Iniesta avgjorde VM-finalen

Etter et voldsomt sjansesløseri og ekstraomganger sendte Barcelonas lille midtbaneelegant Andres Iniesta hele Spania til himmels.

Spania - Nederland 1-0

Iniesta scoret etter 116 minutter og dermed vant Spania verdensmesterskapet i fotball for første gang i nasjonens historie.

- Det er helt utrolig og du opplever en spesiell glede når du innser at du har vunnet. Ord kan ikke beskrive hva jeg føler. Etter målet mitt tenkte jeg på familien min og alle jeg er glad i. Triumfen er et resultat av mye arbeid, sa Iniesta.

For Nederland endte det som i 1974 og 1978 og de oransje har fortsatt aldri vunnet en VM-finale.

Spania er den åttende nasjon med VM-tittel, og det første europeiske land som vinner utenfor eget kontinent.

Spansk jubel i VM-finalen

De spanske spillerne omfavnet hverandre etter Iniestas avgjørende scoring.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Facebook-debatt: Hvem var finalens beste spiller?

Verdensmester med få mål

Spania har vært solid gjennom hele mesterskapet, men de har ikke scoret mye mål.

I løpet av mesterskapets syv kamper har spanjolene bare scoret åtte mål. Det er historisk lavt. Alle Spanias sluttspillkamper har endt med 1-0-seiere.

Men selv om finalen ikke hadde mange mål, manglet det ikke på spenning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjansesløseri og gule kort

Begge lag hadde enorme mulighet før full tid og Spania kunne også ha avgjort kampen med flere gigantsjanser i ekstraomgangene.

At kampen betød mye for begge lag var veldig tydelig. I løpet av 13 minutter i 1. omgang ble det delt ut fem gule kort og det fortsatte kampen i gjennom.

Den engelske dommeren Howard Webb delte til slutt ut 14 kort, hvor av to gule til John Heitinga som ble utvist i 2. ekstraomgang. Aldri har det blitt delt ut flere kort i en VM-finale.

- Det er en kamp med enorm nerve. Den lever helt inn, og det var først da Nederland fikk ti spillere at Spania klarte å utnytte rommene og score, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken etter kampen.

John Heitinga får rødt kort

Her blir John Heitinga utvist.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

Spania åpnet best

Spania åpnet best i på Soccer City i Johannesburg. I sedvanlig stil rullet de ballsikre spanjolene opp angrep etter angrep.

Allerede etter fem minutter kom kampens første store målsjanse.

Midtbaneeleganten Xavi slo inn til Sergio Ramos som satset alt og headet knallhardt mot mål. Kun et klasseredning Maarten Stekelenburg holdt Nederland inne i kampen.

Deretter handlet 1. omgang stort sett om stygge taklinger.

Mange gule kort

Kampen ble preget av flere gule kort. I løpet av 13 minutter i 1. omgang ble det delt ut ikke mindre fem gule kort.

Og det kunne like gjerne ha vært et par røde. Særlig var nederlenderne Mark van Bommel og Nigel de Jong heldige. van Bommel grisetaklet Andres Iniesta før de Jong stemplet Xabo Alonso i brystkassa, men den engelske dommeren Howard Webb lot begge to slippe unna.

Med ytterligere ni gule kort i kampen endte det med ny VM-rekord på 14 kort i en finale.

Nigel de Jong og Xabi Alonso

Her planter Nigel de Jong knottene på Xabi Alonso.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Massive muligheter

I den siste halvtimen av fulltid burde begge lag ha satt inn mål.

Etter 62 minutter trengte ikke Sneijder dvele lenge på ballen før han sendte en genial, lang stikker til Arjen Robben i bakrom.

Alene mot keeper ventet Robben tålmodig på at Casillas skulle velge en side, men den spanske kapteinen sto oppreist. Til slutt la han seg til den ene siden og gjorde en mesterlig benparade på Robbens skudd.

Iker Casillas og Arjen Robben

Arjen Robben hadde flere store muligheter. Her bommer han alene med Iker Casillas.

Foto: Michael Sohn / Ap

Åtte minutter senere hadde Spania en, om mulig, enda større mulighet.

David Villa sto plutselig helt fri i Nederlands 16-meter etter at John Heitinga hadde bommet stygt. Spanias toppscorer brant til, men Heitinga klarte på utrolig vis og snu seg å få et bein på ballen. Stort nærmere er det ikke mulig å komme.

David Villa

David Villa burde ha scoret sitt sjette mål i VM etter 70 minutter.

Foto: OLEG POPOV / Reuters

Så var det Robbens tur igjen. Situasjonen var veldlig lik nederlenderens første mulighet, men han var mer presset enn den første gangen. Dermed ble det ganske enkelt for Iker Casillas.

Det ble ingen mål i ordinær tid, men med Iniestas kliniske avslutning fra skrått hold etter 116 minutter var det Spania som ble verdensmester.

Fotballnyheter