NRK Meny
Normal

Blatter: – FIFA er ikke i krise

FIFA-president Sepp Blatter mente pressen ikke viste respekt for ham da han fikk ubehagelige spørsmål om kaoset i fotballens øverste organ.

Video Blatter nekter å snakke om korrupsjonsskandalen

Blatter ville ikke snakke veldig mye om korrupsjonsskandalen.

Blatter

Sepp Blatter holder opp FIFAs etikkbok mandag, og sier: - Jeg er ikke sikker på at alle i FIFA-familen har lest denne.

Foto: Reuters

– Er det krise i FIFA nå? ville en journalist vite under mandagens pressekonferanse med den hardt prøvede FIFA-presidenten.

– Krise? Hva er en krise? Hvis noen vil beskreiv hva en krise er, vil jeg svare, sa Blatter, og la til:

– Om du så finalen i mesterligaen, må du applaudere. Det var fair play. Vi er ikke i krise, bare i vanskeligheter. Og de vanskelighetene vil vi løses innen familen.

Beskyldningene hagler

Sepp Blatter står midt i den kraftigste stormen i fotballens øverste ledelse på svært lang tid. Etter at hans høyre hånd og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke skrev i en epost at VM i 2022 ble tildelt Quatar etter bestikkelser ble offentliggjort nylig, nærmer stormen seg nå en tsunami.

Les hele eposten til Valcke her

Beskyldninger om korrupsjon har haglet frem og tilbake mellom flere parter, og de fleste som har beskyldt andre for juks og fanteri har også stygge mistanker hengende over seg.

Blatter er intet unntak, selv om han ble frikjent av FIFAs etiske komite søndag.

Mandag stilte han, en drøy halvtime forsinket, på pressekonferanse i Zürich. Verdenspressen var møtt opp i stort antall, men Blatter svarte unnvikende på mange av de mest sentrale spørsmålene.

Ba om respekt

Hver gang journalistene som var så heldige å slippe til med spørsmål til Blatter under pressekonferansen i Zürich spurte om korrupsjonskaoset som nå hersker, svarte Blatter med å snakke om respekt.

– Hør her: jeg aksepterte å stille på pressekonferanse alene med dere. Jeg respekterer dere. Respekter meg tilbake. Vær så snill. Vi er ikke på en basar her, sa han ved en anledning.

– Ingen sak om 2022-VM

Han fikk også spørsmål om avgjørelsen om at VM i 2022 skal gå i Quatar. Spesielt engelske medier har hevdet at dette valget var kjøpt og betalt, og spekulasjonene har fått vann på mølla etter generalsekretær Jerome Valckes epost som ble offentliggjort søndag.

– Kanskje han (Mohammed Bin Hammam, journ anm) tror han kan kjøpe FIFA på samme måten som Qatar kjøpte VM 2022, skrev Valcke, som regnes som Blatters høyre hånd.

Til dette sa Blatter:

– Avgjørelsen om VM i 2022 ble gjort etter samme mønster og under samme omgivelser som valget om 2018. Det er ingen sak om 2022.

På slutten av pressekonferansen holdt Blatter opp en liten bok, som inneholder FIFAs etiske kodeks, og gikk langt i å antyde at noen stikker penger i egen, og andres, lomme - under bordet.

– Jeg er ikke sikker på at alle i FIFA-familen har lest denne. Takk for meg, sa Blatter, og forsøkte dermed å avslutte seansen.

Da begynte journalistene å bli irriterte på sveitseren, fordi de hadde mange spørsmål igjen.

– Du snakker om respekt, men dette er en pressekonferanse, og det er mange av oss som har flere spørsmål til deg. Dette er jo ikke å vise respekt, sa en reporter fra salen.

– Jeg vil ikke gå inn i diskusjon med folk som liker å skape problemer. Ja bare le dere. Det er jo også en holdning. Eleganse er en annen. Jeg har også vært journalist en gang, og da noen sa at en pressekonferanse var slutt, så sa jeg «takk», sa Blatter.

Så gikk han med raske skritt ut av salen i FIFA-bygningen i Zürich.

Andre del av pressekonferansen var tydelig ubehagelig selv for en garvet mann som Blatter. Den første delen av seansen var en lang monolog fra en da smilende FIFA-president, der han blant annet sa at han ikke hadde anledning til å kommentere FIFAs etiske komite sin avgjørelse om å etterforske Bin Hammam og Warner.

To mann under lupen

Kaoset som nå hersker i fotballens øverste ledelse startet med at amerikaneren Chuck Blazer, som selv er medlem av FIFAs eksekutivkomite, innrapporterte visepresident Jack Warner og Blatter-utfordrer Mohammed Bin Hammam for FIFAs etiske komite. Han mente de to hadde gjennomført bestikkelser.

Chuck Blazer selv har tidligere fabrikkert et vitnemål i en amerikansk rettssal (i 2006), og flere mener derfor at han ikke har troverdighet.

Hans anmeldelse av de to har ført til at de nå er utestengt fra alle FIFA-aktiviteter til videre etterforskning er ferdig.

Hevder Blatter visste

Mohammed Bin Hammam krevde at FIFA-president Sepp Blatter også måtte etterforskes, og fikk gjennom dette kravet fredag. Hammam var klar på at dersom han hadde gjort noe galt, hadde Blatter også urent mel i posen.

Blatter skal nemlig ha visst om det som skjedde i Karibia, der den angivelige korrupsjonen fant sted, uten å bry seg om det. Hvis dette stemmer, er det et klart brudd på FIFAs etiske retningslinjer.

Men søndag ble altså Blatter frikjent fra alle anklager. Det har fått Jack Warner til å se rødt. Han har varslet ”en tsunami” mot FIFA-ledelsen.

Bin Hammam er heller ikke veldig fornøyd, og varsler mandag at han anker avgjørelsen fra søndag, der han altså ble utestengt.

Mot fire nye Blatter-år

Hammam trakk seg for øvrig som presidentkandidat søndag. Han mener høringen søndag, der det ble avgjort at han skal etterforskes, bare er et ledd i Blatters kamp for å sikre seg flere år som FIFA-president.

Blatter kommer etter all sannsynlighet til å bli valgt for en fjerde periode som toppleder i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) tirsdag – siden han ikke blir utfordret av motkandidater.

Eneste måten valget kan utsettes på, er om FIFA-kongressen selv bestemmer det i starten av onsdagens samling, opplyser Blatter selv.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.