NRK Meny
Normal

VM-klassikeren som ga liv til baby-feiringen

Fredag møtes Nederland og Brasil i kvartfinalen i VM. Sist gang dette skjedde, lanserte den nybakte faren Bebeto målfeiringen som både er elsket og hatet.

Mazinho, Bebeto og Romario

Bebeto (midten) feirer mål mot Nederland og sitt tredje barn. Med-vuggere er Romario (til høyre) og Mazinho.

Foto: Scanpix

Nederland og Brasil har begge sikret seg favorittstempel med fire seiere hver og solid målforskjell hittil i VM. Og når de to lagene møtes fredag klokka 16.00, er det ikke første gang fotballstorhetene møtes i en VM-kvartfinale.

Sist oppgjør mellom de to lagene i en VM-kvartfinale ble en real klassiker – ikke minst på grunn av brasilianske Bebetos trang til å feire familielivet.

Legendarisk målfeiring

For det var på arenaen Cotton Bowl i Dallas i VM-kvartfinalen i 1994 at Bebeto viste sin vugge-målfeiring for en hel verden. Etter å ha satt inn 2-0-målet for Brasil, sprang Bebeto ned til sidelinjen og vugget med armene fra side til side. Bebeto, som hadde blitt far til sitt tredje barn få dager før kampen, fikk selskap av medspillerne Romario og Mazinho.

John Carew

John Carew feiret mål på Bebeto-vis etter landslagsscoring mot Slovenia i 1994.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En klassiker var født, og målfeiringen blir den dag i dag kopiert av nybakte fotballspillende fedre over hele kloden. Men ikke alle er like begeistret, og den frekventerer også kåringer av tidenes dummeste målfeiringer.

Det er kanskje ikke veldig overraskende at babyen som Bebeto vugget for i kvartfinalen i 1994 nå er en lovende spiss som er tatt opp på Brasils U16-landslag.

Kopiert av Carew

Bebeto-vuggingen ble blant annet kopiert av John Carew i landskampen mot Slovenia i 2004. Dette kom etter at en farskapssak med ham i hovedrollen hadde blitt brettet ut i detalj. Carew svarte med å feire scoringen sin med vuggende armer – foran et jublende Ullevål.

Francesco Totti

Francesco Totti suger på tommelen for å hedre sønnen sin etter å ha avgjort åttedelsfinalen mot Australia i VM 2006.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Italienske Francecso Totti er også kjent for å feire både scoring og familieforøkelse i samme slengen. Ved en anledning puttet han ballen under drakta etter en scoring, og fikk hjelp av lagkameratene til å få ballen «forløst». Tommelen i munnen etter scoring skal også være Tottis måte å hedre barna på.

Opphevet offside

Tilbake til Dallas 9. juli 1994: Kvartfinalen bød på hollandske storheter som Rijkaard, Koeman, Overmars og Bergkamp. To andre supernavn stilte ikke: Van Basten som var skadet og Ruud Gullit som ikke kunne samarbeide med trener Dick Advocaat.

Hos Brasil var lagets nåværende landslagstrener Dunga i aksjon sammen med nevnte Bebeto og Romario. Lagene hadde benket en 18 år gammel Ronaldo.

Første omgang var målløs, men etter hvilen eksploderte det. På under en halvtime kom alle kampens fem mål. Først var det Romario som bredsidet en klassisk Brasil-kontring i mål etter innlegg fra Bebeto.

Marc Overmars

Marc Overmars var en av Nederlands kometer under VM 1994. Her i aksjon mot Marokko.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Og 10 minutter senere fikk vi Bebetos baby-scoring. Men målet endte opp med å bli omdiskutert av flere grunner.

Ballen ble først spilt fram mot en Romario i grov offside, og det nederlandske forsvaret sluttet å løpe fordi de regnet med at dommeren ville blåse. Men Romario forholdt seg passiv og ville ikke ha ballen. Bakfra kom Bebeto, snappet ballen, rundet keeper og gjorde 2-0.

Dommeren kunne etterpå si at Romario ikke deltok i spillet og at Brasil dermed ikke skulle avblåses for offside.

- Hørte at det ville bli mål

Etter USA-VM nektet Dennis Bergkamp å fly igjen etter en ubehagelig opplevelse ombord på flyet, men før det rakk han å banke inn 1-2-reduseringen i kampen fra skrå vinkel. Et kvarter før slutt utlignet Aron Winter til 2-2.

Romario

Romario eier verden idet han spiller oppvisningsfotball på Copacabana turkis badebukse som fersk VM-gull-vinner i 1994.

Foto: REUTER / Scanpix

Det som måtte til for å avgjøre kvartfinalen, var et frispark fra 25-30 meter fra en brasiliansk backveteran. Med hjelp av kolossalt lang tilfart dro Branco til, og ballen føk i mål bak keeper, helt inne ved stolperoten.

- Jeg viste det kom til å bli mål da jeg hørte lyden av at foten min traff ballen, sa Branco etterpå.

Les FIFAs sammendrag av kvartfinalen

Senere tok Brasil seg fram til finalen etter at Romario scoret mot Sverige i det 80. minutt i semifinalen. VM-finalen mot Italia ble målløs, men Brasil dro det hele i land i straffesparkkonkurransen.

Nederland og Brasil møttes igjen i VM-sammenheng i semifinalen i 1998. Kampen ble avgjort til Brasils fordel på straffesparkkonkurranse etter spillemål fra Ronaldo og Kluivert.

Fredag klokka 1600 braker det løs igjen på arenaen Nelson Mandela Bay i Port Elizabeth: Nederland - Brasil spark for spark

Ronaldo

Nederland og Brasil møttes igjen i VM-sammenheng i semifinalen i 1998. Da scoret Ronaldo ett av målene som kom i ordinær spilletid.

Foto: MICHAEL PROBST / AP

Fotballnyheter