Hopp til innhold
Analyse

Fotballens moralske dilemma 

Snart kan europeisk toppfotball måtte ta et valg mellom penger og helse. Og pengene blir ikke lette å si nei til.

vWIlKPNAbWY

TETT I TETT: Slik pleier det å se ut på tribunene i Premier League. Her kolliderer tidligere Chelsea-spiller Eden Hazard og tidligere Arsenal-spiller Gabriel Paulista under en kamp.

Foto: John Sibley / Reuters

Det var en melding som sa alle de riktige tingene.

Premier League vil ikke begynne sesongen igjen før det er medisinsk forsvarlig, lød uttalelsen som kom fredag. De vil kun starte opp igjen når de har full støtte fra regjeringen.

Det tyder på at fans som venter på de siste 92 kampene, må smøre seg med tålmodighet.

Standpunktet er det eneste riktige i en tid hvor korona tar flere tusen liv hver dag. Når samfunnet lider så mye, bør fotballen anses som det den er – en sport.

Problemet er bare at fotball også er en milliardindustri. Denne industrien kan ikke bare stå på pause til viruset er borte, uten konsekvenser.

Faktisk presses fotballen av en konkret frist: 30. juni 2020. Og klokken tikker.

Juridisk mareritt

Siste dag i juni er det offisielle skillet mellom inneværende sesong og neste. Sportslig sett betyr den ingenting. Juridisk sett betyr den alt.

rNYtdLwZ8m4

Kampen om dette trofeet, Premier League-trofeet, er en milliardindustri.

Foto: CHRIS J RATCLIFFE / AFP

Det er da kontraktene til mer enn 20 prosent av spillerne i Europas fem største ligaer går ut. Den dagen vil spillerne stå fritt til å bytte klubb.

Klubber som slåss om titler og mot nedrykk, vil altså miste viktige spillere før sesongen er over.

Advokater har de siste ukene fortalt britiske media om det juridiske «marerittet» som venter om disse kontraktene skal forlenges for å dekke en utvidet sesong. Én fortalte nettsiden The Athletic at det i praksis er umulig.

Siste dag i juni går også TV-selskapenes kontrakter ut. I Premier League kan klubbene kollektivt gå glipp av 762 millioner pund – 10 milliarder kroner – om sesongen ikke er ferdig innen den dagen.

Det er fordi TV-selskapene kan anklage ligaen for brudd på kontrakt, siden de ikke får kamper de kan vise.

Tapte TV-penger vil ikke bare ramme klubbene. I en rekke av de største klubbene i Europa har spillerne tatt kraftige lønnskutt. Mange andre ansatte har blitt permittert.

UEFA, ligaene og fotballforbundene vil tape flere milliarder kroner.

Dette er bagateller sammenlignet med koronas effekt på vanlige liv og samfunnet generelt. Men innenfor fotballen vil konsekvensene oppleves som enorme.

En annen drivkraft bak å fullføre sesongen, er sportslig integritet. Om en liga blir kansellert, må resultatene enten viskes ut, eller så må tabellen gjelde som den står.

Skulle de ulike organisasjonene kansellere turneringene, vil det skape nye problemer.

Truer med å saksøke

Vi har allerede to gode eksempler. Det engelske fotballforbundet har foreslått å kansellere ligaene fra femtedivisjon og nedover samt hviske ut resultatene.

Mer enn 100 klubber har nå gitt sin støtte til et brev som truer med å saksøke forbundet om de ikke revurderer avgjørelsen.

I Belgia har fotballforbundet foreslått å kansellere toppligaen og dele ut tittelen til laget som leder, Club Brugge. Men UEFA har siden sagt at lag som er blitt ligamestere i kansellerte ligaer, kan gå glipp av en plass i mesterligaen og Europaligaen.

GChlLkanccg

Club Brugge ledet ligaen i Belgia da den brått ble avsluttet.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Det er dermed ikke rart at toppligaene i Italia, Spania og England vil fullføre sesongen.

Men hva om koronaviruset gjør at foten settes ned?

