Hopp til innhold

– Jeg drømmer om å være mindre sliten, og heller få trene mer

Lørdag spiller stopperbautaen på Norges beste kvinnelag sin viktigste kamp for året. Lite lukrative spillerlønninger i kvinnefotballen gjør derimot at oppladningen er langt fra optimal.

Gunhild Herregården, skolen 4

Gunhild Herregården måtte løpe fra den ene eleven til den andre dagen før hun spiller årets viktigste kamp.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

– Gunhild, Gunhild, kan jeg få et ark å tegne på?

– Ja, jeg kommer.

Røas midtstopperbauta Gunhild Herregården svarer raskt selv om barnehendene i klasse 5C skriker etter hennes hjelp.

Hun flyr rundt i det vesle klasserommet på Lysejordet skole, kun noen langpasninger fra Røabanen som huser både årets seriemester, men viktigst av alt; årets cupfinalist.

En helt annen virkelighet

Lørdag ettermiddag vil dimensjonene være en god del større enn i klasserommet.

Da entrer Herregården og Røa-laget storstuen på Fornebu foran det som er ventet å være et rekordstort publikum .

Gunhild Herregården

Lørdag spiller Herregården det hun omtaler som årets definitive høydepunkt.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mens heltidsfotballspillerne til Brann og Aalesund ene og alene har fokus på søndagens finale, er virkeligheten en helt annen dagen før Røa- og Stabæk-spillerne slåss om cuptittelen.

Stabæk-spiller og jurist Lise Klaveness ladet opp som advokat i retten, mens en rekke Røa- og Stabæk-spillere også hadde en travel jobbdag «dagen før dagen».

Lærerhverdagen dagen før

24 timer før Herregården og lagvenninene spiller årets definitivt mest viktige kamp, forbereder hun seg med sin vanlige jobb som assistentlærer på barneskolen på Røa.

Jobben som SFO-lærer, assistentlærer og fotballspiller i Røa tærte tidvis på kreftene til spilleren som er treganger cupmester og fireganger seriemester.

Gunhild Herrebråten, skolen 8

Fredag hadde hun stålkontroll på elevene i klasse 5C ved Lysejordet skole. Lørdag må hun ha stålkontroll i Røa-forsvaret om de skal ta gull.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

– Etter de to første dagene i uka var jeg så sliten at resten av uka ble brukt til restitusjon, sier Herregården til NRK.no.

– Jeg drømmer om å være mindre sliten, og heller få trene mer.

Etterlenget permisjon

I høst trappet den 22 år gamle midtstopperen opp på sjefens kontor på Lysejordet skole og ba om etterlengtet permisjon fra jobben på SFO. En større sponsor gikk inn i Røa og sørget for at spillerne kunne få mer lønn ut året.

Det betød at hun slapp å fortsette «skrekktimeplanen» mandag og tirsdag:

  • 08:00-14:00: Assistentlærer på Lysejordet skole
  • 14:00-16:30: SFO på samme skolen.
  • 17:00-19:00: Røa-Trening

– Det er komplett umulig å jobbe fulltid samtidig som du skal utvikle deg som spiller. Med den timeplanen der mistet jeg overskuddet du må ha inn mot trening. Middag fikk jeg ikke i meg før jeg kom hjem halv åtte om kvelden, forteller spilleren som har flere aldersbestemte landskamper.

– Sakker akterut

Selv om Herregården fikk permisjon fra SFO-jobben, er hun fremdeles helt avhengig av å jobbe mye for å få hverdagen til å gå rundt.

– Slik jeg ser det sakker kvinnefotballen litt akterut. Vi må ha mer penger inn slik at vi kan jobbe mindre, og dermed få trent mer. Slik utvikler vi også sporten, mener hun.

I hodet går hun med et håp om å tilnærme seg eliteseriespillernes hverdag.

– Jeg trenger ikke å være fulltidsspiller, for jeg synes det er greit å koble av med assistentlærerjobben. Men jeg ønsker jo å spille mer fotball der to treningsøkter om dagen er drømmen, sier den sentrale Røa-spilleren.

– Det er ikke optimalt for fotballutviklngen når man er så sliten etter jobb at overskuddet forsvinner, legger hun til.

Den store helten

Gunhild Herregården, smiler

Herregården henter inspirasjon hos elevene til lørdagens finale.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK

Elevene er i hvert fall glad for at assistentlæreren deres ikke er heltidsproff.

– Jeg skjønner jo hvis hun ønsker det, for det er jo fotballspiller hun er. Men det hadde vært kjedelig om vi ikke fikk ha henne mer, for hun er en kjempeflink lærer, sier Eline Vie (10).

– Ja, hun er god som lærer, skyter klassekameraten Joachim Kvammen (10) inn.

For på Røa er hun den store helten med stor H.

– «Dynamite girls» er viktig på Røa. Sønnen min på 10 år misunner meg hver dag at får jobbe med Gunhild. «Å du er så heldig som får jobbe med henne hver eneste dag», smiler lærerkollega Annette Rørvik

– Drøm som går i oppfyllelse

Det lar den sympatiske Røa-stopperen seg sjarmere av.

– Vi tenker at vi er helt vanlige jenter, og ser ikke på oss selv som helter. Men klart det er gøy at vi har høy status i nærmiljøet, og at vi har muligheten til å være forbilder, sier en ydmyk cupfinalist.

Lørdag spiller hun kampen hun rangerer over hele seriemesterskapet. Da marsjerer hun og de andre spillerne ut på banen foran mellom 10.000 og 15.000 tilskuere.

– Det er som en drøm som går i oppfyllelse. Det er nå man skjønner at alle timer med trening gir deg mer betaling enn all verdens penger kan, sier Herregården.

Og hun er svært gira på å bryte en vond statistikk: Stabæk har nemlig et svært godt tak på Røa-jentene.

– Det er definitivt et hatoppgjør. Jeg unner virkelig ikke Stabæk noe som helst under kampen, avslutter hun kontant.

  • Cupfinalen sendes direkte på NRK1 og NRK.no fra kl 16, og den kan også sees utenfor Norge.

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland