Hopp til innhold

Huitfeldt vil gi deg VM og EM «gratis»

VM og EM i fotball for menn skal være gratis på tv. Her er lista over alle sportsbegivenheter Huitfeldt vil du skal få se «gratis». – En kvinnediskriminerende liste, mener Frp.

Anniken Huitfeldt
Foto: Ole-Tommy Pedersen / Scanpix

Øyvind Korsberg (Frp)

Øyvind Korsberg

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Hans-Tore Bjerkaas

Hans-Tore Bjerkaas

Foto: Nadia Frantsen

Dette er hva du får se gratis av store sportsarrangementer på tv fremover, om lista godkjennes av ESA. Regjeringen har besluttet at følgende begivenheter skal listeføres:

  • OL, sommer- og vinterlekene
  • VM og EM i fotball for menn, herunder kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • VM og EM i håndball for kvinner, samt kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • Cupfinalen i fotball for menn
  • VM på ski, nordiske grener
  • VM i alpint
  • Holmenkollen skifestival
  • VM i skiskyting

– Regjeringen går inn for at det skal vedtas en liste over utvalgte idrettsbegivenheter som skal vises på tv uten ekstra kostnad ut over lisens og grunnpakkeavgift. Dette skal være hendelser av vesentlig samfunnsmessig betydning, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

– Kvinnediskriminering

– Jeg kjenner at jeg blir provosert. Lista er diskriminerende overfor kvinnefotball, som man nå stempler som et så dårlig produkt at man ikke vil ha med i sendingene, sier medie- og idrettspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg.

Han mener det er kvinnene i norsk fotball som har levert de beste resultatene når det gjelder internasjonale kamper de siste årene, og at de absolutt burde stått på lista.

– Fører folk bak lyset

Fernando Torres med pokalen etter VM-finalen

Slike begivenheter skal du fortsatt få se på «gratis-tv-kanaler». Her Fernando Torres med pokalen etter VM-finalen.

Foto: GABRIEL BOUYS / Afp

Korsberg mener Huitfeldt fører folk bak lyset når hun later som om viktige idrettsarrangement skal gå på «gratiskanaler».

– Statsråden definerer NRK som en gratiskanal, det gjør ikke vi. Dette blir gjort som et middel til å kunne øke lisensen i fremtiden.

I tillegg stiller Korsberg seg spørrende til at de mindre idrettene ikke når opp på denne lista.

– Det er betenkelig at man prioriterer de store kommersielle idrettene på en slik liste. Dette er en form for elitedyrking. Man unnlater fullstendig å ta med de mindre idrettene.

Han mener statsråden burde være mer opptatt av å få frem de mindre idrettene i Norge.

– Veien frem for dem vil nå være mye lengere når det kun er de store idrettene som får plass i fjernsynsruta.

– Publikum er vinnerne

Fjernsynskanaler som kan klassifiseres som vederlagsfrie og som mottas av en betydelig del av befolkningen kan kreve å kjøpe rettigheter til begivenhetene på listen fra andre fjernsynskanaler til markedspris. Mange land i Europa har innført slike lister, for eksempel Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Huitfeldt mener listen skal sikre at folk flest fortsatt kan se de viktigste idrettsbegivenhetene uten å betale ekstra.

– Den store vinneren er publikum i Norge, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Han mener lista først og fremst er gledelig for publikum i Norge, som er sikret store sportsbegivenheter på åpne kanaler.

Bjerkaas mener konkurransen om sportsbegivenheter fortsatt vil være like stor, men betal-tv vil ikke lenger være blant konkurrentene.

– Jeg regner med myndighetene på denne måten håper på at prisøkningen på de store begivenhetene vil avta, sier han.

Les også: Huitfeldt vil ha gratis sport på TV

Listeført sportsbegivenheter

Stadig flere nordmenn som ikke abonnerer på betal-tv, utelukkes fra å ta del i store sportsbegivenheter som sendes kun på disse kanalene. Kulturmininster Anniken Huitfeldt vil at alle skal få se store høydepunkt i vår idrettshistorie på tv uten å betale for det.

Derfor har hun listeført idrettsbegivenheter av vesentlig, samfunnsmessig betydning, som hun vil det norske folk skal ha tilgang til uten at de må betale ekstra for det.

Saken har vært ute på høring tre ganger på 10 år, og innvendingene har vært mange.

Norsk Fotballforbund fraråder listeføring i frykt for at betal-tv-aktørenes interesse for fotballprodukter vil svekkes. Norges Idrettsforbund mener det er idrettsorganisasjonene selv som skal ha retten til egne arrangementer og dermed også retten til å selge arrangementet til den tv-aktøren de vil.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober