Hopp til innhold

Blatter: – FIFA er ikke i krise

FIFA-president Sepp Blatter mente pressen ikke viste respekt for ham da han fikk ubehagelige spørsmål om kaoset i fotballens øverste organ.

Video Blatter nekter å snakke om korrupsjonsskandalen

Blatter ville ikke snakke veldig mye om korrupsjonsskandalen.

Blatter

Sepp Blatter holder opp FIFAs etikkbok mandag, og sier: - Jeg er ikke sikker på at alle i FIFA-familen har lest denne.

Foto: Reuters

– Er det krise i FIFA nå? ville en journalist vite under mandagens pressekonferanse med den hardt prøvede FIFA-presidenten.

– Krise? Hva er en krise? Hvis noen vil beskreiv hva en krise er, vil jeg svare, sa Blatter, og la til:

– Om du så finalen i mesterligaen, må du applaudere. Det var fair play. Vi er ikke i krise, bare i vanskeligheter. Og de vanskelighetene vil vi løses innen familen.

Beskyldningene hagler

Sepp Blatter står midt i den kraftigste stormen i fotballens øverste ledelse på svært lang tid. Etter at hans høyre hånd og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke skrev i en epost at VM i 2022 ble tildelt Quatar etter bestikkelser ble offentliggjort nylig, nærmer stormen seg nå en tsunami.

Les hele eposten til Valcke her

Beskyldninger om korrupsjon har haglet frem og tilbake mellom flere parter, og de fleste som har beskyldt andre for juks og fanteri har også stygge mistanker hengende over seg.

Blatter er intet unntak, selv om han ble frikjent av FIFAs etiske komite søndag.

Mandag stilte han, en drøy halvtime forsinket, på pressekonferanse i Zürich. Verdenspressen var møtt opp i stort antall, men Blatter svarte unnvikende på mange av de mest sentrale spørsmålene.

Ba om respekt

Hver gang journalistene som var så heldige å slippe til med spørsmål til Blatter under pressekonferansen i Zürich spurte om korrupsjonskaoset som nå hersker, svarte Blatter med å snakke om respekt.

– Hør her: jeg aksepterte å stille på pressekonferanse alene med dere. Jeg respekterer dere. Respekter meg tilbake. Vær så snill. Vi er ikke på en basar her, sa han ved en anledning.

– Ingen sak om 2022-VM

Han fikk også spørsmål om avgjørelsen om at VM i 2022 skal gå i Quatar. Spesielt engelske medier har hevdet at dette valget var kjøpt og betalt, og spekulasjonene har fått vann på mølla etter generalsekretær Jerome Valckes epost som ble offentliggjort søndag.

– Kanskje han (Mohammed Bin Hammam, journ anm) tror han kan kjøpe FIFA på samme måten som Qatar kjøpte VM 2022, skrev Valcke, som regnes som Blatters høyre hånd.

Til dette sa Blatter:

– Avgjørelsen om VM i 2022 ble gjort etter samme mønster og under samme omgivelser som valget om 2018. Det er ingen sak om 2022.

På slutten av pressekonferansen holdt Blatter opp en liten bok, som inneholder FIFAs etiske kodeks, og gikk langt i å antyde at noen stikker penger i egen, og andres, lomme - under bordet.

– Jeg er ikke sikker på at alle i FIFA-familen har lest denne. Takk for meg, sa Blatter, og forsøkte dermed å avslutte seansen.

Da begynte journalistene å bli irriterte på sveitseren, fordi de hadde mange spørsmål igjen.

– Du snakker om respekt, men dette er en pressekonferanse, og det er mange av oss som har flere spørsmål til deg. Dette er jo ikke å vise respekt, sa en reporter fra salen.

– Jeg vil ikke gå inn i diskusjon med folk som liker å skape problemer. Ja bare le dere. Det er jo også en holdning. Eleganse er en annen. Jeg har også vært journalist en gang, og da noen sa at en pressekonferanse var slutt, så sa jeg «takk», sa Blatter.

Så gikk han med raske skritt ut av salen i FIFA-bygningen i Zürich.

Andre del av pressekonferansen var tydelig ubehagelig selv for en garvet mann som Blatter. Den første delen av seansen var en lang monolog fra en da smilende FIFA-president, der han blant annet sa at han ikke hadde anledning til å kommentere FIFAs etiske komite sin avgjørelse om å etterforske Bin Hammam og Warner.

To mann under lupen

Kaoset som nå hersker i fotballens øverste ledelse startet med at amerikaneren Chuck Blazer, som selv er medlem av FIFAs eksekutivkomite, innrapporterte visepresident Jack Warner og Blatter-utfordrer Mohammed Bin Hammam for FIFAs etiske komite. Han mente de to hadde gjennomført bestikkelser.

Chuck Blazer selv har tidligere fabrikkert et vitnemål i en amerikansk rettssal (i 2006), og flere mener derfor at han ikke har troverdighet.

Hans anmeldelse av de to har ført til at de nå er utestengt fra alle FIFA-aktiviteter til videre etterforskning er ferdig.

Hevder Blatter visste

Mohammed Bin Hammam krevde at FIFA-president Sepp Blatter også måtte etterforskes, og fikk gjennom dette kravet fredag. Hammam var klar på at dersom han hadde gjort noe galt, hadde Blatter også urent mel i posen.

Blatter skal nemlig ha visst om det som skjedde i Karibia, der den angivelige korrupsjonen fant sted, uten å bry seg om det. Hvis dette stemmer, er det et klart brudd på FIFAs etiske retningslinjer.

Men søndag ble altså Blatter frikjent fra alle anklager. Det har fått Jack Warner til å se rødt. Han har varslet ”en tsunami” mot FIFA-ledelsen.

Bin Hammam er heller ikke veldig fornøyd, og varsler mandag at han anker avgjørelsen fra søndag, der han altså ble utestengt.

Mot fire nye Blatter-år

Hammam trakk seg for øvrig som presidentkandidat søndag. Han mener høringen søndag, der det ble avgjort at han skal etterforskes, bare er et ledd i Blatters kamp for å sikre seg flere år som FIFA-president.

Blatter kommer etter all sannsynlighet til å bli valgt for en fjerde periode som toppleder i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) tirsdag – siden han ikke blir utfordret av motkandidater.

Eneste måten valget kan utsettes på, er om FIFA-kongressen selv bestemmer det i starten av onsdagens samling, opplyser Blatter selv.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten