Hopp til innhold

Engelsk fotballklubb kastes ut på grunn av Kong Olavs død

Som følge av en bisarr klausul mister lille Cromer Town FC hjemmebanen sin på dagen 21 år etter Kong Olav døde.

Kong Olavs begravelse

I dag er det 21 år siden Kong Olav døde. Det er dårlige nyheter for Cromer Town FC.

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / Scanpix

I 1922 ble Cromer Town FC tildelt den lille jordflekken der fotballbanen Cabbell Park står. Tomta var en gave til Norfolks befolkning etter tapene under første verdenskrig, og siden den gang har klubben brukt Cabbell Park som sin hjemmebane.

Problemet er bare at banen ikke var en gave, men et lån.

Den rike kvinnen som forærte klubben den råflotte gaven, satte nemlig en frist:

Banen skulle leveres tilbake til byen 21 år etter den siste dalevende arvingen til Kong Edvard VII døde. Den arvingen viste seg å være Kong Olav V av Norge.

Kan bli slutten på klubben

Kong Olav

21 år etter sin død har har Kong Olav blitt avgjørende for fremtiden til en engelsk fotballklubb.

Foto: Aktuell / Scanpix

Tirsdag var det 21 år siden den folkekjære kongen døde, og dermed trer klausulen i kraft.

Plutselig er det byen som eier banen, og bystyret vil bygge en skole, en operasjonssal og nye boliger der hvor banen er i dag, melder The Telegraph.

Planen er at klubben skal flyttes til utkanten av Norfolk, og ifølge avisa frykter klubbledelsen at flyttingen kan bli slutten på Cromer Town FC, som for øyeblikket leder Anglian Combination Premier Division i England.

Krever 20 nye år

Cromer Town har ikke tenkt til å forlate sin hjemmebane gjennom de siste 90 årene uten kamp.

Siden den merkelige klausulen ble avdekket i 2009, har de finlest historiebøkene for å finne et smutthull. Og nå mener de at de har funnet en løsning.

– Vi mener at vi fortsatt har 20 år igjen, sier Cromer Town-direktør Paul Jarvis til avisa.

Håper ufødt barn kan være smutthull

Banen skal nemlig gis tilbake til byen 21 år etter dødsfallet til den siste arvingen som «fantes» da avtalen ble undertegnet.

Klubben setter nå sin lit til at den syvende jarlen av Harewood. Han var fortsatt i sin mors mage da avtalen ble undertegnet, så nå er spørsmålet om han «fantes» eller ikke i 1922, noen få måneder før han ble født.

Jarlen av Harewood døde i juli i fjor, så han kan gi Cromer 20 nye år på Cabbell Park.

Fotball

  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
Erling Braut Haaland