NRK Meny
Normal

Giro-etappene 2008

Alle etappene i Giro d'Italia i 2008.

Giro d'Italia 2008

1. etappe

Lørdag 10. mai

Palermo (lagtempo) 23,6 km

Både start og mål av den 23,4 km lange lagtempoetappen er i sentrum av Palermo. Etappen inneholder få svinger og lite stigninger, men rytterne kan bli utsatt for vind når de kommer langs havet cirka havveis i etappen. Fra start til mål på Piazza Guiseppe Verdi er det beregnet at rytterne bruker i underkant av en halv time.

Kart 1. etappe

Løypeprofil 1. etappe

2. etappe

Søndag 11. mai

Cefalu - Agrigento 207 km

Dag to på Sicilia er 207 km fra Cefalu til Agrigento. Etappen vil vise rytterne at øye er langt fra flat når de skal over tre stigninger på over 800 meter. Den høyeste er Portella Campanaro på 902 meter. Noen av rytterne husker kanskje deler at etappen som ble benyttet under VM i 1994

Kart 2. etappe

Løypeprofil 2. etappe

3. etappe

Mandag 12. mai

Catania - Milazzo 221 km

Dette er en etappe som bør passe sprinterne i feltet. Det meste av etappen går langs kysten selv om de i starten skal sykle rundt vulkanen Etna. Klarere sprinterne å komme seg helskinnet over den ene stigningen opp til Maletto på 1017 meter, er det nedover og flatt inn mot mål.

Kart 3. etappe

Løypeprofil 3. etappe

4. etappe

Tirsdag 13. mai

Pizzo Calabro - Catanzaro-Lungomare 183 km

Rytterne har nå kommer over til fastlandet. Etappen er ganske lik den forrige på Sicilia. En moderat stigning opp til Passo di Pietra Spada på 1353 meter, før de kjører raskt ned til havnivå i Monasterace Marina. Derfra går etappen langs kysten helt til mål.

Kart 4. etappe

Løypeprofil 4. etappe

5. etappe

Onsdag 14. mai

Belvedere Marittimo - Contusi Terme 202 km

Etappen er relativt flat, men det kan bli tøft for sprinterne i noen av de tøffe stigningene. I tillegg er det en kort men tøff bakke opp mot mål som trolig vil skille en del.

Kart 5. etappe

Løypeprofil 5. etappe

6. etappe

Torsdag 15. mai

Potenza - Peschici 265 km

Den lengste etappen i årets Giro, men ganske lik etappe som dagen før. Etappen kan passe eksplosive ryttere som klarer å stikke fra hovedfeltet, men det kan også ende med massespurt. Etter over sju timer på sykkelen kan rytterne hvile.

Kart 6. etappe

Løypeprofil 6. etappe

7. etappe

Fredag 16. mai

Vasto - Pescocostanzo 180 km

Etter den tøffe 6. etappen skal rytterne få prøvd sine klarteegenskaper i den første etappen med ordentlige stigninger. En første-, en andre og en tredjekategori-stigning skal forseres før man etter åtte serpentinsvinger de siste 2,8 kilometerne kommer i mål i Prescocostanzo på 1454 meter. Vil ryttere med sammenlagt ambisjoner vise seg frem for første gang, eller er det en rytter som vil ha klartretrøya som vinner etappen ?

Kart 7. etappe

Løypeprofil 7. etappe

8. etappe

Lørdag 17. mai

Rivisondoli - Tivoli 208 km

Etappen starter ikke langt fra der rytterne gikk i mål dagen i forveien. Starten går oppe i fjellene, men de som kommer over den bratteste stigningen opp til Forca d’Acero med krefter igjen i beina, vil få en relativt grei reise inn mot Tivoli i nærheten av Roma. Som så mange andre ganger i Giro er spurten i oppoverbakke og den blir trolig litt for tøff for de rene sprinterne.

Kart 8. etappe

Løypeprofil 8. etappe

9. etappe

Søndag 18. mai

Civitavecchia - San Vincenzo 218 km

Tilbake i lavlandet blir dette en flat etappe langs kysten fra Civitavecchia til San Vincenzo. Det ligger dermed an til en massesprint.

Kart 9. etappe

Kart 7. etappe

Mandag 19. mai - hviledag

10. etappe

Tirsdag 20. mai

Pesaro - Urbino (individuell tempoetappe) 39,4 km

Den første delen er relativt flat, men det starter å gå oppover når de kommer til den første mellomtiden. Derfra og opp til Colbordolo får rytterne virkelig kjørt seg. Etter at de kommer over toppen er det ”flatt” et godt stykke før de igjen går oppover igjen mot mål i Urbino. Etappen kan komme til å skille ut de rytterne som ikke er i helt toppform

Kart 10. etappe

Løypeprofil 10. etappe

11. etappe

Onsdag 21. mai

Urbania - Cesena 199 km

En virkelig ”berg og dalbane-etappe” med fem fjell som skal passeres. Den tøffeste er opp til skistedet Monte Carpegna. Dette er et førstekategori-fjell hvor rytterne i seks kilometer sykler i en stigning med gjennomsnitt på 10 prosent og et maksimum på 14 prosent. Avslutning på etappen er relativt grei, så hvis noe har klart å stikke ifra hovedfeltet, skal det være en mulighet å klare og holde unna de siste kilometerne inn til Cesena.

Kart 11. etappe

Løypeprofil 11. etappe

12. etappe

Torsdag 22. mai

Forli - Carpi 172 km

Flat etappe hvor sprinterne kommer til å ha en av sine siste sjanser til å vinne en etappe.

Kart 12. etappe

Løypeprofil 12. etappe

13. etappe

Fredag 23. mai

Modena - Cittadella 177 km

Sprinterne får en siste sjanse til å vise seg frem før rittet går opp i fjellet. Bare førti meter skiller det høyeste og laveste punktet på etappen.

