Hopp til innhold

Fra messebycup til europaliga

Det begynte som en serie kamper for å fremme handelen over de europeiske landgrensene etter den andre verdenskrigen. Nå er ligaen en prestisjetung europacup.

Atletico Madrid-jubel

Atletico Madrid-spillerne jublet etter finaleseieren over Fulham i Hamburg 12. mai i fjor.

Foto: DAVID HECKER / Afp

Europaliga-pokalen

Pokalen som går til vinneren av kveldens europaliga-finale.

Foto: - / Afp

Messebycupen var navnet på en nyskapning som ble formalisert i 1955. Og ideen kom fra en Sveits-basert italinerer ved navn Otorino Barassi.

Etter krigen ble fotballens popularitiet utnyttet til å få fart på den internasjonale handelen, som hade ligget brakk under krigen.

For å promotere de mange handelsmessene ble det spilt en rekke privatkamper mellom lag fra slike messebyer - eller "free trade cities".

Dette burde formaliseres, mente Barassi. Og med støtte fra Sir Stanley Rous, generalsekretær i det engelske fotballforbundet, fikk han det til.

Kunne ha lag fra flere klubber

I 1955 startet den første. Turneringen var svært ulik dagens europaliga på flere måter.

  • Den begrenset deltakerne til byer med handelsmesser
  • Den holdt seg strengt til regelen "one city - one team"
  • Den tillot en deltagende by å sette sammen lag med spillere fra ulike klubblag i byen
  • Kampene skulle så langt mulig legges til de forskjellige byene samtidig med at messene ble holdt
  • Turneringen gikk over tre sesonger
  • Finalen ble spilt over to kamper, hjemme og borte

Barcelona vant de to første

Den første finalen ble spilt mellom Barcelona og London. Barcelona stilte med 10 spiller fra FC Barcelona og en fra Espanyol, London hadde spillere fra 11 klubber.

Første kampen på Stamford Bridge endte 2-2, returen på Nou Camp ble vunnet av Barcelona med hele 6-0.

I den neste turneringen ble seriespillet erstattet av en cup-konkurranse, og samtidig kortet ned til to år. Barcelona vant den også, nå med 0-0 borte og 4-1 hjemme over Birmingham. Begge lagene var denne gangen reine klubblag.

Den tredje utgaven av messebycupen ble spilt over én sesong, noe den alltid gjorde seinere.

Her er det verd å merke seg at Barcelona spilte både i messebycupen og serievinnercupen samme sesong.

Det gikk ikke bra. De gikk riktignok til finalen i serievinnercupen i 1961, men tapte for Benfica. Og i messebycupen ble de slått av skotske Hibernian fra messebyen Edinburgh i kvartfinalen.

Da forsto Barcelona at de hadde gapt over for mye.

Fire engelske seire på rad

Fra 1962 gikk man bort fra konseptet "one city - one team", og tillot inntil tre lag fra hver messeby.

Forlan og Atletico Madrid vant i fjor Europaligaen etter finaleseieren mot Fulham

Diego Forlan og Atletico Madrid jublet etter finaleseieren mot Fulham i fjor.

Foto: Paul White / Ap

Interessen og statusen for turneringen økte, og i 1965 mønstret 48 klubber på - det var mye for en europeisk fotballturnering på 60-tallet.

Messebycupen i sin daværende form kom til sin slutt i 1971, etter at engelske lag (Leeds, Newcastle, Arsenal og Leeds igjen) hadde vunnet de fire siste finalene.

Da fant UEFA ut at både begrensingen med ett lag fra hver by og tilknyttingen til handelsmesser hadde utspilt sin rolle. De innførte UEFA-cupen, og Messebycupen ble umiddlebart lagt ned.

Hjemme- og bortefinale

UEFA-cupen tillot flere lag fra de store europeiske fotballbyene. Utvelgelsen ble basert på ligatabellene, ikke på om byen arrangerte handelsmesse eller ikke.

UEFA-cupen var lenge den tredje viktigste av europacupene, og den eneste uten en finale som én kamp på nøytral bane.

Finalen ble spilt som hjemme- og bortekamp på de to finalelagenes baner.

Cupmestrene inn i UEFA-cupen

Formatet sto seg til 1997. Det året ble cupvinnercupen lagt ned, og landenes cupmestre fikk plass i UEFA-cupen.

Antall lag ble dermed mye større, og UEFA-cupens status ble også kraftig styrket. Fra 1998 ble også finalen spilt som én kamp på nøytral bane.

Fremdeles var cupen en rein knock-out-turnering med hjemme- og bortekamp. Men i sesongen 2003-2004 ble det innført et enkelt seriespill etter første runde av turneringen.

Og i 2009 ble den siste finalen i UEFA-cupen spilt. Ukrainske Sjakhtar Donetsk fikk æren av å bli den siste mester.

I 2009-10-sesongen innførte man grupper og seriespill etter noenlunde samme mønster som mesterligaen hadde hatt siden 1992, men med flere lag. Da fikk den navnet europaligaen.

Atletico Maddrid ble første mester etter å ha scoret seiersmålet mot Fulham i kampens 116. minutt i 2-1-seieren.

Nå skal Braga og Porto slåss om å bli den andre. Det som er sikkert, er at det blir portugisisk mester.

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.