Uforsvarlige kamper

Det er spørsmålet som plager direktørene og presidentene som har ansvaret for disse turneringene. Så lenge epidemien eksisterer i noen som helst form, vil den utgjøre en trussel mot organisert fotball.

Selv kamper bak lukkede dører vil oppfordre fans til å samle seg andre steder. Om én spiller på banen er smittet, kan det spre sykdommen. Alle som er til stede på stadionet – presse, kameramenn, leger – vil være utsatt.

Et annet moralsk problem er kravet til medisinske arbeidere på slike toppkamper, i tilfelle en spiller blir alvorlig skadet.

Hvordan kan man forsvare å kalle medisinske arbeidere til en fotballkamp, når det nasjonale helsevesenet jobber på spreng for å redde liv?

I England finnes det rapporter om sykehus som nesten går tom for oksygen, sykepleiere som jobber døgnet rundt og doktorer som dør fordi de selv har blitt smittet.

Storbritannias mest profilerte fotballjournalist, Henry Winter, har skrevet i The Times at om fotballen tar så mye som en ambulansebil fra helsevesenet, vil det være en skam som vil vare i lang tid. Han har rett.

Kurven over antallet smittede må flate ut før fotballen i det hele tatt kan vurdere å gjøre et comeback.

Men hvem bestemmer nøyaktig når det riktige tidspunktet er kommet?

Vil fortsette i juli

Det er vanskelig å gi et spesifikt svar. UEFA ønsker at ligaene skal begynne igjen på samme tidspunkt, men virusets spredning varierer fra land til land.

Dette skaper en gråsone som baner vei for de økonomiske interessene.

I en ideell verden hadde fotballen ventet helt til hver eneste person var frisk. Men med så mye penger på spill vil det ligge et enormt press på organisasjonene og ligaene til å starte opp igjen snarere enn de bør.

Allerede har man sett tendenser til naivitet forkledd som optimisme. Både UEFA og de store ligaene har satt datoer for fortsettelsen av sesongen som senere har blitt utsatt. Delvis er dette fordi de må virke positive overfor TV-selskapene.

Det er i alles interesse å tro at fotballen vender tilbake snart.

I går var første gang at Premier League ikke har satt en fast dato som mål for videre spill. Men i et brev denne uken skrev både UEFA samt organisasjonene for Europas klubber og ligaer at de ønsker å fortsette sine turneringer i juli og august.

– Vi har god tro på at fotballen kan starte opp igjen de neste månedene, under forhold som bestemmes av nasjonale myndigheter, sto det i brevet.

Det vil i så fall bety at de må finne en løsning på kontraktene som går ut i juni, og at TV-kontraktene vil brytes av de ulike ligaene.

Men hvordan kan de vite at kysten er klar i juli? Selv ikke doktorer vet når viruset vil forsvinne.

VM-leiren

Hva kan vi da forvente fremover? Vi kan vente flere møter mellom UEFA, ligaene og de ulike interesseorganisasjonene som vurderer terminlistene fortløpende.

Flere saker i pressen om klubbenes økonomiske tap, spesielt idet vi nærmer oss 30. juni.

Og ikke minst: Flere rapporter om ekstreme løsninger for å få fullført sesongen.

Ta for eksempel saken i The Independent denne uken. Den rapporterte om en idé om å isolere spillerne og støtteapparatene i «leirer» i England hvor Premier League skal spilles ferdig i løpet av tre uker, som et VM. Idéen skal visstnok ha fått støtte fra regjeringen, men ble ikke nevnt av Premier League i går.

Kriser fostrer kreativitet, og akkurat nå tenkes det hardt i ulike styrerom på hvordan de største ligaene kan fortsette så fort som mulig.

Vi kan bare håpe at fotballen velger å vente til krisen virkelig er over, økonomien til tross.

Og selv da vil samfunnet trenge tid til å hente seg inn, spesielt i de landene som har lidd mest.

Som den italienske treneren Cesare Prandelli sa denne uken:

Man kan ikke gå fra gravplassen til stadionet på én dag.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal