Hopp til innhold

For redd til å komme tilbake på isen - nå vil han kjøre på ski

Kjelkehockeyspilleren Thomas Jacobsen er for redd til å gjøre comeback på landslaget. Nå skifter han idrett, og det med god hjelp fra en tidligere hockeyproff.

Video Får hjelp av Myrvold etter lammelse

Får hjelp av Myrvold etter lammelse

For et halvt år siden ble han lam fra halsen og ned etter en tackling på isen . Men med hjelp av ishockeyspilleren Anders Myrvold er han nå klar til å satse på en ny idrettskarriere – på sitski.

Han trener fremdeles hardt, men målet er ikke lenger det samme for Thomas Jacobsen. De beinharde øvelsene han gjennomfører på Toppidrettssenteret i Oslo viser at førligheten er tilbake i overkroppen, men følelsene har han ikke like god kontroll på.

– Redd for å sitte i kjelken

– Det har jo med den siste skaden jeg fikk å gjøre. Jeg er redd for å sitte i kjelken fortsatt, sier Jacobsen til NRK.

For et halvt år siden smalt det i en treningskamp i Canada. Jacobsen lå tilbake på isen lam fra halsen og ned. Målet for landslagskapteinen var å komme seg tilbake på isen, men det klarer han foreløpig ikke.

– Jeg begynner å skjelve litt. Jeg husker jo godt hva som skjedde og da får du jo flashbacks. Det er ikke noe all right for å si det sånn.

– Er du overrasket over at du reagerer sånn?

– Ja, jeg så ikke den komme.

Avgjørende besøk på sykehuset

Men ulykken førte også noe godt med seg. Kort tid etter ulykken dukket den tidligere ishockeyspilleren Anders Myrvold opp på sykehuset, og det har utviklet seg til et treningssamarbeid og et vennskap som betyr mye for begge.

– Han motiverer gjennom energien sin, han har alltid et smil på lur og man blir glad av å være rundt Thomas. Og når han er så innstilt på å komme tilbake for fullt og spør om jeg kan bidra med det jeg kan, så gjør jeg selvfølgelig det, sier den tidligere hockeyproffen.

– Trodde det var løst pjatt

Jacobsen setter stor pris på hjelpen han har fått fra Myrvold.

– Han kom på sykehuset da jeg lå der etter ulykken, så begynte vi å snakke litt og han sa at han skulle hjelpe meg.

– Jeg trodde det bare var sånt løst pjatt. Men så kom jeg opp hit (til Toppidretssenteret, red.anm.) og da sto han nesten klar, så da ble det sånn, forteller Thomas Jacobsen.

– Det var litt humor i begynnelsen, for vi kommer veldig nær hverandre, vi må holde rundt hverandre en del. Men vi får det til, og han har blitt mye sterkere allerede. Det synes jeg er veldig gøy og inspirerende for meg også, supplerer Myrvold.

Sitski i Sotsji

sitski
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er sitski han nå skal bruke styrken sin til. Bare måneder etter ulykken prøvde Jacobsen seg i alpinbakken, og kort tid etter satte han seg et konkret mål: Paralympics i 2014.

– Sitski i Sotsji, gliser Thomas Jacobsen.

Sitski – eller sitteski – ble "oppfunnet" i Nord-Amerika tidlig på 60-tallet, og ble etter hvert populært for utøvere med beinskader. Den ble forsøkt som prøvegrein i Paralympics i 1984 og kom fast på det paralympiske programmet fire år seinere. Teknologien og utstyret har naturlig nok utviklet seg mye siden den tid.

– OL-gull er jo det største man kan få, jeg har bare bronse (kjelkehockey i Vancouver 2008), og det er jo ikke noe kult å bare ha bronse, sier den uheldige og treningsvillige eks-kjelkehockeyspilleren.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal