Hopp til innhold

Iniesta avgjorde VM-finalen

Etter et voldsomt sjansesløseri og ekstraomganger sendte Barcelonas lille midtbaneelegant Andres Iniesta hele Spania til himmels.

Spania - Nederland 1-0

Iniesta scoret etter 116 minutter og dermed vant Spania verdensmesterskapet i fotball for første gang i nasjonens historie.

- Det er helt utrolig og du opplever en spesiell glede når du innser at du har vunnet. Ord kan ikke beskrive hva jeg føler. Etter målet mitt tenkte jeg på familien min og alle jeg er glad i. Triumfen er et resultat av mye arbeid, sa Iniesta.

For Nederland endte det som i 1974 og 1978 og de oransje har fortsatt aldri vunnet en VM-finale.

Spania er den åttende nasjon med VM-tittel, og det første europeiske land som vinner utenfor eget kontinent.

Spansk jubel i VM-finalen

De spanske spillerne omfavnet hverandre etter Iniestas avgjørende scoring.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Facebook-debatt: Hvem var finalens beste spiller?

Verdensmester med få mål

Spania har vært solid gjennom hele mesterskapet, men de har ikke scoret mye mål.

I løpet av mesterskapets syv kamper har spanjolene bare scoret åtte mål. Det er historisk lavt. Alle Spanias sluttspillkamper har endt med 1-0-seiere.

Men selv om finalen ikke hadde mange mål, manglet det ikke på spenning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjansesløseri og gule kort

Begge lag hadde enorme mulighet før full tid og Spania kunne også ha avgjort kampen med flere gigantsjanser i ekstraomgangene.

At kampen betød mye for begge lag var veldig tydelig. I løpet av 13 minutter i 1. omgang ble det delt ut fem gule kort og det fortsatte kampen i gjennom.

Den engelske dommeren Howard Webb delte til slutt ut 14 kort, hvor av to gule til John Heitinga som ble utvist i 2. ekstraomgang. Aldri har det blitt delt ut flere kort i en VM-finale.

- Det er en kamp med enorm nerve. Den lever helt inn, og det var først da Nederland fikk ti spillere at Spania klarte å utnytte rommene og score, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken etter kampen.

John Heitinga får rødt kort

Her blir John Heitinga utvist.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

Spania åpnet best

Spania åpnet best i på Soccer City i Johannesburg. I sedvanlig stil rullet de ballsikre spanjolene opp angrep etter angrep.

Allerede etter fem minutter kom kampens første store målsjanse.

Midtbaneeleganten Xavi slo inn til Sergio Ramos som satset alt og headet knallhardt mot mål. Kun et klasseredning Maarten Stekelenburg holdt Nederland inne i kampen.

Deretter handlet 1. omgang stort sett om stygge taklinger.

Mange gule kort

Kampen ble preget av flere gule kort. I løpet av 13 minutter i 1. omgang ble det delt ut ikke mindre fem gule kort.

Og det kunne like gjerne ha vært et par røde. Særlig var nederlenderne Mark van Bommel og Nigel de Jong heldige. van Bommel grisetaklet Andres Iniesta før de Jong stemplet Xabo Alonso i brystkassa, men den engelske dommeren Howard Webb lot begge to slippe unna.

Med ytterligere ni gule kort i kampen endte det med ny VM-rekord på 14 kort i en finale.

Nigel de Jong og Xabi Alonso

Her planter Nigel de Jong knottene på Xabi Alonso.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Massive muligheter

I den siste halvtimen av fulltid burde begge lag ha satt inn mål.

Etter 62 minutter trengte ikke Sneijder dvele lenge på ballen før han sendte en genial, lang stikker til Arjen Robben i bakrom.

Alene mot keeper ventet Robben tålmodig på at Casillas skulle velge en side, men den spanske kapteinen sto oppreist. Til slutt la han seg til den ene siden og gjorde en mesterlig benparade på Robbens skudd.

Iker Casillas og Arjen Robben

Arjen Robben hadde flere store muligheter. Her bommer han alene med Iker Casillas.

Foto: Michael Sohn / Ap

Åtte minutter senere hadde Spania en, om mulig, enda større mulighet.

David Villa sto plutselig helt fri i Nederlands 16-meter etter at John Heitinga hadde bommet stygt. Spanias toppscorer brant til, men Heitinga klarte på utrolig vis og snu seg å få et bein på ballen. Stort nærmere er det ikke mulig å komme.

David Villa

David Villa burde ha scoret sitt sjette mål i VM etter 70 minutter.

Foto: OLEG POPOV / Reuters

Så var det Robbens tur igjen. Situasjonen var veldlig lik nederlenderens første mulighet, men han var mer presset enn den første gangen. Dermed ble det ganske enkelt for Iker Casillas.

Det ble ingen mål i ordinær tid, men med Iniestas kliniske avslutning fra skrått hold etter 116 minutter var det Spania som ble verdensmester.

Fotball

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
 • City taus om Haaland før nøkkelkamp

  Det er helt stille rundt Erling Braut Haalands skadesituasjon to dager før oppgjøret mot Liverpool.

  Haaland var ikke med på et bilde eller nevnt i tekst på Citys hjemmeside etter onsdagens treningsøkt.

  Haaland meldte forfall til landskampene mot Spania og Georgia på grunn av en lyskeskade.

  Manchester City ligger åtte poeng bak (med én kamp mindre spilt) serieleder Arsenal og tåler trolig ikke et tap mot Liverpool om det skal bli ligagull.

  Fredag klokken 14.30 holder City-manager Pep Guardiola en pressekonferanse, og der vil Haaland-spørsmålene bli helt sentrale. (NTB)

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP
 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund