NRK Meny
Normal

– Viktig at alle får ta del i store idrettsarrangementer

– Vi er godt fornøyd med dommen, sier kulturminister Thorhild Widvey om at alle VM-kampene i fotball skal vises på åpne tv-kanaler.

tv-fotball

Nå er det slått fast: Alle VM-kamper i fotball skal vises på åpne tv-kanaler

Foto: DESIREE MARTIN / Afp

– Dette betyr at vi kan beholde fotball VM for menn i sin helhet på listen , og med det legge til rette for at sendinger fra mesterskapet skal komme hele befolkningen til gode, sier hun.

Norske fotballfrelste kan nemlig glede seg over en avgjørelse i EFTA-domstolen som sikrer fortsatt fotball-VM på gratiskanaler.

Domstolen slo fredag fast at alle VM-kamper kan stå på Norges liste over sportsarrangementer som regnes som så viktige at de må sendes på åpne kanaler som er tilgjengelige for alle.

FIFA anket vedtaket

EFTAs overvåkingsorgan ESA har godkjent den norske listen, men den ble klaget inn for domstolen i Luxembourg av FIFA. Det internasjonale fotballforbundet argumenterte for at andre kamper enn finalen, semifinalene og norske kamper ikke kunne stå på en slik gratisliste.

EFTA-domstolen avsa i dag dom hvor FIFAs søksmål ble forkastet, kunngjorde domstolen på sin hjemmeside fredag og godkjente at alle kampene i et VM-sluttspill har «særlig allmenn interesse».

Det er et EU-direktiv som åpner for at Norge kan sette sportsbegivenheter på en egen gratisliste fordi de regnes å ha «vesentlig samfunnsmessig betydning».

– Enig med forrige regjering

– Er dagens politiske ledelse enig med den forrige regjeringen i at det bør være en liste over arrangementer som går på åpne TV-kanaler?

– Vi er enige med den forrige regjeringen i at det bør være en liste over viktige begivenheter. Vi mener det er viktig at hele folket får ta del i viktige idrettsbegivenheter. Vi vil derfor legge til rette for at slike arrangement blir vist på de tv-kanalene folk flest mottar, sier kulturministeren.

Både FIFA og UEFA klaget disse reglene inn for EU-domstolen, som også har avvist klagemålet.

På den norske listen står blant annet også OL, VM knyttet til skisport, cupfinalene i fotball og håndball-VM.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.