Sogndal har hele sesongen kjempet i toppen av årets 1. divisjon. Den sterke borteseieren Mot NIL-Trysil fortsetter trenden, og har gitt Sogndal en fin luke ned til de andre lagene som kjemper i toppen.

Video SM-NYBER-SOGN-190910-WS_MXF_Innboks.MP4

Resultater og tabell i 1. divisjon

NIL-Trysil - Sogndal 0-2

Resultatene varierte veldig for Sogndal i august, med tap mot Tromsdalen og Sarpsborg i serien, samt tapet i kvartfinalen i cupen mot Follo. Nå har Sogndal tre seiere på rad. I tillegg har de holdt nullen i alle tre.

Etter at tabelltoer Fredrikstad tapte i Alta, har Sogndal en luke på seks poeng ned til andreplassen. Luken ned til tredjeplassen avhenger av resultatet i Sarpsborgs kamp mot Strømmen, men før den kampen spilles er avstanden på 10 poeng. Sogndal er uten tvil på god vei mot opprykk til eliteserien.

Jevn førsteomgang

Første omgang på Nybergsund Stadion ble jevnspilt og målløs. Begge lagene produserte sjanser og NIL-Trysil var vel så gode som gjestene fra saftbygda.

Det gikk 64 minutter før bortelaget fikk hull på byllen, da Espen Olsen tråklet seg gjennom en passiv forsvarslinje. Sandbuløkken kunne ikke gjøre noe med avslutningen som Olsen kontrollert satte i nettmaskene.

Kader doblet ledelsen

Etter 1-0 gikk luften ut av hjemmelaget og Sogndal kontrollerte kampen derfra. Overlegenheten ble belønnet etter 81 minutter. Lille Barry Kader fikk gå upresset opp på et innlegg fra Ole Jørgen Halvorsen, og headet ballen i mål.

NIL-Trysil ga ikke opp og skapte sin største sjanse i andre omgang helt på tampen, da Solbakken spilte Durakovic gjennom, men det ble bare nesten for NIL-Trysil og for sent til å snu kampen. Sogndal vant 2-0 og topper tabellen i 1. divisjon med god margin.

Nrksport.no fulgte kampen spark for spark

Efendic ble helten

Alta – Fredrikstad 2-1

Video SM-ALTA-FREDR-190910-WS_MXF_Innboks.MP4

Alta-keeper Faris Efendic ble den store helten for hjemmelaget med sin strafferedning på overtid i oppgjøret mot Fredrikstad. Celso Borges hadde muligheten til å sikre ett poeng for FFK, men en god redning fra Efendic gjorde at laget fra plankebyen måtte reise tomhendt tilbake.

Fredrikstad startet kampen best og tok ledelsen etter bare syv minutter da Raio Piiroja fikk stå umarkert inne i feltet. Den gode midstopperen gjorde ingen feil og stanget ballen forbi keeper.

Alta kjempet seg riktignok tilbake og scoringer av Magnus Andersen og Christian Reginiussen snudde kampen for hjemmelaget.

FFK mistet med det viktige poeng i toppen av 1. divisjon og luken opp til serieleder Sogndal er nå på hele seks poeng. Laget fra saftbygda har i tillegg en kamp mindre spilt. Bak lurer lag som Sarpsborg, Ranheim og Bodø/Glimt, og FFK må unngå slike blemmer i kampene som kommer hvis det skal bli opprykk.

Alta på sin side har vist god form i det siste og er med dagens seier med i kampen om en kvallikplass.

Nytt tap for Ranheim

Mjøndalen – Ranheim 1-0

Video SM-MJØND-RANH-190910-WS_MXF_Innboks.MP4

Ranheim spilte en begredelig kamp hjemme mot Sarpsborg sist helg og trengte en seier mot Mjøndalen i dag. Slik skulle det riktignok ikke gå og det var Mjøndalen som tok med seg alle poengene.

Avgjørelsen kom knappe ti minutter før slutt da Lars Granaas headet Lasse Olsens mislykkede skuddforsøk i mål fra kloss hold.

Dagens seier var veldig viktig for Mjøndalen, men selv med tre poeng ligger bruntrøyene under streken. Laget har like mange poeng som Tromsdalen på plassen over og det blir uten tvil en tøff kamp for å overleve.

Ranheim på sin side må fort komme tilbake på vinnersporet hvis de har ambisjoner om eliteseriespill neste år.

Sterkt av Løvene

Follo – Løv-Ham 0-1

Video Løv-Ham stakk av med poengene mot Follo

Løv-Ham har vært gode på bortebane denne sesongen og gikk ut på Ski stadion full av selvtillit mot det dårligste laget i serien. Men Follo ga Løvene kamp.

Man kan ikke sove i forsvar mot et lag som Løv-Ham. De har styrke og skuddteknikk fra øverste hylle. I det 11. minutt ble Anders Næs spilt fri av Sindre Marøy. Næs nølte ikke og dundret inn kampens eneste mål fra 16-17 meter.

Resten av omgangen tilhørte Løv-Ham og alle trodde at de ville kjøre over Follo i andre omgang. Men desperate Follo-spillere hevet seg og ga alt etter hvilen.

Alexander Ruud Tveter herjet til tider på Follos venstrekant og kom til flere gode innlegg. Men verken Eirik Markegård eller Bonaventure Maruti klarte å overliste Johan Thorbjørnsen og dermed stakk Løv-Ham av med alle poengene.

Endelig seier for Bryne

Moss – Bryne 0-3

Video SM-MOSS-BRYNE-190910-WS_MXF_Innboks.MP4

Bryne var 1. divisjons dårligste formlag før kampen mot Moss. De hadde ikke vunnet på ti kamper og var på god vei mot bunnen. Så snudde det.

Etter halvspilt kamp ble Mossespillerne pepet av banen av eget publikum. Moss hadde levert en begredelig forestilling på eget gress mens Bryne hadde vært både heldige og effektive og scoret på to av tre muligheter. Geir André Herrem fikk æren av å score begge målene.

Etter hvilen gjorde Moss et par bytter og hevet spillet sitt. De skapte flere gode målsjanser, men evnet ikke å score mot et hardtarbeidene Bryne. Istedenfor var det en av Brynes innbyttere som punkterte kampen på overtid. Ezekiel Bala satte spikeren i kista med en enkel scoring.

- Flaut og pinlig

Sarpsborg 08 - Strømmen 0-3

Video SM-SARBS-STRØM-190910-WW_MXF_Innboks.MP4

Sarpsborg-keeper Magnus Hjulstad hadde en dårlig dag på jobben, og slet med å sette ord på hva som gikk galt da Strømmen sjokkerte Sarpsborg og tok med seg tre poeng hjem til Romerike.

– Det her var flaut og pinlig, det skal ikke skje. Etter en Ranheim-kamp hvor alt klaffer, så er det ingen ting som klaffer i dag, dette er langt under pari. Jeg har ikke noe svar til dette rett og slett, sier en tydelig skuffet Hjulstad rett etter kampslutt.

Med Fredrikstads 1-2 tap borte mot Alta, lå alt til rette for at Sarpsborg skulle klatre helt opp i ryggen på sine argeste rivaler. Og slik så det også ut til å gå - de 10 første minuttene.

Men etter hvert gikk alt galt for Sarpsborg, som til slutt tapte 0-3.

- Fryktelig dårlig kamp

Bodø/Glimt - Sandnes Ulf 1-2

Video SM-BODØ-SANDN-190910-WS_MXF_Innboks.MP4

Michael Haukås satte ballen i mål etter 38 minutter og sendte Bodø/Glimt opp i ledelsen. Like etter var Thiago Martins nær ved å legge på enda et mål.

Men ledelsen ble kortvarig for Glimt. Etter 44 minutter utlignet Sandnes Ulf da Allan Borgvardt traff blink på Sandnes Ulfs første store sjanse.

Det var Bodø/Glimt som hadde føringen i første omgang. Hjemmelaget bommet på flere dødballer fra 20-30 meters hold.

Etter 80 minutter scoret Allan Borgvardt sitt andre mål og tok Sandnes Ulf opp i ledelsen på Aspmyra.

På under en uke har Bodø/Glimt tapt to ganger på hjemmebane.

– Vi gjør en fryktelig dårlig kamp. Vi taper og det er alt for dårlig for oss. Vi taper på innsats, sa en svært skuffende Glimt-trener Kåre Ingebrigtsen etter kampen.

• Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

– Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

• KFUMs nødløsning ble cuphelt i straffedrama

Idar Nordby Lysgård (29) ble avgjørende da KFUM Oslo slo Sogndal ut av cupen. Keeperen ble hentet til klubben dagen før.

I straffesparkkonkurransen reddet han et svakt spark fra Martin Høyland. Det ble den eneste bommen på KFUMs vei til 5-4-seier.

Selve kampen endte 1-1 på Fosshaugane Campus.

Lysgård var klubbløs før han tirsdag ble en del av keeperteamet til «Kåffa». Dagen etter voktet han Oslo-lagets mål i cupens 3. runde.

Emil Ødegaard fikk søndag en smell i hodet og måtte sy ti sting etter en duell som endte med rødt kort til Bård Finne.

Eliteserien fotball 2021: Odd - Mjøndalen (2-2)
  • Johnsen og Botheim cupmestere med Malmö

Malmö viste seg sterkest i straffesparkkonkurransen mot Djurgården og kunne juble for cuptittelen. Lasse Berg Johnsen satte det avgjørende straffesparket.

Malmö sikret seg dermed sitt 16. cuptrofé, noe som er åtte mer enn AIK og IFK Göteborg. De lyseblå fra sør vant siste cupen i 2022, og de måtte vente i det lengste i onsdagens finalekamp.

Tobias Gulliksen og Haris Radetinac misbrukte begge sine forsøk i straffesparkkonkurransen. Malmö-keeper Johan Dahlin reddet. Lasse Berg Johnsen på scoret den avgjørende straffen.

Erik Botheim scorer 1-0
  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

Tokmac Nguen
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)