Gikk for tidlig

Arenaen var smekkfull til hovedretten, men nesten ingen ville ha dessert. Dermed gikk de aller fleste tilskuerne glipp av mesterskapets beste kamp så langt.

Sandvolleyball-VM
Foto: www.fivb.org

Norsk idrettspublikum pleier å være flinke til å verdsette store prestasjoner selv om det ikke er nordmenn involvert. Lørdag bommet publikum på centrecourten.

Etter at 7000 mennesker hadde skapt kjempestemning både for Kathrine Maaseide og Janne Kongshavn - og deretter for hovedretten på centrecourt: Bjørn Maaseide og Iver Horrem mot Brasil - var arenaen blåst for folk før kveldens siste kamp.

Og det var synd, for her bommet publikum virkelig.

Fantastisk forestilling

USAs Sean Rosenthal og Jake Gibb, nummer 5 både i VM 2007 og OL 2008 leverte sammen med motstanderne Kirk Pitman og Jason Lochhead fra New Zealand en fantastisk forestilling.

Kampen hadde enorme mengder ypperlig forsvarsspill, lange spektakulære ballvekslinger, serve-ess, kraftfulle angrep og masse nerve. Kun trykk fra tribunene manglet da USA tilslutt nedkjempet New Zealand 21-17, 19-21, 15-13. Om vi ser bort fra de norske seierne, var kampen VMs høydepunkt så langt.

Søndag spiller Brasils superstjerner Emanuel og Ricardo kveldens siste kamp mot danskene Anders Lund Høyer og Bo Søderberg. Da blir forhåpentligvis publikum sittende etter at Tørlen/Håkedal har spilt - Emanuel er jo nesten norsk etter sine sju seiere i Stavanger.

Favorittene videre

Nå har alle lag spilt en kamp. Og de fleste favorittene har kommet seg helskinnet gjennom åpningen. Unntakene i mennenes turnering er brasillianerne Bruno/Maciel som tapte 1-2 for Canada og kineserke Wu/Yin som røk 1-2 for Danmark.

Men toppnavn som Emanuel/Ricardo, Marcio/Fabio, Alison/Harley, Pedro/Cunha, Rogers/Dalhausser og Brink/Reckermann tok alle klare seiere.

Av de antatt sterkeste lagene i kvinnenes turnering er det bare tyskerne Katrin Holtwick og Ilka Semmler som har gått på en smell. Det nykomponerte kubanske laget Fernandez og Ribalta vant 2-1.

Nordmenn i aksjon søndag

Søndag spilles det fire kamper med norske lag:

 • Siri Bjørkesett/Ragnhild Aas - Inguna Minusa/Inese Jursone, Latvia kl 11.00. Det norske laget fikk virkelig kjørt seg mot Kessey/Ross fra USA. Latvierne holder ikke samme nivå, men er likevel et godt lag. De vant sin første kamp mot amerikanerne Fendrick/Ivy, og kan sikre avansement med seier i dette oppgjøret. Det klarer nok ikke det norske wildcardlaget å hindre.
 • Kjell Arne Gøranson/Øyvind Hordvik - Florian Gosch/Alexander Horst, Østerrike kl 13.00. Gøranson/Hordvik var i samme situasjon som Aas og Bjørkesett - de møtte det toppseedede laget i første kamp og fikk det som forventet altfor tøft. Gosch og Horst er også et godt lag, men hvis Hordvik får utnyttet blokka og Gøranson får fart på angrepsspillet, er det mulig å ta poeng fra østerrikerne. Men det holder neppe til seier.
 • Vegard Høidalen/Jørre Kjemperud - Martins Plavins/Lauris Iecelnieks, Latvia kl 16.00. Begge lagene vant sin første kamp. Nordmennene, og spesielt Kjemperud, var solide mot Venezuela. Mens latvierne sto for en liten skrell med seier mot Frankrike. Vinnerne av denne kampen vil dermed være 99 prosent sikre på avansement til cupspillet. Hvis Kjemperud opprettholder spillet fra åpningskampen, Høidalen klarer å heve seg et par hakk og publikum løfter dem, fram bør nordmennene sikre avansement søndag ettermiddag.
 • Nila Håkedal/Ingrid Tørlen - Andrezza Martins/Cristine Santanna, Georgia kl 18.00. Norges fremste medaljehåp leverte en prikkfri åpningskamp mot Danmark. Det georgiske laget, som i realiteten er to brasillianere med georgisk pass, holder en helt annen klasse selv om de tapte sin åpningskamp mot Tyskland. Men Ingrid og Nila slo dem i Stavanger i fjor, har tradisjonelt et godt tak på dem og med entusiasmen de skapte etter åpningkampen bør dette gå veien.

Siste nytt

 • 850 nye millioner til idretten

  Kulturminister Abid Raja (V) legger 850 friske millioner på bordet for å kompensere inntektstapene idretten og frivilligheten har lidd under viruskrisen. I tillegg strekkes perioden det kan søkes om inntektstap fra til 31. august. – Vi kan ikke kompensere krone for krone, men målet er å treffe bredest mulig, sa kulturminister Abid Raja. Han påpekte også at bevilgningene kan økes senere ved behov.

  Abid Raja
  Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud
 • Løke opereres for seks brudd

  Heidi Løke står over håndballjentenes samling til uka på grunn av et inngrep i nesen. Smellen hun fikk under VM i Japan må fikses. – Det er seks brudd i nesen, og neseveggen er trykket helt ut av stilling. Den ser ut som et trekkspill, sier Løke til TV 2.

  Løke
 • Andersson forlenger med Sverige

  Janne Andersson har forlenget sin kontrakt som svensk landslagssjef i fotball. 57-åringen vil fortsette i jobben frem til sommeren 2024. Andersson førte de svenske herrene til VM-sluttspill og kvartfinale i Russland i 2018, og Sverige var også klar for sommerens EM som er utsatt til neste år på grunn av pandemien. Andersson hadde kontrakt som gjaldt gjennom kvalifiseringen og eventuelt fram til VM-sluttspillet i Qatar i 2022, men nå har han fått en avtale som gjør at han kan lede Sverige fram til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024. – Jeg pleier å si at jeg har verdens beste jobb, og det mener jeg. Jeg gleder meg til å gå løs på utfordringene som ligger foran oss, sier han.

  AFP_1K354V
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Sendeplan

Kl. Program Kanal