Europol: 380 kamper mistenkt fikset i Europa

425 dommere, spillere, ledere og kriminelle er under etterforskning for kampfiksing i fotball, opplyste Europol mandag.

Europol kampfiksing

Europol informerte om sin etterforskning av kampfiksing i 15 europeiske land under en pressekonferanse i Haag mandag. Direktør i Europol, Rob Wainwright sa at de har avdekket et omfattende kriminelt nettverk.

I løpet av de siste 18 månedene har Europol i samarbeid med fem europeiske land ledet den enorme etterforskningen rundt kampfiksing på europeiske fotballbaner. Kampfiksingen skal ha foregått i 15 land.

Det kom frem under en pressekonferanse i Haag mandag.

Mistenker mesterligakamp i England

Organisasjonen mener at de kriminelle bakmennene til sammen veddet 16 millioner euro på 380 fiksede kamper, og tjente 8 millioner euro på ugjerningen.

Over to millioner euro skal ha blitt utbetalt til de som var involvert i kampfiksingen, og den største individuelle utbetalingen skal ha vært på 140.000 euro.

Blant kampene som er mistenkt fikset er flere kvalifiseringskamper til VM og EM, i tillegg til to mesterligakamper, hvorav den ene ble spilt i England. En rekke andre toppkamper i europeiske fotballserier er også under mistanke.

– Asiatisk kriminell organisasjon bak

En talsmann for Europol opplyste mandag at de ikke kan si hvilke kamper som er under mistanke på grunn av pågående juridiske prosesser, men mesterligakampen i England skal ha funnet sted de siste tre-fire årene, ifølge BBC.

Europol mistenker en kriminell organisasjon i Asia for å stå bak den omfattende kampfiksingen. De skal ha samarbeidet med flere kriminelle nettverk rundt i Europa.

– Det er den største etterforskningen av mistenkt kampfiksing i Europa noensinne. Den har medbrakt store resultater som vi mener har avdekket et stort problem for integreringen av fotball i Europa, sa Europol-direktør Rob Wainwright under pressekonferansen.

Han sier også at nettverket det dreier seg om holder til i Singapore. De skal ha brukt opptil 100 000 euro per kamp til å smøre spillere og dommere.

– Vi har avdekket et omfattende kriminelt nettverk.

Europol frykter at de 380 kampene nå bare er «toppen av isfjellet».

• Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

Britain Soccer Women's Super League
  • Moi-dobbel da FCK vant

Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

Mohamed Elyounoussi
  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

Britain Soccer Women’s Super League
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • 2-1 til Brann

SISTE: Innbytter Anna Aahjem setter ballen i mål med 10 minutter igjen av kampen. Brann har dominert andre omgang, og påført Rosenborg årets to første baklengs.

Mathine Østenstad uliknet for Brann rett etter pause. Straffen ble gitt etter at RBK-keeper Rulyte går for hardt inn i en duell. Brann-trener Martin Ho har gjort tre bytter i pausen, og dette har gitt effekt.

Frøya Dorsin sendte bortelaget i ledelsen i åpningskampen på Brann stadion. Langskuddet 31 minutter inne i kampen kom etter at Rosenborg vant ballen, som følge av en hands dommer Karoline Jensen overså.

Det ble en sjansefattig og jevnspilt første omgang.

Totalt 6051 supportere har søndag tatt turen til tilskuerbenken på Brann stadion.

SENDTE BRANN I LEDELSEN: Innbytter Anna Aahjem