Hopp til innhold

Gjert advarer mot forventningene: – Vi kan ingenting om hva dette går i

DOHA/OSLO (NRK): Forventningene til Ingebrigtsen-brødrene er skyhøye før kveldens 5000 meter-finale. Men basert på tidene denne sesongen, skal verken Jakob, Filip eller Henrik ha noen sjanse på gullet. Eller?

Gjert og Jakob

KLAR FOR FINALE: Gjert og Jakob Ingebrigtsen, her avbildet under ulike pressetreff under VM i Doha.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Jakob Ingebrigtsens bestetid på 5000 meter i år er nemlig 13.02,03. Storebror Filip har 13.11,75.

– Begge har tatt stort sprang

Bare i år har fem av utøverne i det 15 mann store finalefeltet bedre – og enkelte mye bedre – tid på distansen enn de norske. For eksempel etioperen Telahun Haile Bekele med sine 12.52,98 satt i Roma i juni.

Ellers Selemon Barega fra samme land med 12.53,04. Det er snaue ti sekunder bedre enn Jakob Ingebrigtsen i år.

– Jeg har jo slått de to i U20-VM, men begge to har gjort et stort sprang siden, så det kommer til å bli spennende. Men jeg løper alltid for å vinne, sa Jakob Ingebrigtsen før helgen.

X90013

STERK 5000 METER-LØPER: Telahun Haile Bekele (høyre) blir en mann å regne med for Filip Ingebrigtsen og resten av finalefeltet mandag. Her er de avbildet under forsøket fredag sist uke.

Foto: AHMED JADALLAH

– Vet ikke hva det går i

På spørsmål om hva Filip og Jakob kan få til i finalen, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen at de to «helt avgjort er i stand til å kjempe om de øverste plassene».

– Men det her har vi ingen erfaring fra. 1500 meter har vi gjort i mange år. 5000 meter har vi ikke vært borte i på dette nivået. Det her er en ny erfaring for oss, men ut i fra styrkeforholdet nå, bør de være kvalifisert for en topp fem-plassering, sier han.

Gjert

YNDET INTERVJUOBJEKT: Gjert Ingebrigtsen, her under et pressemøte i Doha søndag.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Hen mener at når man først «er der oppe», det vil si blant de fem beste, så bør man også lukte på medalje. Men han er også snar med å understreke at hvis medaljene glipper, så er finalen en fin erfaring å ha med seg videre.

– Vi er ikke ferdig utdannet. Som Henrik sa for noen år siden, vi kan ingenting om 5000 meter trening, vi kan ingenting om hva dette går i. Vi har jobbet i alle år med 1500 meter. Nå prøver vi oss og ser hva vi kan få til på 5000. Dette er første virkelige test på dette nivået, så får vi se. Klarer vi det ikke denne gangen så kommer det flere muligheter.

Må håpe på rolig tempo

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener likevel det begynner å bli ganske realistisk å tro på Ingebrigtsen-medalje.

– Det er riktig at det er noen som har bedre tider enn både Jakob og Filip, men så har ikke de to forsøkt å løpe en 5000 meter i et godt felt når de har vært i god form. De har begge litt å gå på når det gjelder sine personlige rekorder.

– Det kommer nok heller ikke til å gå kjempefort fra første meter. Jo lenger det går rolig her, jo mer gagner det nok både Jakob og Filip som tross alt har med seg litt hurtighet og avslutteregenskaper fra 1500 meterløpingen sin.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal, her avbildet under VM i Beijing 2015.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Enkelt gjennom forsøket

Hva eldstebror Henrik Ingebrigtsen faktisk kan få til mandag klokken 20:20 i Doha er høyst usikkert.

Veteranen har vært herjet av skader gjennom sesongen og uttalte etter forsøksheatet fredag at det var en seier bare å komme til finalen. Han gikk videre på tid og ikke blant de fem beste.

Men de to yngre brødrene feide enkelt gjennom sine forsøk og havnet begge godt innenfor kravet om å bli topp fem på resultatlistene. De så forholdsvis uanstrengte ut der de kontrollerte seg til finalen, riktignok med en stor dose dramatikk for Jakob Ingebrigtsen i etterkant av løpet.

– Jakob har vært utpekt som den sterkeste. Er Filip like sterk etter det vi så i forsøket?

– Ja, det vil jeg si, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg vil jevnstille de to alt etter utfallet og hvordan løpet utvikler seg. Filip har sin styrke hvis det blir veldig slow og går maks fart de siste 300, da vil jeg holde Filip som en liten favoritt. Går det fort de siste 1500-2000 vil jeg kanskje holde en liten knapp på Jakob. Det er litt om dagsform og hvordan ting er.

Ingebrigtsen

FINALEKLARE: Henrik og Filip Ingebrigtsen løp begge i samme semifinaleheat og poserer naturligvis for fotografene etter å ha blitt finaleklare.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Kan løpe sitt livs løp

Uansett er det nivåmessig et stort sprang mellom forsøk og finale. Ingebrigtsen-brødrene møter altså flere utøvere med personlige bestetider godt under tretten blank når de løper finale i kveld.

Så langt har ingen norsk utøver vært under den «magiske 13-grensen».

– De virker veldig godt forberedt. At de kan løpe sitt livs løp på 5000 meter, det tror jeg de er i stand til. Det er ikke sikkert de er nødt til å løpe på 13.02, som er persen til Jakob, for å ta medalje, sier Rodal, og fortsetter:

– Jeg forventer en moderat åpning og en sterk siste 1000 meter. Barega har sterk avslutning når han er i form, det samme har Paul Chelimo, kommenterer han.

Siste nytt

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal