Hopp til innhold

Mener Neymar er offer for dommerskandale

FORTALEZA (NRK.no): Brasilianerne hevder Neymar er blitt jaktet på i kamp etter kamp. Nå stemples kvartfinaledommeren som feig og uansvarlig.

Neymar bæres ut på båre av to fire menn

UT PÅ BÅRE: Slik så det ut da Neymar måtte forlate banen – og VM – for godt.

Laster innhold, vennligst vent..
Lance

FRUSTRERT: Lance!-journalist Walter de Mattos.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Han er blitt systematisk jaktet fra dag én. Du så det tidlig mot Colombia også. Og etter overfallet blir det ikke en gang gult kort. Jeg fatter det ikke. Det må være lov å lure på om han glemte kortstokken igjen i garderoben, sier Walter de Mattos, som dekker VM for den brasilianske sportsavisen Lance!

  • Se Neymar-situasjonen øverst i videovinduet.

Det gikk et gisp gjennom Castelão Stadion da Neymar ble liggende på gresset fredag kveld. Et forskrekket Brasil kjempet seg videre til semifinalen, men en drøy time etter kampslutt kom beskjeden en hel vertsnasjon fryktet:

Neymar har spilt sin siste kamp i VM.

Kneet fra Juan Camilo Zúñiga pådro ham et brudd i en ryggvirvel.

– Jeg tenkte ikke på å skade ham. Det var en vanlig duell. Jeg prøvde å dekke ham. Ute på banen forsvarer jeg mitt lands farger, og jeg regnet ikke med at han ville brekke en ryggvirvel. Jeg håper det ikke er alvorlig. La oss be til Gud, sa Zuniga etter kampen.

Men det hjalp lite for å roe ned skuffede brasilianere.

Brasilianske journalister begynte å riste på hodet da nyheten om Neymar-exiten nådde pressesenteret i Fortaleza.

– Vi visste det ville skje

– Det ble tydelig under Chile-kampen at motstanderen vil ta ham ut. Folk mener han overspiller når han blir tatt, men han lander jo slik bare for å beskytte seg selv. Filming? spør Mattos, mens han gjør «pratetegnet» med hånden.

Etter å ha studert reprisen flere ganger, går Mattos så langt å hevde at Zúñiga bevisst gikk inn for å ta ham ut med kneet. Han får støtte av en kollega som står på farten ut av pressesenteret.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Luiz scorer på frispark

SE VIDEO: Dette kremmerhuset fra David Luiz sikret semifinalebillett for Brasil.

Brasil-trener Luis Felipe Scolari trodde imidlertid ikke det var med vilje fredag kveld, men sjefen var samtidig mektig lei det han kalte en langvarig jakt. En tydelig oppgitt Scolari tok hånden ofte opp til ansiktet under pressekonferansen.

Her serverte han en klar tale til sine motstandere:

– Neymar er blitt jaget i tre kamper. Vi visste det ville skje, sa Scolari. Det var før han hadde fått beskjeden om at Neymar var ute av VM.

Henger ut dommeren

Både Colombia og Brasil gikk ut i et forrykende tempo i kvartfinalen. Det var mange brudd og tøffe taklinger begge veier, men dommer Carlos Velasco Carballo nøyde seg med tilsnakk i 1.-omgang.

Sports Illustrated talte 40 frispark før dommeren til slutt ga gult kort i det 64. minutt. Mange mener spanjolen burde slått ned på det røffe spillet langt tidligere.

– Dommeren lot kampen komme ut av kontroll, tvitrer Grant Wahl i Sports Illustrated, og følger opp:

– Selvsagt er Zúñiga ansvarlig for stygt spill mot Neymar og Hulk. Men dommeren var med på å skape et miljø hvor spillerne ikke fryktet kort.

Laster Twitter-innhold

Til tross for at dommerne har fått mye kritikk så langt i mesterskapet, mener Wahl at dette er den verste prestasjonen av dem alle.

Han får støtte av den kjente sportsreporteren og forfatteren Patrick Barclay.

– Takk til dommer Carlos Velasco Carballo for å sette fotballen tilbake til steinalderen, skriver skotten.

Brasil-supporterer sitter på en trapp utenfor sykehuset

Flere brasilianske fans ventet i natt utenfor sykehuset i Fortaleza hvor Neymar ble undersøkt.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Også Colombia var til tider svært misfornøyde med kamplederen. Radamel Falcao, som måtte bli hjemme på grunn av skade, fyrte av denne syrlige meldingen:

– Til neste kamp: Husk å ta kontakt med dommeren, som ikke møtte opp i dag, skrev stjernespissen, ifølge Yahoo Sports.

– Vi skal vinne for Neymar

Det ble riktignok utdelt fire gule kort – to til hvert lag – i midten og slutten av 2.-omgang. Det ene fikk Thiago Silva for å forstyrre David Ospina med en igangsettelse i det 64. minutt.

Dermed mister også Brasil-kapteinen semifinalen.

Men etter fredagens kamp var også han mest opptatt av Neymar.

– Det er i slike stunder laget viser sin styrke. Neymar er viktig for gruppen vår, og vi er svært avhengig av ham, men denne situasjonen kan kanskje forandre oss, «la oss vinne VM for Neymar». Dette kan samle laget enda mer, sa kapteinen.

Lagkamerat Oscar synes også det er trist at VM er over for Neymar.

– Vi vil savne ham, sier han.

– Ser tøft ut

I pressesenteret på stadion Castelão’ i Fortaleza har André Luz i Sport TV nettopp sendt hjem en lite oppmuntrende sak for sine TV-seere. Nå tror brasilianeren at Tyskland blir en lei nøtt å knekke.

– Nå ser det tøft ut. Hver spiller er nødt til å løfte seg ti prosent, sier Luz og løfter hånden et lite hakk.

Han tror Scolari vil erstatte Neymar med å spille Oscar eller Bernard i den skjeve vingrollen. Samtidig tyder mye på at Dante erstatter kaptein Silva i midtforsvaret, og Bayern München-spilleren trenger ikke å være en stor svekkelse for vertsnasjonen.

Neymar derimot, vil nok bli dypt savnet i Belo Horizonte. Nå tar 22-åringen en altfor tidlig sommerferie.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland