Hopp til innhold

– Fansen krever ekstreme typer

Omdømmeekspert Trond Blindheim fnyser av kritikken mot landslagsspillerne og mener profilenes bytur er bra for laget og spillernes rykte.

Norge

Det norske herrelandslaget i fotball fikk lov til å feire seieren mot Island. Fire dager senere tapte de mot Danmark. - Helt greit, mener omdømmeekspert Tore Blindheim.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Blindheim

Omdømmeekspert Tore Blindheim.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

John Arne Riise

Blindheim mener at rebelloppførselen til idrettsprofiler som John Arne Riise er viktig for å opprettholde statusen som stjerne.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Drillo

Det har stormet rundt landslagssjef Egil Olsen etter spillernes bytur ble kjent.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX
– Jeg tror at det som gjør en fotballspiller til en stjerne er at vi får se innsiden av personligheten hans. At vi får se at de er på pub, tar en røyk og er utro mot kjæresten. Dette gjør fotballen mer interessant, sier Blindheim, som er rektor ved Markedshøyskolen i Oslo.

Enkelte landslagsspillere har fått hard medfart i media etter at det ble kjent at de var for lenge på byen i oppkjøringsperioden før det viktige møtet med Danmark i EM-kvalifiseringen.

Spillerne skal ha dratt ut etter seieren mot Island, og enkelte skal ikke ha vært tilbake på hotellet før halv fire. Landslaget opererer med såkalt "frihet under ansvar", som vil si at spillerne ikke har strenge regler å forholde seg til, men må selv sørge for å få skikkelig restitusjon.

– Det hadde vært mye verre om en flyver ble sett på en bar klokken fire om natten og skulle ut og fly passasjerer klokken åtte om morgenen, sier sosiolog og markedsøkonom Blindheim.

– Fansen krever ekstreme typer

Byturen er bare positivt for landslagsstjernenes omdømme, tror Blindheim. Samtidig sammenligner han John Arne Riise og lagkameratene med rockestjerner.

– Fansen krever det på denne måten. Sånn er det også i rockebransjen. Å bli tatt med bak scenen er avgjørende viktig for fansen. Man skal dø for publikum for å få stjernestatus.

Blindheim påpeker at de største profilene i Egil Olsens tropp er stjerner innenfor «showbiz», en bransje som har flere mørke sider.

– Ellers i showbiz florerer jo for eksempel pillemisbruket. Folk holder på med narkotika, de holder på med jenter og har svin på skogen hele gjengen. Sånn er det ikke bare innenfor rock and roll, men også innenfor idretten, sier Blindheim.

– Bare svigermor vil ha snille gutter

John Arne Riise ringte fredag Egil «Drillo» Olsen og beklaget byturen etter kampen mot Island.

– Er det ikke kritikkverdig at for eksempel John Arne Riise, som et forbilde for mange ungdommer, går sent ute blant fulle folk i bylivet?

– Det er det samme som om en rektor går ut og drikker med sine kolleger, eller at en lege som skal foreta en hjerteoperasjon ikke går hjem fra fest før klokken to om natten. Jeg tror ikke at folk blir forundret over at dette skjer med landslagsspillerne. Dette er «rock and roll»–stjerner som hele tiden må være på høyde med situasjonen, sier Blindheim.

– Vil ikke verden ha snille gutter?

– Nei, det er bare svigermor som vil ha snille gutter.

– De små fortellingene utgjør stjernenes identitet

Blindheim mener at folks interesse for landslaget er en kombinasjon av at de har vunnet mye mot all forventning, og at man i fotballen generelt kan diskutere mange episoder etter en kamp, rundt et lag og en spiller.

– Ingen har skapt større underholdning enn det laget i idrettsnorge. Så kommer det i avisa at de har vært på byen. Noen har tatt en pils, kanskje har noen sniffet kokain eller gjort hva som helst. Det er og blir de små fortellingene som utgjør identiteten til landslaget, sier omdømmeeksperten.

Han trekker også fram Petter Northug som et eksempel på en type som har fått oppslag etter oppslag i media samme hvor stor eller liten saken rundt han er.

– Det vi liker med idrettsfolk er mennesker med ekstreme egenskaper. Det å bli et varemerke innen idretten får bare de mest ekstreme til, sier Blindheim som drar paraleller til de største landslagsstjernene.

Hevder alt vil bli tilgitt

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb irettesatte spillerne etter episoden. - Det hele vil være tilgitt når de leverer på banen igjen, sier omdømmeekspert Blindheim.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Torsdag nektet toppfotballsjef Nils Johan Semb kjennskap til at noen hadde brutt landslagets reglement. Fredag innrømmet han at enkelte spillere hadde kommet for sent hjem fra fredagens bytur.

– Vi har snakket med alle spillerne og kartlagt hva som har skjedd, og det viser seg at noen få spillere har vært hjemme for seint. De har beklaget på det sterkeste både til meg og til Drillo. Vi har naturligvis også da gitt en irettesettelse for dette, sier Semb til NRK.

Omdømmeekspert Blindheim forklarer at store idrettsstjerner må passe omdømmet iblant, men at de til slutt blir tilgitt så lenge de presterer.

– De må passe på at de balanserer på et barberblad. Det er veldig lett å falle ut på begge sidene. Men i dette tilfellet tror jeg de får litt kjeft av landslagssjefen, så er alt glemt. Vi ser ofte at en spiller blir utskjelt, for så å for eksempel komme på Ullevaal og score. Da holder publikum pusten av beundring. Selv Gud holder pusten når disse spillerne scorer, og da er alt tilgitt, forteller Blindheim.

Fotball

  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP
Erling Braut Haaland