Hopp til innhold

Et slikt bytte har aldri før skjedd i Europa

ULLEVAAL (NRK.no): Da sterke Joshua King ble skadet kom Håvard Nielsen inn og avgjorde kampen. Men etterpå snakket alle om at Martin Ødegaard ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp i fotball.

Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli

Her blir Martin Ødegaard byttet inn for Mats Møller Dæhli.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det var innbytterne som til slutt havnet i fokus da Norge slo Bulgaria 2–1 på Ullevaal mandag kveld.

Håvard Nielsen fordi han ble matchvinner etter bare et snaut kvarter på banen. Martin Ødegaard fordi han ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp.

– Det var helt fantastisk å komme inn. Jeg hadde forestilt meg at det var et helt annet trykk og raskere tempo, og det var det, sa Ødegaard til Max etter kampen.

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken var overrasket over at landslagssjef Per-Mathias Høgmo turte å sette innpå 15-åringen da han gjorde.

Nikolay Bodurov

Bulgarias Nikolay Bodurov jubler etter 1-1-scoringen.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det er kjempegøy at vi får innpå en 15-åring, men jeg synes det er litt spesielt at han (Høgmo) tør å slippe han inn i en kamp som står og vipper på 1-1, sier Løken.

– Ikke hans krig

Det var ingen enkel kamp å komme inn på for Ødegaard. Da han erstattet Mats Møller Dæhli i det 64. minutt ventet en snau halvtime med tøft fysisk spill.

– Martin Ødegaard var ikke blendende på banen, for det ble en krig, og kanskje ikke hans krig. Likevel morsomt at vi får han innpå. Han kommer helt sikkert til å prege norsk fotball i årene fremover, sier Løken.

Mange rekorder

Mandagens EM-kvalifiseringskamp var stortalentets annen A-lagskamp. Han debuterte i august da han spilte hele landskampen mot De forente arabiske emirater.

Mandagens aldersrekord føyer seg inn i rekken av mange rekorder 15-åringen har satt i år:

**13. april (mot Aalesund) ble Ødegaard den yngste som har spilt i eliteserien (15 år, 117 dager).

**16. mai (mot Sarpsborg) ble han den yngste som har scoret i eliteserien (15 år, 150 dager).

**27. august (mot De forente arabiske emirater) ble han den yngste som har spilt på Norges A-landslag (15 år, 253 dager).

Sepp Blatter

Presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Sepp Blatter, så Norge–Bulgaria på Ullevaal sammen med fotballpresident Yngve Hallén. I bakgrunnen Per Ravn Omdal.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Klar margin

Rekorden han slo mandag hadde stått i 31 år, men til gjengjeld slo han den med hele 316 dager. Siggi Jónsson var 16 år og 251 dager gammel da han spilte EM-kvalifisering for Island mot Malta i 1983.

Neste milepæl for Ødegaard kan bli som yngste målscorer i EM-kvalifisering. Han slår rekorden til Real Madrid-stjernen Gareth Bale dersom han scorer i løpet av EM-kvalifiseringen som avsluttes sent neste høst. Bale var 17 år og noen måneder gammel da han scoret for Wales mot Slovakia i 2006.

Benket sist

Da Martin Ødegaard ble født 17. desember 1998, var landslaget i gang med den forrige kvalifiseringen som førte laget til et sluttspill (EM i 2000). Om han hjelper Norge til å bryte sluttspilltørken vil nok det bety mer enn alle rekordene.

Ødegaard var i kamptroppen til bortemøtet med Malta fredag, men han måtte se den norske 3-0-seieren fra benken. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk etterpå flere spørsmål om hvorfor unggutten ikke fikk sjansen.

(Les videre under bildet.)

Tarik Elyounoussi

Tarik Elyounoussi sendte Norge i ledelsen med denne scoringen etter 13 minutter.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Kjempeomgang

Før Ødegaard kom inn på Ullevaal mandag kveld spilte Norge trolig den beste omgangen laget har gjort under Per-Mathias Høgmo. Et offensivt Norge ga full spiker fra start og fikk belønning etter bare 13 minutter.

Tarik Elyounoussi fikk ballen fra kaptein Per Ciljan Skjelbred. Elyounoussi klarte akkurat å dytte den rundt Bulgaria-keeperen og etter en kort, men desto rask spurt, tok han igjen ballen og dyttet den i mål.

Norge fortsatte det offensive spillet etter scoringen og vartet opp med underholdende fotball.

Men to minutter før pause scoret Bulgaria på noe av det lille de var bedre enn Norge på i første omgang; dødball. Bulgarias Nikolay Bodurov fikk nærmest uforstyrret heade ballen i mål på corner.

3. plass

Det gjorde altså ingenting siden Håvard Nielsen snaut 20 minutter før slutt satte inn 2–1. Målet kom etter et innlegg som traff hælen til Per Ciljan Skjelbred, ballen havnet hos Nielsen som klarte å vri seg rundt å skyte i det lengste hjørnet.

Norge ligger nå på 3. plass i EM-kvalifiseringsgruppen med seks poeng. Kampen mot Bulgaria ble sett på som svært viktig i kampen om 3. plassen som gir play off (beste treer går direkte til EM).

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten