Hopp til innhold

Gjert advarer mot forventningene: – Vi kan ingenting om hva dette går i

DOHA/OSLO (NRK): Forventningene til Ingebrigtsen-brødrene er skyhøye før kveldens 5000 meter-finale. Men basert på tidene denne sesongen, skal verken Jakob, Filip eller Henrik ha noen sjanse på gullet. Eller?

Gjert og Jakob

KLAR FOR FINALE: Gjert og Jakob Ingebrigtsen, her avbildet under ulike pressetreff under VM i Doha.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Jakob Ingebrigtsens bestetid på 5000 meter i år er nemlig 13.02,03. Storebror Filip har 13.11,75.

– Begge har tatt stort sprang

Bare i år har fem av utøverne i det 15 mann store finalefeltet bedre – og enkelte mye bedre – tid på distansen enn de norske. For eksempel etioperen Telahun Haile Bekele med sine 12.52,98 satt i Roma i juni.

Ellers Selemon Barega fra samme land med 12.53,04. Det er snaue ti sekunder bedre enn Jakob Ingebrigtsen i år.

– Jeg har jo slått de to i U20-VM, men begge to har gjort et stort sprang siden, så det kommer til å bli spennende. Men jeg løper alltid for å vinne, sa Jakob Ingebrigtsen før helgen.

X90013

STERK 5000 METER-LØPER: Telahun Haile Bekele (høyre) blir en mann å regne med for Filip Ingebrigtsen og resten av finalefeltet mandag. Her er de avbildet under forsøket fredag sist uke.

Foto: AHMED JADALLAH

– Vet ikke hva det går i

På spørsmål om hva Filip og Jakob kan få til i finalen, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen at de to «helt avgjort er i stand til å kjempe om de øverste plassene».

– Men det her har vi ingen erfaring fra. 1500 meter har vi gjort i mange år. 5000 meter har vi ikke vært borte i på dette nivået. Det her er en ny erfaring for oss, men ut i fra styrkeforholdet nå, bør de være kvalifisert for en topp fem-plassering, sier han.

Gjert

YNDET INTERVJUOBJEKT: Gjert Ingebrigtsen, her under et pressemøte i Doha søndag.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Hen mener at når man først «er der oppe», det vil si blant de fem beste, så bør man også lukte på medalje. Men han er også snar med å understreke at hvis medaljene glipper, så er finalen en fin erfaring å ha med seg videre.

– Vi er ikke ferdig utdannet. Som Henrik sa for noen år siden, vi kan ingenting om 5000 meter trening, vi kan ingenting om hva dette går i. Vi har jobbet i alle år med 1500 meter. Nå prøver vi oss og ser hva vi kan få til på 5000. Dette er første virkelige test på dette nivået, så får vi se. Klarer vi det ikke denne gangen så kommer det flere muligheter.

Må håpe på rolig tempo

NRK-ekspert Vebjørn Rodal mener likevel det begynner å bli ganske realistisk å tro på Ingebrigtsen-medalje.

– Det er riktig at det er noen som har bedre tider enn både Jakob og Filip, men så har ikke de to forsøkt å løpe en 5000 meter i et godt felt når de har vært i god form. De har begge litt å gå på når det gjelder sine personlige rekorder.

– Det kommer nok heller ikke til å gå kjempefort fra første meter. Jo lenger det går rolig her, jo mer gagner det nok både Jakob og Filip som tross alt har med seg litt hurtighet og avslutteregenskaper fra 1500 meterløpingen sin.

Vebjørn Rodal

NRK-EKSPERT: Vebjørn Rodal, her avbildet under VM i Beijing 2015.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Enkelt gjennom forsøket

Hva eldstebror Henrik Ingebrigtsen faktisk kan få til mandag klokken 20:20 i Doha er høyst usikkert.

Veteranen har vært herjet av skader gjennom sesongen og uttalte etter forsøksheatet fredag at det var en seier bare å komme til finalen. Han gikk videre på tid og ikke blant de fem beste.

Men de to yngre brødrene feide enkelt gjennom sine forsøk og havnet begge godt innenfor kravet om å bli topp fem på resultatlistene. De så forholdsvis uanstrengte ut der de kontrollerte seg til finalen, riktignok med en stor dose dramatikk for Jakob Ingebrigtsen i etterkant av løpet.

– Jakob har vært utpekt som den sterkeste. Er Filip like sterk etter det vi så i forsøket?

– Ja, det vil jeg si, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg vil jevnstille de to alt etter utfallet og hvordan løpet utvikler seg. Filip har sin styrke hvis det blir veldig slow og går maks fart de siste 300, da vil jeg holde Filip som en liten favoritt. Går det fort de siste 1500-2000 vil jeg kanskje holde en liten knapp på Jakob. Det er litt om dagsform og hvordan ting er.

Ingebrigtsen

FINALEKLARE: Henrik og Filip Ingebrigtsen løp begge i samme semifinaleheat og poserer naturligvis for fotografene etter å ha blitt finaleklare.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Kan løpe sitt livs løp

Uansett er det nivåmessig et stort sprang mellom forsøk og finale. Ingebrigtsen-brødrene møter altså flere utøvere med personlige bestetider godt under tretten blank når de løper finale i kveld.

Så langt har ingen norsk utøver vært under den «magiske 13-grensen».

– De virker veldig godt forberedt. At de kan løpe sitt livs løp på 5000 meter, det tror jeg de er i stand til. Det er ikke sikkert de er nødt til å løpe på 13.02, som er persen til Jakob, for å ta medalje, sier Rodal, og fortsetter:

– Jeg forventer en moderat åpning og en sterk siste 1000 meter. Barega har sterk avslutning når han er i form, det samme har Paul Chelimo, kommenterer han.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Finne månedens spiller

  Branns superspiss Bård Finne er blitt belønnet både med landslagsplass og pris som månedens spiller etter en flott mai måned.

  Finne scoret seks mål på fem kamper i Eliteserien forrige måned og hjalp Brann til flere seirer. Bergenserne er også klar for fjerde runde i cupen med hjelp av tre mål fra Finne.

  – Det har vært en veldig god måned, så det er veldig hyggelig, sier Finne til TV 2. (NTB)

  Bård Finne
  Foto: Bjørnar Morønning / NTB
 • Nummer 12 på Fifa-rankingen

  Norges fotballkvinner er på 12.-plass på den siste Fifa-rankingen foran sommerens VM i Australia og New Zealand, melder NTB.

  Siden forrige oppdatering i slutten av mars har Norge tapt 2-4 for Spania og spilt 3-3 mot Sverige. Det gjør at Hege Riises lag holder plassen, viser den nye oversikten på nettsidene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Norge er drøyt åtte poeng bak Japan på 11.-plass. USA topper fortsatt foran Tyskland og Sverige. Regjerende europamester England innehar fjerdeplassen.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste