Hopp til innhold

Fra messebycup til europaliga

Det begynte som en serie kamper for å fremme handelen over de europeiske landgrensene etter den andre verdenskrigen. Nå er ligaen en prestisjetung europacup.

Atletico Madrid-jubel

Atletico Madrid-spillerne jublet etter finaleseieren over Fulham i Hamburg 12. mai i fjor.

Foto: DAVID HECKER / Afp

Europaliga-pokalen

Pokalen som går til vinneren av kveldens europaliga-finale.

Foto: - / Afp

Messebycupen var navnet på en nyskapning som ble formalisert i 1955. Og ideen kom fra en Sveits-basert italinerer ved navn Otorino Barassi.

Etter krigen ble fotballens popularitiet utnyttet til å få fart på den internasjonale handelen, som hade ligget brakk under krigen.

For å promotere de mange handelsmessene ble det spilt en rekke privatkamper mellom lag fra slike messebyer - eller "free trade cities".

Dette burde formaliseres, mente Barassi. Og med støtte fra Sir Stanley Rous, generalsekretær i det engelske fotballforbundet, fikk han det til.

Kunne ha lag fra flere klubber

I 1955 startet den første. Turneringen var svært ulik dagens europaliga på flere måter.

 • Den begrenset deltakerne til byer med handelsmesser
 • Den holdt seg strengt til regelen "one city - one team"
 • Den tillot en deltagende by å sette sammen lag med spillere fra ulike klubblag i byen
 • Kampene skulle så langt mulig legges til de forskjellige byene samtidig med at messene ble holdt
 • Turneringen gikk over tre sesonger
 • Finalen ble spilt over to kamper, hjemme og borte

Barcelona vant de to første

Den første finalen ble spilt mellom Barcelona og London. Barcelona stilte med 10 spiller fra FC Barcelona og en fra Espanyol, London hadde spillere fra 11 klubber.

Første kampen på Stamford Bridge endte 2-2, returen på Nou Camp ble vunnet av Barcelona med hele 6-0.

I den neste turneringen ble seriespillet erstattet av en cup-konkurranse, og samtidig kortet ned til to år. Barcelona vant den også, nå med 0-0 borte og 4-1 hjemme over Birmingham. Begge lagene var denne gangen reine klubblag.

Den tredje utgaven av messebycupen ble spilt over én sesong, noe den alltid gjorde seinere.

Her er det verd å merke seg at Barcelona spilte både i messebycupen og serievinnercupen samme sesong.

Det gikk ikke bra. De gikk riktignok til finalen i serievinnercupen i 1961, men tapte for Benfica. Og i messebycupen ble de slått av skotske Hibernian fra messebyen Edinburgh i kvartfinalen.

Da forsto Barcelona at de hadde gapt over for mye.

Fire engelske seire på rad

Fra 1962 gikk man bort fra konseptet "one city - one team", og tillot inntil tre lag fra hver messeby.

Forlan og Atletico Madrid vant i fjor Europaligaen etter finaleseieren mot Fulham

Diego Forlan og Atletico Madrid jublet etter finaleseieren mot Fulham i fjor.

Foto: Paul White / Ap

Interessen og statusen for turneringen økte, og i 1965 mønstret 48 klubber på - det var mye for en europeisk fotballturnering på 60-tallet.

Messebycupen i sin daværende form kom til sin slutt i 1971, etter at engelske lag (Leeds, Newcastle, Arsenal og Leeds igjen) hadde vunnet de fire siste finalene.

Da fant UEFA ut at både begrensingen med ett lag fra hver by og tilknyttingen til handelsmesser hadde utspilt sin rolle. De innførte UEFA-cupen, og Messebycupen ble umiddlebart lagt ned.

Hjemme- og bortefinale

UEFA-cupen tillot flere lag fra de store europeiske fotballbyene. Utvelgelsen ble basert på ligatabellene, ikke på om byen arrangerte handelsmesse eller ikke.

UEFA-cupen var lenge den tredje viktigste av europacupene, og den eneste uten en finale som én kamp på nøytral bane.

Finalen ble spilt som hjemme- og bortekamp på de to finalelagenes baner.

Cupmestrene inn i UEFA-cupen

Formatet sto seg til 1997. Det året ble cupvinnercupen lagt ned, og landenes cupmestre fikk plass i UEFA-cupen.

Antall lag ble dermed mye større, og UEFA-cupens status ble også kraftig styrket. Fra 1998 ble også finalen spilt som én kamp på nøytral bane.

Fremdeles var cupen en rein knock-out-turnering med hjemme- og bortekamp. Men i sesongen 2003-2004 ble det innført et enkelt seriespill etter første runde av turneringen.

Og i 2009 ble den siste finalen i UEFA-cupen spilt. Ukrainske Sjakhtar Donetsk fikk æren av å bli den siste mester.

I 2009-10-sesongen innførte man grupper og seriespill etter noenlunde samme mønster som mesterligaen hadde hatt siden 1992, men med flere lag. Da fikk den navnet europaligaen.

Atletico Maddrid ble første mester etter å ha scoret seiersmålet mot Fulham i kampens 116. minutt i 2-1-seieren.

Nå skal Braga og Porto slåss om å bli den andre. Det som er sikkert, er at det blir portugisisk mester.

Fotball

 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette