjorteseth i Rekordløpet i pressemeldingen.

Neppe rekord uansett

Som NRK skrev søndag, hadde Grøvdal neppe fått godkjent verdensrekorden selv om kontrollmålingen hadde vist at løypa var nøyaktig 5000 meter. Regelverket sier nemlig klart at løypa må være målt og godkjent av en offisiell kontrollør i forkant av løpet.

Dette skjedde ikke.

«Vår konkurranseavdeling ser på om det er noe som kan bli gjort med løypeoppmåling etter løpet, men ut fra regelverket virker det usannsynlig», skrev kommunikasjonssjef Nicole Jeffery i en e-post til NRK.

«Da det var første gang vi arrangerte Rekordløp på Maarud var løypa heller ikke godkjent av AIMS på forhånd. For å hjelpe oss med oppmåling av løypa tok vi kontakt med løypemåler tilknyttet Norsk organisasjon for kondisjonsidrett (KONDIS) som vi har et godt samarbeid med. Målingen av løypa ble gjennomført 27. april. Løypa tilfredsstilte da ikke de internasjonale og nasjonale kravene for rekorder, noe også vi gjorde involverte aktører oppmerksom på,» skriver arrangøren i pressemeldingen.

Knut Jæger Hansen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, EM terrengløp, Lisboa 2019

VISSTE: Trener Knut Jæger Hansen var klar over at løypa ikke var offisielt godkjent da Karoline Bjerkeli Grøvdal løp under verdensrekorden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Visste at løypa ikke var godkjent

– Vi visste ikke at løypa var for kort, men vi visste den ikke var offisielt målt. Løpet ble jo flyttet, og jeg visste at det på grunn av koronarestriksjonene ikke var mulig å få inn en godkjent kontrollør, sier Grøvdals trener Knut Jæger Hansen til NRK.

Ettersom verdensrekord ikke var noe sannsynlig scenario før løpet, var imidlertid ikke det noe han diskuterte med Grøvdal.

Han er uansett glad for at Grøvdal løp.

– Det viser jo at hun er i kjempeform. To sekunder fra eller til, betyr ikke noe.

Allerede lørdag løper Grøvdal igjen. Da skal hun ta OL-kravet på 10.000 meter på Bislett.

Siste nytt

 • Okafor senket Dinamo Zagreb

  Noah Okafor (22) scoret sitt tredje mål på like mange mesterligakamper da han var sikker fra elleve meter i 1–0-seieren over Dinamo Zagreb.

  Sveitseren er i målform og står med seks nettkjenninger på sine åtte siste kamper.

  Dinamo Zagrebs Sadegh Moharrami var for hardhendt og laget straffespark med 20 minutter igjen av kampen. Der sto Okafor fram. Iskaldt sendte han vertene i føringen.

  Okafor har med det scoret samtlige av Salzburgs mål i gruppespillet etter de to innledende 1–1-kampene mot Milan og Chelsea.

  Salzburg leder mesterligaens gruppe E før Chelsea og Milan har spilt sin kamp. (NTB)

  Okafor
  Foto: KRUGFOTO / AFP
 • Vipers vant toppkampen

  Vipers Kristiansand er fortsatt uten poengtap i eliteserien håndball etter å ha slått Storhamar 35–30 i oppgjøret mellom Norges to mesterligadeltakere.

  Anna Vjakhireva førte an for Vipers med åtte scoringer, mens Maja Jakobsen scoret like mange for Storhamar.

  Laget har fire strake seirer i serien og tre i mesterligaen. Lørdag venter tyske Bietigheim på bortebane.

  Storhamar har hatt et tøft program i sesongåpningen og har i øyeblikket bare to lag bak seg på tabellen etter å ha nøyd seg med tre poeng på fire kamper. Laget har i mesterliga og serie møtt tre av de fire CL-semifinalistene fra forrige sesong i tre bortekamper på rad. Søndag kommer tyrkiske Kastamonu Belediyesi på besøk. (NTB)

  Eliteserien håndball kvinner, Larvik - Vipers Kristiansand (18-35)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Alonso tar over Leverkusen

  Den tidligere midtbanespilleren Xabi Alonso er ny hovedtrener i Leverkusen.

  Den tyske mesterligaklubben opplyser på sine nettsider at spanjolen har fått en kontrakt som går til sommeren 2024. Alonso tar over for Gerardo Seoane.

  Alonso står med 114 landskamper og har vunnet Champions League to ganger. (NTB)

  FILE PHOTO: Xabi Alonso - Spain
  Foto: Paul Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste