NRK Meny
Normal

Kowalczyk om egen kropp: – En eneste stor betennelse

Etter å ha lagt bak seg et vanskelig og skuffende år i skisporet, er Justyna Kowalczyk (32) for alvor i gang med forberedelsene til neste sesong. Men oppkjøringen går ikke som planlagt.

Kowalczyk

NEDTUR: Justyna Kowalczyk depper etter 7.- plassen på 10-kilometeren i Tour de Ski i januar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tre økter om dagen. Der ligger listen for en revansjesugen Kowalczyk etter at forrige sesong ble sterkt preget av skader, depresjon og et medaljefattig VM i Falun.

Den polske langrennsyndlingen fikk med seg kun én medalje fra verdensmesterskapet i Sverige - bronsemedaljen hun og lagvenninnen Sylwia Jaskowiec tok på lagsprinten.

Nå er ambisjonen å slå tilbake, men det butter i mot for den tidligere så dominante langrennsløperen. Den tredje økten hver dag er nemlig vanskelig å gjennomføre på grunn av en kropp som ikke spiller på lag.

– Problemet er at man med det blotte øyet ser at kroppen dessverre ikke henter seg inn så kjapt som for ti år siden. Metabolismen fungerer litt saktere, skriver Kowalczyk i en blogg for det polske nettstedet Sport.pl.

LES SAKEN: Kowalczyk: – Jeg var bevisstløs i fire minutter

Må endre på treningen

Sagt på en enklere måte: Kroppen skranter.

– Som min fysioterapeut uttrykte det sist: Kroppen min er en eneste stor betennelse. Men jeg klager ikke, skriver 32-åringen videre.

Den såre kroppen til tross, Kowalczyk har bestemt seg for å satse videre mot OL i sørkoreanske Pyongchang i 2018. For å lykkes på veien, er polakken innstilt på å gjøre endringer i treningsopplegget.

– For at jeg skal være 100 prosent klar for Pyongchang, slik jeg var i Torino, Vancouver og Sotsji, må jeg endre på mye ved meg selv. Jeg må endre litt på hvordan jeg går på ski, kroppsbygningen og startteknikken.

– Jeg må generelt begynne å tenke litt annerledes. Jeg må huske på at jeg bare blir eldre og eldre, skriver Kowalczyk.

Ingen mesterskap

Trolig begynner hun så smått med endringene allerede nå. 2015/2016-sesongen er mesterskapsfri og derfor er det «bare» verdenscupen, Tour de Ski og det nye etappeløpet i Canada som er gjevt å vinne til vinteren.

– Den beste tiden for endring, er en sesong uten en viktig begivenhet, påpeker Kowalczyk.

Hun har gått fra å vinne Tour de Ski sammenlagt fire år på rad (2010-2013) til å kritisere den norske langrennseliten for å drepe langrennssporten.

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skrev Kowalczyk i en kronikk for polske Gazeta like før jul.

Siste nytt

 • Rød med brudd i hånden

  Magnus Abelvik Rød står i fare for å miste håndball-EM i Kroatia i januar etter å gjennomgått en operasjon for et brudd i hånden. 20-åringen er ute i åtte uker.

  Firenasjonersturnering i håndball for menn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Weng står over Beito-sprinten

  Heidi Weng starter ikke lørdagens sprint på Beitostølen, og vil heller konsentrere seg om søndagens 10-kilometer, opplyser skiforbundet lørdag morgen.

  Weng
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • To mål av Zahid

  Ghayas Zahid scora to mål då Apoel slo Ominia 3-1 i lokaloppgjeret i Nikosia på Kypros i kveld.

  Apoel ligg på fjerdeplass, 6 poeng bak leiande AEK Larnaca men med to kampar til gode.

  Ghayas Zahid
  Foto: FLORIAN CHOBLET / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale G19, Molde – Rosenborg
Cupfinale: G19: Molde - Rosenborg
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, kvinner og menn
Langrenn: Klassisk sprint
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
Sesongstart skiskyting: Sprint menn
V-cup skøyter: 500 m kvinner
V-cup skøyter
NM kombinert: Langrenn