NRK Meny
Normal

Kowalczyk om egen kropp: – En eneste stor betennelse

Etter å ha lagt bak seg et vanskelig og skuffende år i skisporet, er Justyna Kowalczyk (32) for alvor i gang med forberedelsene til neste sesong. Men oppkjøringen går ikke som planlagt.

Kowalczyk

NEDTUR: Justyna Kowalczyk depper etter 7.- plassen på 10-kilometeren i Tour de Ski i januar.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tre økter om dagen. Der ligger listen for en revansjesugen Kowalczyk etter at forrige sesong ble sterkt preget av skader, depresjon og et medaljefattig VM i Falun.

Den polske langrennsyndlingen fikk med seg kun én medalje fra verdensmesterskapet i Sverige - bronsemedaljen hun og lagvenninnen Sylwia Jaskowiec tok på lagsprinten.

Nå er ambisjonen å slå tilbake, men det butter i mot for den tidligere så dominante langrennsløperen. Den tredje økten hver dag er nemlig vanskelig å gjennomføre på grunn av en kropp som ikke spiller på lag.

– Problemet er at man med det blotte øyet ser at kroppen dessverre ikke henter seg inn så kjapt som for ti år siden. Metabolismen fungerer litt saktere, skriver Kowalczyk i en blogg for det polske nettstedet Sport.pl.

LES SAKEN: Kowalczyk: – Jeg var bevisstløs i fire minutter

Må endre på treningen

Sagt på en enklere måte: Kroppen skranter.

– Som min fysioterapeut uttrykte det sist: Kroppen min er en eneste stor betennelse. Men jeg klager ikke, skriver 32-åringen videre.

Den såre kroppen til tross, Kowalczyk har bestemt seg for å satse videre mot OL i sørkoreanske Pyongchang i 2018. For å lykkes på veien, er polakken innstilt på å gjøre endringer i treningsopplegget.

– For at jeg skal være 100 prosent klar for Pyongchang, slik jeg var i Torino, Vancouver og Sotsji, må jeg endre på mye ved meg selv. Jeg må endre litt på hvordan jeg går på ski, kroppsbygningen og startteknikken.

– Jeg må generelt begynne å tenke litt annerledes. Jeg må huske på at jeg bare blir eldre og eldre, skriver Kowalczyk.

Ingen mesterskap

Trolig begynner hun så smått med endringene allerede nå. 2015/2016-sesongen er mesterskapsfri og derfor er det «bare» verdenscupen, Tour de Ski og det nye etappeløpet i Canada som er gjevt å vinne til vinteren.

– Den beste tiden for endring, er en sesong uten en viktig begivenhet, påpeker Kowalczyk.

Hun har gått fra å vinne Tour de Ski sammenlagt fire år på rad (2010-2013) til å kritisere den norske langrennseliten for å drepe langrennssporten.

– Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skrev Kowalczyk i en kronikk for polske Gazeta like før jul.

Siste nytt

 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP
 • NFL-stjerne satser videre

  Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

  SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma