Da Italia gikk til EM-finale etter myntkast

Torsdag kveld kjemper Italia om finaleplass i EM. Det samme gjorde de i 1968. Da gikk de videre etter myntkast.

Giacinto Facchetti

1968: Italias Giacinto Facchetti løfter EM-pokalen etter 2-0-seier over Jugoslavia i finaleomkampen. Italia kom til finalen etter at de slo Sovjetunionen på myntkast i semifinalen. Facchetti tippet riktig på myntkastet.

– Jeg løp ut av garderoben for å feire. Jeg ropte av glede på vei gjennom stadion. Det var fortsatt 70 000 på tribunen. Da de så meg forsto de at Italia var i finalen, minnes Giacinto Facchetti som er intervjuet på uefa.com.

På en regntung fotballkveld i Napoli i 1968 sto det 0-0 mellom Italia og Sovjetunionionen etter ekstraomganger i EMs semifinale.

Straffesparkkonkurranse var ikke innført og det var ikke tid til omkamp, dermed skulle det hele avgjøres med myntkast, ifølge reglementet.

Giacinto Facchetti (t.v.) tippet riktig på myntkastet som sendte Italia til EM-finalen i 1968. Her er han fra VM-finalen i Mexico to år senere. T.h. Brasils Jaïrzinho.

Tippet «mynt»

Mens lagkamerater og en hel stadion holdt pusten gikk Sovjets kaptein Albert Sjesternjov og Italias Giacinto Facchetti inn i garderoben.

– Facchetti har alltid flaks, sa lagkamerat Tarcisio Burgnich optimistisk da han hørte hvem som skulle tippe for Italia.

Etter noen dramatiske minutter i garderoben på San Paolo-stadion tippet Facchetti riktig. Det ble «mynt» og Italia var i finalen.

Omkamp i finalen

EM-finalen mot Jugoslavia ble også dramatisk. En sen scoring av Italias Angelo Domenghini sørget for 1-1 og ekstraomganger, men heller ikke denne gangen klarte italienerne å avgjøre i spillerforlengelsen.

Denne gangen var det imidlertid tid til omkamp - Europamesteren skulle ikke kåres etter myntkast. Italia vant omkampen 2-0. Det er landets hittil eneste EM-tittel.

Den kom etter mye dyktighet. Og litt flaks.

Fotball

• Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

(NTB)

Britain Soccer Women’s Super League
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • 2-1 til Brann

SISTE: Innbytter Anna Aahjem setter ballen i mål med 10 minutter igjen av kampen. Brann har dominert andre omgang, og påført Rosenborg årets to første baklengs.

Mathine Østenstad uliknet for Brann rett etter pause. Straffen ble gitt etter at RBK-keeper Rulyte går for hardt inn i en duell. Brann-trener Martin Ho har gjort tre bytter i pausen, og dette har gitt effekt.

Frøya Dorsin sendte bortelaget i ledelsen i åpningskampen på Brann stadion. Langskuddet 31 minutter inne i kampen kom etter at Rosenborg vant ballen, som følge av en hands dommer Karoline Jensen overså.

Det ble en sjansefattig og jevnspilt første omgang.

Totalt 6051 supportere har søndag tatt turen til tilskuerbenken på Brann stadion.

SENDTE BRANN I LEDELSEN: Innbytter Anna Aahjem
  • Norsk stortap i åpningskampen i J17-EM

England ble flere hakk for store i den første kampen i gruppespillet i J17-EM søndag.

Allerede etter elleve minutters spill ledet England 2-0 og hadde etter det god kontroll på kampen.

Like etter pause scoret Lola Brown Englands tredje mål, et mål som også ble kampens siste. Dermed endte kampen 3-0 til England.

J17-EM arrangeres i Sverige. Norge spiller mot Frankrike på onsdag, før gruppespillet avsluttes mot Sverige på lørdag.