Hopp til innhold

Derfor frykter de Northug mest i Vasaloppet

Brødreparet Jørgen og Anders Aukland smadret Petter Northug og resten av feltet i Marcialonga, men de tror han blir langt farligere i Vasaloppet.

Anders og Jørgen Aukland

Anders og Jørgen Aukland tror begge at Petter Northug blir skummel i Vasaloppet.

Foto: Gunnar Bøthun

Petter Northug

Petter Northug smilte og virket relativt fornøyd etter Marcialonga søndag.

Foto: Gunnar Bøthun
Jørgen Aukland

Jørgen Aukland gikk først over målstreken i Italia.

Foto: Gunnar Bøthun

Grunnen til det kan leses rett ut av løypeprofilene på de to lengste rennene i langløpssirkuset. I Marcialonga er det kun staking som gjelder fra start til mål for de beste, mens Vasaloppet er mer kupert og derfor passer Northug bedre, mener de to.

– Mange tror Vasaloppet er helt flatt, men det er faktisk en del bakker der, sier Jørgen Aukland til NRK.no.

Vasaloppet arrangeres 4. mars.

Tror ikke på Northugs stakeplan

Northug har tidligere sagt til NRK.no at han vil gå Vasaloppet uten feste, men dette tror mellomste bror Aukland han dropper etter erfaringen fra Marcialonga.

– Jeg tror ikke han gjør det. Da skal det er veldig spesielt føre til, mener han.

Northug selv vil ikke gi noe endelig svar.

– Jeg bruker dette som er erfaring til å legge en plan, slik at jeg kan være med å kjempe om seieren i Vasaloppet. Jeg gikk jo bare og hadde vondt på slutten i dag, sier Northug.

Flat spurt

I verdenscup og mesterskap er løypene langt mer kuperte enn i Marcialonga. Northug er derfor mer vant til å bruke forskjellige klassisk-teknikker, i stedet for å stå og stake i time etter time som i Marcialonga.

Derfor vil Vasaloppet væremer likt det Northug er vant til, og har vært verdens beste til, i mange år, mener mellomste Aukland.

I tillegg tror han avslutningen i Mora, etter 90 Vasa-kilometer, passer bedre for Northug.

– Jeg er sikker på at han blir farligere i Vasaloppet enn han var her i Marcialonga, det trodde jeg også før løpet i dag. Avslutningen her i Cavalese er ganske spesiell, mens Vasaloppet er mye flatere på slutten. Det passer nok Petter bedre med den spurten han har.

Les videre under videoen!

Video Jørgen Aukland, sterkere enn Northug

SE VIDEO: Brødrene Aukland frykter Northug i Vasaloppet.

– Han blir veldig sterk

– Samtidig så er det to mil lenger også, så du blir lang i armene der også. Men nå vet han nok hva han må trene på. Petter vil helt sikkert bli knallhard i Vasaloppet. Men det er spesielt, og du må ha maks klaff med ski, dagsform og drikkeopplegg. Så det er ikke bare å reise til Vasan og vinne, men han er absolutt en av de som kan gjøre det, sier Jørgen Aukland.

Også storebror Anders frykter Northug langt mer i Sverige.

Petter lærte nok en hel masse i dag. Han blir veldig sterk i «Vasan». Han er verdens beste skiløper sammen med Dario Cologna, og har vunnet femmiler i OL og VM. Så det er veldig gøy å slå ham i et langt skirenn, sier Anders Aukland til NRK.no.

Utfordringen for Northug er først og fremst lengden på løpene, mener søndagens vinner.

– Du blir så utmattet. Selv om du vil gå, er det ikke sikkert at armene svarer slik du er vant til, sier han.

La grunnlaget

– Hvor mye har du lært i dag, Petter Northug?

– At man må ha en slikt løp i bunn, og alle som har gått slike løp sier at du blir atskillig mye sterkere etter å ha prøvd det en gang og fått en gjennomkjøring, sier Northug, og tegner følgende bilde overfor NRK.no:

– Det er litt sånn på sommeren også, når du staker en lang rulleskitur blir du langt sterkere på det, men jeg gjør ikke så mye av det på vinteren. Derfor tror jeg det er veldig viktig å få gått et løp som Marcialonga først.

Siste nytt

 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP
 • Avalanche sikret seg årets Stanley Cup

  I den sjette av sju mulige finalekamper mot Tampa Bay Lightning, sikret Colorado Avalanche sin fjerde seier. De kan dermed ta med seg Stanley Cup-trofeet hjem, som beviser at Avalanche er årets vinner av den nordamerikanske ishockeyligaen NHL.

  Før det siste møtet hadde Avalanche tre seirer under beltet, mens Lightning hadde vunnet to kamper. Med to seirer på rad, kunne dermed laget fra Tampa Bay beholdt pokalen de vant i 2020 og forsvarte i fjor.

  Stanley Cup Avalanche Lightning Hockey
  Foto: John Bazemore / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste