NRK Meny

Stian Semb Aasmundsen

Stian Semb Aasmundsen trente sammen med Martin Ødegaard i Mjøndalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi hadde bare hørt at han var et veldig bra talent. Du ser jo det med én gang - han har den touchen som trengs for å ta ethvert nivå, sier Mjøndalen-spiller Stian Semb Aasmundsen engasjert til NRK.

Det er ikke lenge siden 14 år gamle Martin Ødegaard var på sin første Mjøndalen-trening. Der var de etablerte spillerne spente på hva de skulle få se.

– Han dominerte ikke treningene helt i starten. Likevel gikk det ganske kjapt fra han var hos oss til han begynte å trene med A-laget til Strømsgodset, mimrer Aasmundsen.

Gikk fort

I januar 2014 ble ungdomsskoleeleven Martin en del av Drammen-klubbens junioravdeling. I sesongoppkjøringen fikk han flere innhopp for førstelaget.

– Det var mitt første møte med Martin. Vi hadde hørt gjetord om han tidligere, men han viste seg som en stille og rolig gutt med noen vanvittige ferdigheter, forteller tidligere Godset-kamerat Øyvind Storflor til NRK.

13. april ble den store dagen for Martin Ødegaard - med debut i eliteserien, da han kom inn for Peter Kovacs etter 72 minutter i seieren over Aalesund. 15 år og 117 dager gammel ble Martin dermed tidenes yngste debutant i norsk toppdivisjon.

Han dominerte ikke treningene våre helt i starten

Stian Semb Aasmundsen, Mjøndalen

Deila og Ødegaard

Martin Ødegaard i mixed-zone etter Strømsgodset-debuten mot Aalesund. Daværende trener Ronny Deila kommenterer tidenes yngste eliteserie-spiller.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det til tross for at han ikke hadde «eid» Mjøndalen-treningene kort tid tidligere.

– At han ikke dominerte tenkte vi ikke var så rart. Men han var såpass leken, med god touch og ballkontroll. Men den fysiske biten var bare 15 år, utdyper Stian Semb Aasmundsen.

Utviklet seg raskt

Med tiden fikk Martin mer og mer tillitt i Strømsgodset, samtidig som publikum raskt trykket den dribleglade midtbanespilleren til sitt bryst.

– Martin viste en utrolig rapp og fin utvikling hos oss, og tok alle stegene veldig fort. Han gikk fra å bare være en teknisk, spinkel spiller til å utvikle det lagtekniske. Jeg er veldig imponert, sier Øyvind Storflor.

16. mai ble Martin også tidenes yngste målscorer i eliteserien - 15 år og 150 dager gammel.

Ødegaard og Storflor

Martin Ødegaard og Øyvind Storflor gratulerer hverandre etter 2-0-seieren over Molde i november.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

På landslaget med autoritet

Etter å ha imponert for Drammens-klubben siden april ville det norske folk, og flere aviser, se fotballvidunderet med det norske flagget på bystet. De fikk sin vilje i august, da tidenes yngste norske landslagsspiller debuterte i treningskamp mot De forente arabiske emirater.

Det første som slo meg var at det var kult at en så ung spiller kunne spille med så mye autoritet

Tarik Elyounoussi

De etablerte landslagsspillerne lot seg tidlig imponere av førstereisgutten.

– Det første som slo meg var at det var kult at en så ung spiller kunne spille med så mye autoritet, forteller landslagskollega Tarik Elyounoussi til NRK.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard debuterte for Norge i privatlandskampen mot De forente arabiske emirater i august.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg husker da jeg selv var på landslaget for første gang. Jeg var nervøs og gjorde mange småfeil, men på Martin virket det som om han hadde vært med lenge, fortsetter Tarik imponert.

Fortsatt den samme

Tarik Elyounoussi

Landslags- og Hoffenheim-spiller Tarik Elyounoussi er imponert over autoriteten Martin Ødegaard viste på første landslagssamling.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen

13. oktober ble Martin tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp; mot Bulgaria fikk 15-åringen 30 minutter som innbytter for Mats Møller Dæhli, i en kamp Norge vant 2-1 på Ullevaal stadion.

Men nå hadde allerede ryktene begynt å svirre rundt Norges nykronede fotballjuvel. Bare dager tidligere uttalte toppfotballsjef Nils Johan Semb at han aldri hadde sett en 15-åring med større ferdigheter (bare med et mulig unntak for Cristiano Ronaldo).

Det er selvfølgelig veldig artig å se hvordan Martin har taklet ting - at han fortsatt er den samme gutten, med beina godt plantet på jorda, og at han bare fortsetter å jobbe

Øyvind Storflor

3. november meldte så spansk presse at Martin var på sitt andre besøk i Real Madrid. Like etter kåret nettstedet Teamtalk Martin Ødegaard til verdens største fotballtalent.

– Det er selvfølgelig veldig artig å se hvordan Martin har taklet ting - at han fortsatt er den samme gutten, med beina godt plantet på jorda, og at han bare fortsetter å jobbe, sier Øyvind Storflor.

– Men det er en grunn til at Martin har tatt stegene. Han har ikke hvilt for å nyte tingene han har opplevd, men hele tiden jobbet mot nye mål.

DT

Drammens Tidende meldte 19. januar at Martin Ødegaard hadde bestemt seg for å bli Real Madrid-spiller. Den spanske sportsavisen Marca klistret det rett inn på sine sider.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Overgangssaga

Strømsgodset-juvelen endte sesongen 2014 med 23 kamper og fem mål i eliteserien, noe som gjorde at han ikke overraskende ble kåret til årets unge talent i norsk fotball. Og som vi husker intensiverte vidunderbarnet nå turneen til Europas største fotballklubber.

21. november meldte den spanske sportsavisen Marca at Real Madrid hadde tilbudt Martin en femårs-kontrakt. Siden har han besøkt klubben til sammen tre ganger, i tillegg til omtalte besøk hos Barcelona, Bayern München, Liverpool, Manchester United og Arsenal.

martin

Norske medier lot aldri Martin Ødegaard være i fred, mens overgangshysteriet stod på som verst.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Til tross for all fartingen og oppmerksomheten var ikke dette noe det nå 16 år gamle fotballtalentet snakket om på trening.

– Martin har holdt dette for seg selv. Han var tross alt Strømsgodset-spiller, så det var greit med lav profil, sier Storflor engasjert.

– Det har vært nesten umulig å lese alt som har stått skrevet, men det har vært spennende å se hvilke klubber han har vært koblet til.

Dette blir helt rått. Det er artig at verdens største talent har vært i klubben jeg spiller i.

Øyvind Storflor

Har beina på jorda

Estadio Santiago Bernabeu

Santiago Bernabeu er Martin Ødegaards nye arbeidsplass.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Internasjonalt har de kanskje ikke vært fullt så ivrige til å skrive om «verdens største fotballtalent» som i Norge, men Martin Ødegaard har likevel skapt seg et navnt i utenlandsk sportspresse.

Tyske Sport1 hevdet lenge at nordmannen var nær å signere for Bayern München, mens Marca har kommet med lignende innsideinformasjon om Real Madrid. I dag ble det siste endelig bekreftet.

– Martin er ydmyk, har beina godt plantet på jorda og er lærevillig. En unggutt med den innstillingen vil nå langt, sier Tarik Elyounoussi imponert.

– Dette blir helt rått. Det er artig at verdens største talent har vært i klubben jeg spiller i, sier Storflor, og legger til:

– Hadde du fortalt meg dette i januar 2014 ville jeg selvsagt blitt overrasket, men etter å ha sett Martin det siste året er jeg ikke lenger det.

Ronaldo

Dette blir Martin Ødegaards nye treningspartnere.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Siste nytt

 • Ny nedtur for Djokovic

  Novak Djokovic jager forgjeves gammel form etter sine skadeproblemer. Onsdag slo 140.-rankede Martin Klizan ham ut av Barcelona Open, melder NTB.

  TENNIS-ATP-BARCELONA
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Eckhoff til Sør-Trøndelag skikrets

  Stian Eckhoff blir Sør-Trøndelag skikrets nye administrasjonssjef. Den avtroppende landslagstrener for de kvinnelige skiskytterne starter i jobben til høsten, melder NTB.

  Stafett 4 x 6 km skiskyting damer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Carlsen-remis mot Karjakin

  Med sorte brikker spilte Magnus Carlsen remis mot Sergej Karjakin i Shamkir Chess i Aserbajdsjan onsdag. Partiet endte uavgjort etter 30 trekk.

  Nordmannen står med fem remis og én seier etter seks runder.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid