Hopp til innhold

Frankrike verdensmester etter målfest: – En finale vi aldri kommer til å glemme

Frankrike er vinner av fotball-VM 2018 etter den mest målrike finalen siden 1966. 4–2 over Kroatia sendte «Les Bleus» til himmels.

World Cup - Final - France v Croatia

BLÅ EKSTASE: Frankrike jubler for at de kan kalle seg verdensmestere i fotball etter 4-2 over Kroatia i finalen.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

1 av 9
6,050 visninger

Se Lloris gjøre en gedigen tabbe

  • Se Lloris gjøre en gedigen tabbe

    0:15
  • Frankrike tar ledelsen etter selvmål

    0:16
  • Ivan Perišić dunker inn utligningen for Kroatia

    0:21
  • Frankrike roper på hands

    0:09
  • Dommeren dømmer straffe etter videodømming

    0:12
  • Frankrike tar tilbake ledelsen etter straffe

    0:15
  • Sjanse Kroatia

    0:08
  • Pogba sender Frankrike opp i 3-1!

    0:20
  • Mbappé dunker inn Frankrikes fjerde mål!

    0:18

– En fantastisk fotballkamp, en finale vi aldri kommer til å glemme, konkluderte Aleksander Schau i NRK-studio på Kontraskjæret.

Finalen inneholdt det aller meste, og ikke minst scoringer. Flere enn i noen VM-finale siden England slo Vest Tyskland 4-2 i 1966. Og siden den ble avgjort i ekstraomganger må man helt tilbake til 1958 før det har vært scoret flere i ordinær tid.

– En finale vi kommer til å huske. Ikke bare for de seks målene, men for mye annet og, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Og aller best vil den huskes av franskmennene, som var en eneste stor saus av smil og pur lykke etter at VM-pokalen ble deres.

Laster Twitter-innhold

– Det er så herlig å se hva fotball kan gjøre med mennesker, så mye glede det kan skape, sa studiogjest John Carew.

Kroatia kom klart best i gang, og truet det franske målet ved flere anledninger det første kvarteret. Likevel var det «Les Bleus» som scoret først etter det som nesten var en blåkopi av den første mot Uruguay i kvartfinalen, et innoverskrudd frispark fra Antoine Griezmann i retning Raphael Varane. Forskjellen fra da var at Mario Mandžukić rakk imellom, men dessverre for Kroatia ikke til annet enn å stusse ballen i eget nett. Det første selvmålet i en VM-finale.

VAR-diskusjon

Som de har gjort i alle utslagskampene slo Kroatia tilbake, og det med en utsøkt scoring. Kaoset i 16-meteren endte med at Domagoj Vida la igjen til Ivan Perišić som med et praktfullt medtak og like flott skudd utlignet etter 28 minutter.

Samme mann var uheldig da Matuidis heading gikk i armen hans seks minutter, og etter store franske protester tok dommer Néstor Pitana hjelp av VAR før han til slutt bestemte seg for å peke på straffemerket.

Billig eller ikke, det brydde ikke Griezmann seg om da han iskaldt ventet ut Danijel Subašić og trillet ballen til venstre etter at Kroatias keeper hadde kastet seg andre veien.

frankrike

LEDELSE: Antoine Griezmann sendte Frankrike opp i 2-1 på en omdiskutert straffe.

Foto: Adrian Dennis / AFP

– Finale for historiebøkene

Andreomgangen fortsatte i samme spor, med Kroatia som det førende laget i jakten på utligning. Det gav også rom for kontringssterke franskmann, og etter 52 minutter var Kylian Mbappé svært nær å øke ledelsen da han parkerte Vida og kom alene med Subašić. En god benparade holdt imidlertid kroatene inne i kampen.

Få minutter senere, rett før snaue timen var gått lot ikke Paul Pogba sjansen gå fra seg da han fikk returen fra sitt eget skudd på 16-meterstreken. Skuddet med høyrefoten gikk i en forsvarer, det neste med den venstre endte i nettmaskene.

Kroatia nekter å gi opp, men maktet ikke å skape store trusler. Og det tok ikke mer enn fem minutter før kampen var avgjort. Kylian Mbappé fikk akkurat den tiden og plassen han trengte for å hamre ballen i hjørnet fra 20 meter.

– En spiller som sliter ut alle adjektivene. Han har vært utrolig god, beskrev ekspert Lise Klaveness i studio.

Laster Twitter-innhold

Megatabbe

Frankrike-keeper Hugo Lloris skjenket Kroatia et lite håp da han skjenket Mandžukić ballen og med det reduseringen på en måte man sjelden ser på dette nivået.

– Det må¨være den største tabben i en VM-finale noensinne. Det går Karius fra Champions League-finalen en høy gang, mente Stabrun Smith.

Om franskmennene ble nervøse skjulte de det godt, for Didier Deschamps` menn holdt roen, og kontrollerte det inn uten at Kroatia klarte å skape de store sjansene.

macron

HØYT OPPE: Også Emmanuel Macron turte å slippe jubelen løs på VIP-tribunen.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Dermed er Frankrike det sjette landet som har blitt verdensmester i fotball mer enn én gang.

– Nydelig å se at de endelig, i den aller siste omgangen av VM 2018, slipper håndbrekket. Man kan vinne så mange ligamesterskap og Champions League man bare vil, å vinne VM er det aller største for alle fotballspillere, sier Schau.

Laster Twitter-innhold

De tapende finalistene fikk også trøstende ord etter en kamp de virkelig bidro til at ble en minnerik affære.

– De har all grunn til å være stolte. De kommer til å bli feiret når de kommer hjem, og det er så fortjent. Dette er helter og legender uansett, mener John Carew.

franske fans

Franske supportere tar av på gatene i Paris når de feirer VM-gullet.

Foto: Thibault Camus / AP

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal