Hopp til innhold

– Du finner ikke en fotballkamp med mer rivalisering

De tidligere krigsfiendene Kroatia og Serbia møtes til sitt første oppgjør i fotball etter at Jugoslavia ble oppløst. Myndighetene frykter opptøyer foran kampen fredag kveld.

Croatia - Serbia

Slik så det ut på tribunen da Serbia og Kroatia møttes til kamp i håndball-EM i 2012. Fredag kveld møtes de for første gang på fotballbanen,

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Runar Nordvik

Runar Nordvik holder på å ta Bachelorgrad i Balkanstudier og er lidenskaplig opptatt av fotball og Balkan.

Foto: Privat

Det er knyttet stor prestisje til kampen mellom Kroatia og Serbia når de møtes i VM-kvalifiseringskamp fredag kveld. De to landene kriget i fem år på 90-tallet. Over 12 000 ble drept

– Jeg tror ikke man finner et oppgjør med tilsvarende rivalisering som det er i denne kampen. Du finner ikke et mer betent oppgjør enn dette, sier Runar Nordvik fra Balkanfabrikken.

Det bekreftes av enkelte spillere. Serbias målvakt Vladimir Stojkovic mener at kampen ikke bare handler om poeng.

– Det handler om rivalisering, prestisje og noe som faktisk vil bety mer for noen fans enn det vil gjøre for spillerne, sier Stojkovic ifølge NTB.

– Fengslet hvis de nærmer seg stadion

Det blir ofte opptøyer når Serbia og Kroatia møtes i hvilken som helst idrett, og politiet er på tå hev foran fredagens kamp på Maksmir stadion.

Ingen serbiske supportere slipper inn på stadion under det som blir ansett som en høyrisikokamp. Alle med billett som skal inn på stadion, må identifisere seg for å komme inn. De kroatiske myndighetene mener de er godt forberedt.

– Det er faktisk slik at hvis noen serbere blir tatt i å nærme seg stadion, vil de bli straffet med en måneds fengsel. Det samme vil skje i tilsvarende oppgjør i Beograd hvis kroatene nærmer seg stadion da, forteller Nordvik.

Ville ha offiserer som æresgjester

Helt siden trekningen av VM-kvalifiseringsgruppene ble klare, har kampene mellom Kroatia og Serbia vært den store fotballsnakkisen i landene. Nordvik har selv besøkt landene i løpet av de siste månedene.

Serbisk politi

Politiet stilte mannsterke foran møtet mellom Serbia og Kroatia i håndball-EM.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

– De siste månedene har de knapt snakket om noe annet når det gjelder fotball. Det er denne kampen det handler om nå, sier Nordvik.

Begge nasjonene har også prøvd å provosere hverandre. I november ble to kroatiske offiserer frikjent for krigsforbrytelser mot serbiske områder. De blir sett på som helter i Kroatia, men er desto mer hatet i Serbia.

– Da de ble frikjent, var det mange som ville ha dem som æresgjester i kampen mellom Kroatia og Serbia, så det var vært mye provokasjon ute og gått, sier Nordvik.

Det fikk den serbiske treneren Sinisa Mihaljovic til å reagere. Han uttalte at laget ikke ville stille til kamp hvis offiserene ble æresgjester. I ettertid har Kroatia ikke fulgt opp æresgjest-forslaget.

– Et veldig betent forhold

De aller siste månedene før kampen, har myndighetene prøvd å roe ned stemningen.

– Man har forsøkt å få kampen mest mulig normal. Det skal for eksempel bli straffet hardt hvis man tar med seg noen form for nasjonalistiske symboler på kampen, noe man frykter blir gjort. Nasjonalistiske grupper er veldig interessert i denne kampen, forteller Nordvik.

Kroatia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991, men det falt ikke i god jord hos Jugoslavia. Det ble en krig for kroatene mot serbiske og jugoslaviske styrker, som prøvde å sikre seg områder i Kroatia der mange serbere bodde.

Serbia på sin side ble et eget land da Jugoslavia ble oppløst i 2003. Først som Serbia og Montenegro, men da Montenegro løsrev seg fra Serbia i 2006, ble Serbia til slik vi kjenner landet i dag.

– Det er så mye historie mellom disse to landene som gjør forholdet veldig spesielt og betent, mener Nordvik.

Serbias trener født i Kroatia

 Sinisa Mihajlovic

Sinisa Mihaljovic er serber født i Kroatia.

Foto: Gianni Schicchi / AP

Serbias landslagssjef Sinisa Mihajlovic er født i den kroatiske byen Vukovar og har et spesielt forhold til Kroatia. Hans far er serbisk, mens hans mor er kroat. Vukovar var en av de første byene som ble angrepet i krigen og ble totalt ødelagt.

Mihajlovic valgte den serbiske siden. Han har spilt for Jugoslavia, og senere Serbia og Montenegro som aktiv spiller. Nå har han altså tatt over som landslagssjef for det serbiske landslaget.

– En av grunnene til jeg tok denne jobben var kampen mot Kroatia. Jeg ville gjerne gi opp tre år av mitt liv for å kunne være en del av disse kampene. Jeg håper jeg vil være i stand til å overføre noe av min lidenskap over til mine spillere, men kampen er absolutt ikke noen fortsettelse på krigen, sier Mihajlovic til Gazetta.

Den kroatiske spilleren Ognjen Vukojević er den eneste spilleren på det kroatiske landslaget som har serbiske røtter.

– Han har brukt lang tid på å bli akseptert av de kroatiske fotballsupporterne, men har etter hvert blitt det. Det blir nok en meget spesiell kamp for han, sier Nordvik.

Følelsesladd da Jugoslavia møtte Kroatia

Selv om Serbia og Kroatia ikke har møttes til kamp tidligere, møttes Kroatia og Jugoslavia i 1999. Da spilte den serbiske landslagssjefen Sinisa Mihajlovic for Jugoslavia, i det som var en følelsesladd kamp for den tidligere venstrebacken.

– De serbiske avisene ga meg ti av ti poeng på spillerbørsen. Spenningsnivået var høyt gjennom hele kampen. Kampen står igjen som den mest følelsesladde kampen jeg har spilt i hele min karriere. Jeg vil aldri glemme den kampen, sier Mihajlovic til Gazetta.

Da landene møttes i 1999, endte kampen 2–2. Jugoslavia kvalifiserte seg til det påfølgende europamesterskapet, mens kroatene måtte bli hjemme.

Fredag klokken 18.00 trenger Serbia poeng skal de henge med i kampen om å kvalifisere seg til VM. De ligger foran kampen på 3. plass i gruppe A, men er seks poeng bak både Belgia og Kroatia etter fire kamper.

– Det blir enormt spennende å følge kampen. Jeg tror og håper de unngår opptøyer på grunn av alle sikkerhetstiltakene, avslutter Nordvik.

Fotball

  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
  • Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

    Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

    Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

    Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

    – Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

    (NTB)

  • KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

    Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

    I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

    Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

    Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

    Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

    (NTB)

    Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
    Foto: Trond R. Teigen / NTB
  • Johnsen og Botheim cupmestere med Malmö

    Malmö viste seg sterkest i straffesparkkonkurransen mot Djurgården og kunne juble for cuptittelen. Lasse Berg Johnsen satte det avgjørende straffesparket.

    Malmö sikret seg dermed sitt 16. cuptrofé, noe som er åtte mer enn AIK og IFK Göteborg. De lyseblå fra sør vant siste cupen i 2022, og de måtte vente i det lengste i onsdagens finalekamp.

    Tobias Gulliksen og Haris Radetinac misbrukte begge sine forsøk i straffesparkkonkurransen. Malmö-keeper Johan Dahlin reddet. Lasse Berg Johnsen på scoret den avgjørende straffen.

    (NTB)

    Erik Botheim scorer 1-0
    Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB
  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
Erling Braut Haaland