NRK Meny
Normal

Seks personer tiltalt i kampfiksingssak i Sverige

Fotballspillere skal ha blitt truet med døden etter at en kamp ikke endte som avtalt.

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter er to personer tiltalt for å ha bestukket og overtalt tre fotballspillere til å manipulere resultatet i flere kamper.

Fotballspillerne skal også ha blitt truet og presset for penger - spesielt etter at den ene fotballkampen ikke endte som ønsket.

Da skal en av de tiltalte ha krevd 150.000 svenske kroner i erstatning av fotballspillerne og truet dem med døden, skriver Dagens Nyheter.

Involvert i flere saker

Nå er det tatt ut tiltale mot seks personer i saken. Fire av dem er fotballspillere.

– Jeg kan bekrefte at jeg i dag har levert inn en påtale og at to av personene figurerer i flere andre etterforskninger, sier aktor Johan Lindmark til avisen.

Det siste skal gjelde de to antatte hovedmennene, som har vært fengslet siden i sommer.

De tre kampene som man mistenker ble fikset ble spilt i løpet av høsten 2013 og våren 2014 i divisjon 1 i Sør-Sverige.

Fotballspillerne skal ha fått forskjellige typer oppgaver i kampene. Blant annet skal de ha blitt beordret til å lede til pause i den ene kampen, for så å slippe inn flest mulig mål i den andre omgangen.

Klubben hadde mistanke

En leder i en av de berørte klubbene sier til avisen at de i lengre tid har hatt mistanke om at noe har vært galt.

– Vi konfronterte ham (den ene spilleren som er mistenkt for kampfiksing, red.anm) med dette under et møte. Vi lurte på hva som foregikk, men han sa at det ikke var noe. I ettertid ble kontrakten hans forlenget, sier lederen til Dagens Nyheter.

I fjor høst var det for første gang en rettssak om kampfiksing i Sverige. Ikke ulikt Norge, hvor vi hadde den første tilsvarende rettssaken i vår.

I den svenske saken ble de involverte frikjent i retten, men utestengt av fotballforbundet. Den ene av personene som nå er tiltalt skal også ha vært involvert i denne saken.

Også da hadde saken tilknytning til klubber i Sør-Sverige.

I Oslo tingrett ble tre spillere og en gambler kjent skyldig i kampfiksingssaken, mens to spillere og en annen gambler ikke ble straffet. Saken er imidlertid anket for alle de syv tiltalte.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.