NRK Meny
Normal

Fest i Finland

Arrangørene håper på 250 000 tilskuere under EM.

Bjarne Berntsen
Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Olav Traaen kommenterer (til artikkel)
Foto: NRK

De finske arrangørene jobber for å få 10 000 tilskuere i gjennomsnitt på kampene i årets mesterskap.

Turneringen starter søndag 23/8 og finalen spilles torsdag 10/9. Kvinnenes EM i Finland kan bli folkefest.

Samler mye folk

For i tre år har de finske arrangørene arbeidet med dette mesterskapet. Blant annet mobiliseres skoler for å få folk på kampene. Og for en start turneringen får.

Finland møter Danmark i Helsingfors på EMs første dag. Jeg var selv tilstede da disse to lagene møttes i Blackpool under EM i 2005. Finland vant 2–1, og avanserte til semifinalen. Da var det ikke mange finske supportere på tribunen.

Det blir det garantert søndag kveld. I den andre kampen på mesterskapet første dag får vi et møte mellom debutantene Nederland og Ukraina. I Turku der det oppgjøret spilles blir det helt sikkert ikke like mye tilskuere som på Finlands åpningkamp.

Norden dominerer

Hvordan blir så EM 2009? For det første er turneringen utvidet. For fire år siden deltok åtte lag. I år er tolv nasjoner på plass i Finland. Og la det være helt klart. Dette blir nesten et nordisk mesterskap.

Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island er alle med. Og ikke bare det. Samtlige er gode nok til å kjempe om medalje. Tar du med Tyskland og England, har vi nok nevnt medaljekandidatene.

Nivået bedre

45 land stiller med landslag i europeisk kvinnefotball. Flere og flere satser. UEFA har utvidet EM fordi de ønsker at flere nasjoner skal få sjansen i et mesterskap.

I følge Karen Espelund som sitter i UEFAs kvinnekomite vil utvidelsen bidra til et høyere nivå. Ikke så rart kanskje. Deltakelse i mesterskap vil motivere til økt satsing. Men vi risikerer naturligvis at enkelte nasjoner vil få store tap i årets turnering. Debutantene Nederland og Ukraina er ikke akkurat favoritter denne gang. Om fire år kan turneringen bli utvidet ytterligere.

Tre land har vunnet

Bare Norge, Sverige og Tyskland har vunnet EM. Svenskene gikk til topps i 1984. Norge vant i 87 og 93. Siden den gang har Tyskland dominert. De satser svært ambisiøst, og har i perioder vært helt suverene.

Undertegnede har kommentert to europamesterskap for NRK TV. De tyske jentene har imponert, og kan komme til å gjøre det igjen. Fire strake EM-gull sier sitt. Millioner av tyske tv-seere vil følge kampene. Alt annet enn seier i hver kamp er en stor nedtur.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.