Hopp til innhold

Derfor frykter de Northug mest i Vasaloppet

Brødreparet Jørgen og Anders Aukland smadret Petter Northug og resten av feltet i Marcialonga, men de tror han blir langt farligere i Vasaloppet.

Anders og Jørgen Aukland

Anders og Jørgen Aukland tror begge at Petter Northug blir skummel i Vasaloppet.

Foto: Gunnar Bøthun

Petter Northug

Petter Northug smilte og virket relativt fornøyd etter Marcialonga søndag.

Foto: Gunnar Bøthun
Jørgen Aukland

Jørgen Aukland gikk først over målstreken i Italia.

Foto: Gunnar Bøthun

Grunnen til det kan leses rett ut av løypeprofilene på de to lengste rennene i langløpssirkuset. I Marcialonga er det kun staking som gjelder fra start til mål for de beste, mens Vasaloppet er mer kupert og derfor passer Northug bedre, mener de to.

– Mange tror Vasaloppet er helt flatt, men det er faktisk en del bakker der, sier Jørgen Aukland til NRK.no.

Vasaloppet arrangeres 4. mars.

Tror ikke på Northugs stakeplan

Northug har tidligere sagt til NRK.no at han vil gå Vasaloppet uten feste, men dette tror mellomste bror Aukland han dropper etter erfaringen fra Marcialonga.

– Jeg tror ikke han gjør det. Da skal det er veldig spesielt føre til, mener han.

Northug selv vil ikke gi noe endelig svar.

– Jeg bruker dette som er erfaring til å legge en plan, slik at jeg kan være med å kjempe om seieren i Vasaloppet. Jeg gikk jo bare og hadde vondt på slutten i dag, sier Northug.

Flat spurt

I verdenscup og mesterskap er løypene langt mer kuperte enn i Marcialonga. Northug er derfor mer vant til å bruke forskjellige klassisk-teknikker, i stedet for å stå og stake i time etter time som i Marcialonga.

Derfor vil Vasaloppet væremer likt det Northug er vant til, og har vært verdens beste til, i mange år, mener mellomste Aukland.

I tillegg tror han avslutningen i Mora, etter 90 Vasa-kilometer, passer bedre for Northug.

– Jeg er sikker på at han blir farligere i Vasaloppet enn han var her i Marcialonga, det trodde jeg også før løpet i dag. Avslutningen her i Cavalese er ganske spesiell, mens Vasaloppet er mye flatere på slutten. Det passer nok Petter bedre med den spurten han har.

Les videre under videoen!

Video Jørgen Aukland, sterkere enn Northug

SE VIDEO: Brødrene Aukland frykter Northug i Vasaloppet.

– Han blir veldig sterk

– Samtidig så er det to mil lenger også, så du blir lang i armene der også. Men nå vet han nok hva han må trene på. Petter vil helt sikkert bli knallhard i Vasaloppet. Men det er spesielt, og du må ha maks klaff med ski, dagsform og drikkeopplegg. Så det er ikke bare å reise til Vasan og vinne, men han er absolutt en av de som kan gjøre det, sier Jørgen Aukland.

Også storebror Anders frykter Northug langt mer i Sverige.

Petter lærte nok en hel masse i dag. Han blir veldig sterk i «Vasan». Han er verdens beste skiløper sammen med Dario Cologna, og har vunnet femmiler i OL og VM. Så det er veldig gøy å slå ham i et langt skirenn, sier Anders Aukland til NRK.no.

Utfordringen for Northug er først og fremst lengden på løpene, mener søndagens vinner.

– Du blir så utmattet. Selv om du vil gå, er det ikke sikkert at armene svarer slik du er vant til, sier han.

La grunnlaget

– Hvor mye har du lært i dag, Petter Northug?

– At man må ha en slikt løp i bunn, og alle som har gått slike løp sier at du blir atskillig mye sterkere etter å ha prøvd det en gang og fått en gjennomkjøring, sier Northug, og tegner følgende bilde overfor NRK.no:

– Det er litt sånn på sommeren også, når du staker en lang rulleskitur blir du langt sterkere på det, men jeg gjør ikke så mye av det på vinteren. Derfor tror jeg det er veldig viktig å få gått et løp som Marcialonga først.

Sportsnyheter

City

City beklager angrep på Villa-keeper etter ligaseieren

Da Manchester City-supporterne stormet banen etter å ha sikret serietittelen, ble Robin Olsen overfalt, ifølge klubben. Ligamesterne beklager hendelsen.

Siste nytt

 • Dixon satte fartsrekord

  Scott Dixon sikret beste startposisjon i billøpsklassikeren Indianapolis 500 med den raskeste kvalifiseringstid noen gang, melder NTB.

  Dixon hadde snittfart på 376,580 km/t over fire runder på ovalbanen, og så fort har ingen kjørt i kampen om «pole position». Newzealenderen sikret beste startposisjon i løpet for femte gang.

  b0aoGmk3LDc
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Hovland langt bak

  Viktor Hovland var i favorittsjiktet før det amerikanske PGA-mesterskapet, men endte på delt 41.-plass. Hovland fikk mye motgang også på avslutningsrunden i det amerikanske PGA-mesterskapet, blant annet med hattrick i bogeyer, melder NTB.

  Justin Thomas vant etter omspill mot Will Zalatoris.

  HiIQe_eLQg0
  Foto: Orlando Ramirez / Reuters
 • Frisk Sørloth tross tap

  Alexander Sørloth herjet med Atlético Madrid-forsvaret i en omgang, men fikk ikke uttelling. Real Sociedad måtte tåle 1-2-tap i sesongens siste kamp.

  Hjemmelaget var klart best i første omgang og burde ha ledet ved pause. Sørloth serverte Rafinha to kjempesjanser som ble misbrukt. Nordmannen burde også hatt straffespark da han ble felt, men dommeren fikk ikke med seg at han ble sparket på foten.

  Etter sidebytte var det helt andre takter fra Atlético, og Rodrigo de Paul scoret ledermålet med en suser i krysset før Angel Correa skrudde inn 2-0.

  Sørloth ble byttet ut i det 72. minutt og endte med fire seriemål på 33 kamper i leieoppholdet.

  Innbytter Jon Guridi reduserte på overtid i styrtregnet, men Atlético berget seieren.

  LaLiga - Real Sociedad v Atletico Madrid
  Foto: VINCENT WEST / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste