Var milevis fra pallen i januar - tok sølv i VM: – Jeg traff «rock bottom»

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Jarl Magnus Riiber og Espen Andersen ga det de kunne og tok sølv på lagsprinten. For sistnevnte lå det ikke i kortene at han skulle ta en VM-medalje.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TØFF SESONG: Espen Andersen (t.v.) har slitt med å hevde seg i toppen i år. I VM ble det sølv sammen med Jarl Magnus Riiber (t.h.).

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg ødelegger gullsjansene våre i dag. Andersen leverer ti av ti. Lagmessig er det fint at han leverer såpass i dag, sier Riiber til NRK.

Verken Riiber eller Andersen klarte å hente inn nok sekunder, og måtte til slutt innse at det var sølvet det stod om. Gullet havnet utenfor rekkevidde.

– Jeg pissa jo på Lamparter i prøveomgangen i dag, og så «choker» jeg så det ljomer etter i rennhoppet. Og der røk det rett og slett i dag, sier Riiber, som skuffet i hoppdelen.

Men lagkameraten hadde mye å være glad for likevel.

– Traff «rock bottom»

– Jeg er kjempefornøyd. Vi gikk for gull i dag, men de var sterke foran der, sier Andersen til NRK.

Og det er kanskje ikke så rart at Andersen er litt mer fornøyd enn lagkameraten. Han har ikke vært i nærheten av nivået til Riiber denne sesongen, og har tiendeplass som beste plassering.

VM på ski 2021 i Oberstdorf, Espen Andersen

Espen Andersen ble valgt som lagkameraten til Riiber foran Jens Lurås Oftebro.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg er superfornøyd uansett. Jeg ble vraket til verdenscup tidligere i januar og var ikke i nærheten. Jeg var så langt unna VM at du aner ikke, sier Andersen til NRK.

I januar gikk han flere konkurranser i kontinentalcupen - nivået under verdenscupen.

At det skulle bli sølv i VM hadde han ikke trodd hvis han hadde fått høre det i januar.

– Jeg hadde trodd at dere tulla med meg. Jeg var så dårlig at jeg var knapt topp 15 i Norge i starten av januar. Jeg begynte nesten å trykke på knappene om det var verdt å holde på videre. Så da sa jeg til meg selv at jeg skulle gi det et skikkelig forsøk, forteller Andersen.

– Jeg følte jeg traff skikkelig «rock bottom» på et vis. Jeg hoppa dårlig og gikk skikkelig baklengs så da tenkte jeg at det blir ikke noe dårligere enn det her utover vinteren.

Riiber skryter også av lagkameraten.

– Jeg er imponert. Det rennhoppet hans i dag viste hva han er laget av. Jeg var ekstremt sikker på at det kunne bli et bra lag med Andersen. Han viser i dag at toppnivået hans er blant verdens beste, sier Riiber.

Jarl Magnus Riiber og Espen Andersen måtte se seg slått av Lukas Greiderer og Johannes Lamparter.

– Det går ikke dette her

Riiber var nok revansjelysten etter sølvet for noen dager siden. Han plukket åtte sekunder på første etappe, og startet å jobbe Norge inn i gullkampen. Før start var det rett over halvminuttet opp til Østerrike og Japan.

I de påfølgende etappene klarte de ikke hente like mye, men passerte likevel Japan som ledet før langrennet.

Norge ga på ingen måte opp kampen, men Østerrike var fryktelig sterke.

Sekundene rant på, og inn på den siste etappen var Norge 32 sekunder bak. Samme avstand til østerrikerne som før langrennet.

– Nå må Riiber begynne å plukke. Skal du ha gull må du bare kjøre alt du har, sa kommentator Jann Post da Riiber gikk en av sine siste runder.

– Han må ikke safe noe. Ikke gå på sikkerhet, han må ut og krige litt.

Siste nytt

 • RBK-seier i første test

  Rosenborg vant 3-0 over 1.-divisjonslaget Raufoss i sesongens første treningskamp. Dino Islamovic, Emil Konradsen Ceïde og Carlo Holse scoret målene. Åge Hareide ga også startplass til tre nye spillere: Adam Andersson (venstreback), Vebjørn Hoff (midtbane) og Stefano Vecchia (høyre kant), skriver NTB.

  RBK
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Graham Hansen med to målgivende

  Caroline Graham Hansen og Barcelona kjørte over Deportivo La Coruña, og storlaget ga seg ikke før det stod 9-0. Hansen hadde to målgivende pasninger i 1.-omgang, og tabelljumboen lagde også to selvmål. 26-åringen ble tatt av banen etter en drøy time.

  Graham Hansen
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Redusert straff for Veerpalu

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kutter Andrus Veerpalus utelukkelse etter dopingsaken «operasjon Aderlass».

  I mars behandlet CAS' antidoping-avdeling saken. Det førte til at langrennsprofilen utestenges fra all aktivitet i FIS-regi til 28. september i år. Det er en reduksjon fra fire til to år. FIS utelukket ham først for fire år.

  Endringen kommer fram på skiforbundets hjemmeside. Estlenderen Veerpalu dømmes for direkte å ha deltatt i planlegging og gjennomføring av dopingbruk hos utøvere og forsøk på å tildekke saken.

  Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble østerrikske langrennsløpere tatt på fersken da de injiserte opptint blod på et hotell. Dette førte så til en omfattende etterforskning der den tyske legen Mark Schmidt ble pekt ut som hovedmann i en stor dopingsak med forgreninger til mange land.

  Veerpalu og Mati Alaver, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp og Alekséj Poltoranin innrømmet å ha vært involvert.

  Disse fikk fra to og et halvt til fire års utelukkelse. To utøvere (Max Hauke og Dominik Baldauf) ble suspendert for fire år. Hauke fikk også betinget fengsel i fem måneder i Østerrike.

  Veerpalu har to OL- og to VM-gull individuelt i langrenn. Han fylte 50 år i februar. (NTB)

  Veerpalu
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal