Disse fire sover neppe godt i natt

Hele fire eliteserielag må innse at det ikke blir noe cupfinale i år etter å ha blitt slått ut av cupen i tredje runde.

Fire eliteserietrenere slått ut av cupen

Viking-trener Kjell Jonevret, AaFK-trener Jan Jönsson, Brann-trener Rune Skarsfjord og Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud måtte alle gå slukøret av banen mot antatt svakere motstand.

Full oversikt: Alle resultatene fra cupens tredje runde!

– Det er store overraskelser. Tre av de fire beste lagene i norsk eliteserie er slått ut av cupen etter tre runder, altså. Det er ikke bra for norsk fotball, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

Arne Scheie

NRKs fotballkommentator Arne Scheie omtaler onsdagens cuprunde som 'merkelig'.

Norgesmesterskapet i fotball er såvidt i gang, men allerede er flere av kanonene i norsk eliteserie slått ut.

Brann er ute. Viking er ute. Hønefoss er ute. Aalesund er ute. Alle slått av lag fra lavere divisjoner.

I tillegg ble serieleder Strømsgodset slått ut av Asker i runde to.

Molde klarte seg med minst mulig margin, etter å ha slått Hødd på straffesparkkonkurranse 7-6.

Viking tapte for erkerivalen

Aller verst gikk det utover Viking, som - til tross for to sene reduseringer - ikke maktet å innhente Brynes tremålsledelse.

Aram Khalili sendte Bryne i ledelsen etter 17 minutters spill med et velplassert hodestøt, før Oddbjørn Skartun dundret ballen helt oppe i krysset rett før pause.

Etter 59 minutters spill økte Andreas Ulland Andersen Brynes ledelse til 3-0, etter at laget hans fikk straffespark.

Viking våknet da det gjenstod rundt 25 minutter, med to raske mål fra Jóhan Simun Edmundsson og Johan Lædre Bjørdal. Viking jaget også utligningsmålet, men da Viking presset som verst, økte Bryne ledelsen til 4-2 like før full tid.

Dermed sendte Bryne Viking ut av cupen - på erkerivalens hjemmebane.

Kampfakta: Viking - Bryne 2-4

Bryne spiller til daglig i 1. divisjon, der de for tiden innehar 7.-plassen. Viking ligger i øyeblikket på bronseplass i eliteserien.

– Disse eliteserielagene ble advart i andre runde om at det er tøft å ta seg videre, også går de på slike smeller, sier Scheie.

Mjøndalen snudde mot Brann

Kampfakta: Brann - Mjøndalen 1-2

Brann har vært eliteseriens beste hjemmelag i år, og var spådd å ta en klar seier over vesle Mjøndalen.

Og bergenserne tok en oppskriftsmessig ledelse da Martin Pusic satte ballen i nettet etter 14 minutter.

Men Mjøndalen - som for tiden innehar 11.-plassen i 1. divisjon - kom tilbake to ganger i andreomgang, og snudde kampen til 2-1. Begge målene ble scoret av Pål Alexander Kirkevold - først på et vakkert langskudd, deretter på straffespark.

Brann forsøkte og forsøkte, men maktet aldri å skape de helt store sjansene mot bruntrøyene fra Nedre Eiker Kommune i Buskerud.

Dermed er Brann, som sist spilte cupfinale i 2011 og ligger på 4.-plass i Eliteserien, slått ut av cupen.

Les mer om kampen: Brann ute av cupen

Brann gikk forøvrig på sitt første hjemmetap denne sesongen. I eliteserien er laget ubeseiret på eget gress.

– Det mest overraskende er at Brann er ute. De har en enda bedre hjemmestatistikk enn Viking, sier Arne Scheie.

Hønefoss slapp inn lynraskt mål

Hønefoss fikk det også tøft.

Kampfakta: Alta - Hønefoss 2-1

Borte mot Alta, som til daglig holder til i toppen av 2.-divisjon, fikk de en kalddusj allerede etter to minutter da El-Hadj Sega Ngom sendte altaværingene i ledelsen.

Hønefoss maktet aldri å svare. I stedet var det Alta som la på til 2-0 ved Dag Andreas Balto fem minutter før full tid.

– Alta er altså et lag fra tredje nivå... det er merkelig, sier Arne Scheie.

AaFK ute etter ekstraomganger

Det fjerde eliteserielaget som røk ut i kveld, var Aalesund.

Sunnmøringene hadde god kontroll i de første ti minuttene, men Ranheim tok ledelsen på en kontring etter et kvarter. Daniel Krogstad fikk ballen rundt sekstenmeteren, og dunket den lavt i mål bak Sten Grytebust i AaFK-buret.

AaFK utlignet umiddelbart, da Leke James plukket opp et blokkert skudd fra Michael Barrantes og fikk pirket ballen i nettet.

Da bortesupporterne øynet avansement, var det imidlertid Ranheim som igjen gikk opp i ledelsen. Denne gang ved Jo Sondre Aas, som plasserte ballen utagbart til side for Grytebust fra ti meters hold. 2-1.

AaFK utliknet nok en gang, da 18 år gamle Thomas Skogs skudd fra hjørnet av sekstenmeteren snek seg inn i Ranheim-keeper Barlis høyre hjørne.

Dermed gikk lagene til ekstraomganger. Der var Ranheim - som leder 1. divisjon - klart sterkest.

Aas headet inn sitt andre for kvelden, før Bendik Bye la på til 4-2 etter å ha rundet Grytebust.

Kampfakta: Ranheim - AaFK 2-2 (4-2 e.e.o)

Haugesund lekte seg videre

De øvrige eliteserielagene gikk greit videre. Vålerenga fikk det vanskelig borte mot Asker, men red til slutt i land en 3-2-seier på Føyka-kunstgresset.

Haugesund var det laget som sikret den største seiersmarginen i cupens tredje runde. Vestlendingene vant til slutt hele 5-2 over nabo Vard Haugesund, etter blant annet tre mål av storscorer Christian Gytkjær.

Øvrige resultater cupens tredje runde (oppdateres):

Se bildene av en Hønefosspiller som svelget tungen under cupkampen mot Alta.

Hønefosspiller svelget tungen under cupkampen

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.