Kart 13. etappe

Løypeprofil 13. etappe

14. etappe

Lørdag 24. mai

Verona - Alpe di Papeago/ Val di Fiemme 195 km

Etappene i helgen kommer trolig til å skille ut de som til slutt skal kjempe om den rosa ledertrøya. Den 14. Etappen starter ganske ut fra Verona og de neste 13,7 milene, men da blir det brått slutt på moroa. På de neste 2,4 milene skal rytterne opp 1600 høydemetere !! opp til Paso Manghen på 2047 m.o.h. Så er det ned til 800 meter igjen før de går inn i veggen opp mot Alpe di Pampeago i Val di Fiemme på 1740. Det er fjerde gang i Giro-historien at det er målgang her og noen vil sikkert huske da Pavel Tonkov slo Marco Pantani her i 1998.

Kart 14. etappe

Løypeprofil 14. etappe

15. etappe

Søndag 25. mai

Arabba - Passa Fedaia/ Marmolada 153 km

De som trodde at den 14. etappen var tøff får, seg nok en aldri så liten overraskelse dagen etter. Den 15. etappen er bare i overkant av 150 kilometer, men rytterne skal over fire førstekategorifjell og et andrekategorifjell !! Etappen er kjent som ”Dolomitt-etappen” og syklistene som orker å nyte utsikten kan få med seg spektakulære fjell og vakker natur.

Kart 15. etappe

Løypeprofil 15. etappe

16. etappe

Mandag 26. mai

San Vigilio di Marebbe - Plan Corones 12,9 km (individuell tempo)

Og som om den 15. etappen ikke var nok, tar man likeså godt en knallhard individuell fjelltempoetappe på mandag. Fra San Vigilio di Marebbe til målgang i Plan de Corones får rytterne ikke hvile et øyeblikk. Det går bare en vei, og det er oppover. På det bratteste er hellingen 24 prosent !!

Kart 16. etappe

Løypeprofil 16. etappe

Tirsdag 27. mai - hviledag

17. etappe

Onsdag 28. mai

Sondrio - Locarno 146 km

Den siste hviledagen i årets Giro er unnagjort og hvis det er noen typiske sprintere igjen i feltet er den 17. etappen som laget for dem. Relativt flatt fra start til mål i sveitsiske Locarno.

Kart 17. etappe

Løypeprofil 17. etappe

18. etappe

Torsdag 29. mai

Mendrisio - Varese 147 km

Ny ganske flat etappe onsdag. Etappen går fra en sykkelgal by til en annen sykkelgal by. Mendrisio arrangerte VM i 1971 og skal arrangere på nytt i 2009. Varese arrangerte hadde VM i 1951 og skal arrangere på nytt senere i år. Deler av den 18. etappen skal sykles i ”VM-løypene”.

Kart 18. etappe

Løypeprofil 18. etappe

19. etappe

Fredag 30. mai

Legano - Presolana/ Mote Pora 228 km

Rytterne skal inn i fjellene igjen på den 19. etappen. Den starter ganske forsiktig, men stigningen opp til Pasa del Vivione på 1828 meter er tøff. Så er det litt ”berg og dalbane” over to ganske bratte fjell, før klatret opp til mål på Presolana - Monte Pora på 1453 m.o.h.

Kart 19. etappe

Løypeprofil 19. etappe

20. etappe

Lørdag 31. mai

Rovetta - Tirano 224 km

Er det ennå ikke noen som har klart å dra ifra i sammenlagtledelsen, så blir det sannsynlig gjort på den neste siste etappen. De første 40 kilometerne gir rytterne litt tid til og forbrede seg til det som komme skal. Passo Gavia er det høyeste punktet på årets Giro på 2618 og stigningen er utenfor kategori ! Så er det neste like bratt nedoverkjøring i seks mil før det igjen går oppover til Paso di Mortirolo på 1853 m.o.h. Etter målgang i Tirano har rytterne 224 kilometerpå sykkelen denne dagen og det skal nå på det meste være klart hvem som sikrer seg de forskjellige trøyene.

Kart 20. etappe

Løypeprofil 20. etappe

21. etappe

Søndag 1. juni

Cesano Maderno - Milano 28,5 (individuell tempo)

Den siste etappen som er en individuell tempoetappe bør være en formalitet i sammendraget. De 28,5 kilometerne går i slak nedover fra start til mål og bør ikke bry på større utfordringer enn det vær og vind kan utsette slite lår og legger for. Store folkemengder er ventet langs etappen og mange kommer nok også til målgang på Corso Venezia der vinneren av det 91. Giro d'Italia blir hedret.

Kart 21. etappe

Løypeprofil 21. etappe

Giro d'Italia 2008

Siste nytt

 • Varsler pressekonferanse kl. 12.15

  Therese Johaug vil holde pressekonferanse allerede klokken 12.15 tirsdag, opplyser manager Jørn Ernst til NRK. Langrennsstjernen skal møte pressen i Seiser Alm etter å ha mottatt CAS-dommen. Det er knyttet stor spenning til om dommen blir strengere eller mildere enn utestengelsen på 13 måneder fra NIFs domsutvalg.

  Therese Johaug
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Kostbart poeng for Godset

  Det ble til tider ampert da Strømsgodset holdt Sarpsborg 08 til 0-0 på bortebane mandag kveld. Totalt ble det delt ut sju gule kort, og Strømsgodset-stopperne Jakob Glesnes og Kim André Madsen må begge stå over neste seriekamp mot Rosenborg. Sarpsborg er nå seks poeng bak serielederne fra Trondheim, mens Godset holder 9.-plassen.

  Sarpsborg
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal