NRK Meny
Normal

Mener Neymar er offer for dommerskandale

FORTALEZA (NRK.no): Brasilianerne hevder Neymar er blitt jaktet på i kamp etter kamp. Nå stemples kvartfinaledommeren som feig og uansvarlig.

Neymar bæres ut på båre av to fire menn

UT PÅ BÅRE: Slik så det ut da Neymar måtte forlate banen – og VM – for godt.

Laster innhold, vennligst vent..
Lance

FRUSTRERT: Lance!-journalist Walter de Mattos.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Han er blitt systematisk jaktet fra dag én. Du så det tidlig mot Colombia også. Og etter overfallet blir det ikke en gang gult kort. Jeg fatter det ikke. Det må være lov å lure på om han glemte kortstokken igjen i garderoben, sier Walter de Mattos, som dekker VM for den brasilianske sportsavisen Lance!

  • Se Neymar-situasjonen øverst i videovinduet.

Det gikk et gisp gjennom Castelão Stadion da Neymar ble liggende på gresset fredag kveld. Et forskrekket Brasil kjempet seg videre til semifinalen, men en drøy time etter kampslutt kom beskjeden en hel vertsnasjon fryktet:

Neymar har spilt sin siste kamp i VM.

Kneet fra Juan Camilo Zúñiga pådro ham et brudd i en ryggvirvel.

– Jeg tenkte ikke på å skade ham. Det var en vanlig duell. Jeg prøvde å dekke ham. Ute på banen forsvarer jeg mitt lands farger, og jeg regnet ikke med at han ville brekke en ryggvirvel. Jeg håper det ikke er alvorlig. La oss be til Gud, sa Zuniga etter kampen.

Men det hjalp lite for å roe ned skuffede brasilianere.

Brasilianske journalister begynte å riste på hodet da nyheten om Neymar-exiten nådde pressesenteret i Fortaleza.

– Vi visste det ville skje

– Det ble tydelig under Chile-kampen at motstanderen vil ta ham ut. Folk mener han overspiller når han blir tatt, men han lander jo slik bare for å beskytte seg selv. Filming? spør Mattos, mens han gjør «pratetegnet» med hånden.

Etter å ha studert reprisen flere ganger, går Mattos så langt å hevde at Zúñiga bevisst gikk inn for å ta ham ut med kneet. Han får støtte av en kollega som står på farten ut av pressesenteret.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Luiz scorer på frispark

SE VIDEO: Dette kremmerhuset fra David Luiz sikret semifinalebillett for Brasil.

Brasil-trener Luis Felipe Scolari trodde imidlertid ikke det var med vilje fredag kveld, men sjefen var samtidig mektig lei det han kalte en langvarig jakt. En tydelig oppgitt Scolari tok hånden ofte opp til ansiktet under pressekonferansen.

Her serverte han en klar tale til sine motstandere:

– Neymar er blitt jaget i tre kamper. Vi visste det ville skje, sa Scolari. Det var før han hadde fått beskjeden om at Neymar var ute av VM.

Henger ut dommeren

Både Colombia og Brasil gikk ut i et forrykende tempo i kvartfinalen. Det var mange brudd og tøffe taklinger begge veier, men dommer Carlos Velasco Carballo nøyde seg med tilsnakk i 1.-omgang.

Sports Illustrated talte 40 frispark før dommeren til slutt ga gult kort i det 64. minutt. Mange mener spanjolen burde slått ned på det røffe spillet langt tidligere.

– Dommeren lot kampen komme ut av kontroll, tvitrer Grant Wahl i Sports Illustrated, og følger opp:

– Selvsagt er Zúñiga ansvarlig for stygt spill mot Neymar og Hulk. Men dommeren var med på å skape et miljø hvor spillerne ikke fryktet kort.

Laster Twitter-innhold

Til tross for at dommerne har fått mye kritikk så langt i mesterskapet, mener Wahl at dette er den verste prestasjonen av dem alle.

Han får støtte av den kjente sportsreporteren og forfatteren Patrick Barclay.

– Takk til dommer Carlos Velasco Carballo for å sette fotballen tilbake til steinalderen, skriver skotten.

Brasil-supporterer sitter på en trapp utenfor sykehuset

Flere brasilianske fans ventet i natt utenfor sykehuset i Fortaleza hvor Neymar ble undersøkt.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Også Colombia var til tider svært misfornøyde med kamplederen. Radamel Falcao, som måtte bli hjemme på grunn av skade, fyrte av denne syrlige meldingen:

– Til neste kamp: Husk å ta kontakt med dommeren, som ikke møtte opp i dag, skrev stjernespissen, ifølge Yahoo Sports.

– Vi skal vinne for Neymar

Det ble riktignok utdelt fire gule kort – to til hvert lag – i midten og slutten av 2.-omgang. Det ene fikk Thiago Silva for å forstyrre David Ospina med en igangsettelse i det 64. minutt.

Dermed mister også Brasil-kapteinen semifinalen.

Men etter fredagens kamp var også han mest opptatt av Neymar.

– Det er i slike stunder laget viser sin styrke. Neymar er viktig for gruppen vår, og vi er svært avhengig av ham, men denne situasjonen kan kanskje forandre oss, «la oss vinne VM for Neymar». Dette kan samle laget enda mer, sa kapteinen.

Lagkamerat Oscar synes også det er trist at VM er over for Neymar.

– Vi vil savne ham, sier han.

– Ser tøft ut

I pressesenteret på stadion Castelão’ i Fortaleza har André Luz i Sport TV nettopp sendt hjem en lite oppmuntrende sak for sine TV-seere. Nå tror brasilianeren at Tyskland blir en lei nøtt å knekke.

– Nå ser det tøft ut. Hver spiller er nødt til å løfte seg ti prosent, sier Luz og løfter hånden et lite hakk.

Han tror Scolari vil erstatte Neymar med å spille Oscar eller Bernard i den skjeve vingrollen. Samtidig tyder mye på at Dante erstatter kaptein Silva i midtforsvaret, og Bayern München-spilleren trenger ikke å være en stor svekkelse for vertsnasjonen.

Neymar derimot, vil nok bli dypt savnet i Belo Horizonte. Nå tar 22-åringen en altfor tidlig sommerferie.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.